Ironbox: már akkor izzadok, ha csak nézem

Az ironbox nem a szokásos hulahoppos aerobic, helyette ütvefűrós, kemény zenére megy az edzés – amit csak nézni is elég ahhoz, hogy megizzadjon az ember. Az edzőt, Tatarek Rezsőt szinte minden nagyobb sporteseményen látni, ahogy hipergyorsasággal dolgoztatja és bokszoltatja az óráján résztvevőket. A vívás után vettem a bátorságot, és elmentem a zúzós órára. 

A budapesti Gold Center egy nagy belmagasságú, hatalmas komplexum biliárdteremmel, edzőteremmel, squash- és focipályákkal, jóga- és aerobic teremmel, ezért a recepciósnak beletelik pár percébe, mire elmagyarázza nekem, hol van az az eldugott folyosó, ahol az ironbox óra lesz. Két dolog tűnik fel elsőre az aerobic teremben: dög meleg van és nagyon sokan vagyunk.  Velem együtt 85-en jöttek el az edzére, ami mellesleg még kevésnek is számít, hiszen máskor megesik, hogy 100-nál is többen vesznek részt az edzésen. Mégis, hogy fogunk itt elférni?

Az elmélkedést hamar félbeszakítja egy Scooter-szám hardcore verziója: „Fájööööör” – üvöltik a hangfalak, és máris megvan az óra tempója: puf-puff-tucc-tucc-pamm-pamm, a bőröm pedig libabőrözni kezd. Tatarek Rezső katonás stílusban mindenkit a helyére parancsol, sípját fújva erősíti az ütemet és diktálja a bemelegítést: ütések, kitörések, törzsfordítások, kifordulások, befordulások és ezek testvérei követik egymást.

IMG 5454
Németh Balázs / Move it, Blondie!

Ahogy ezekkel végeztünk, mindenki leül a földre és megvárja, amíg az edző (akár csak a funkcionális köredzésem alkalmával Gyepesi Áron) megmutatja az összes állomás gyakorlatait, ahol csapatonként 9-11 ember fog egyszerre edzeni. A tréner pókerarccal figurázza ki a jellemző hibákat: van, ahol a lányok helytelen pucsítását, máshol a rossz felugrásra vagy éppen a lassú tempóra hívja fel a figyelmet. 

Feladatok kiosztva, csapatok összeállva, indulhat az edzés: az állomásokon kezdetét veszil a 1,5 perces aktív munka, amit fél perc szünet követ. A szüneteket mindig a zenében lévő kürt jelzi, majd a pihenés után mindig jön a második kör az adott részen. Apropó: már az első mozdulatoknál érzékelem a termet betöltő sűrű párát, ennek köszönhető, hogy idő előtt már mindenki izzad, mint a ló. Az edzés során hasizmoztam, súllyal guggoltam és TRX-kötéllel is végeztem gyakorlatokat, nem csoda, hogy az izmaim hálásan engedelmeskedtem az óra végét jelentő nyújtásnak.

Ha kíváncsi arra, hogyan is zajlott pontosan az óra és milyen pontszámokat kapott vendégszerzőnktől ez a mozgásforma, akkor kattintson ide, itt az egész beszámolót elolvashatja. 

IMG 5435
Németh Balázs / Move it, Blondie!

Hámori Barbara

A Move it, Blondie! sportblog főszerkesztőjének a mozgás csupán pár éve lett az élete szerves része. Olyannyira, hogy úgy döntött, hétről hétre újabb sportokat próbál ki, amelyekből szubjektív beszámolókat ír, ezzel rálátást adva az olvasóknak az óratípusokra és azok részleteire. Az általa készített sztárinterjúkból pedig kiderül, melyik híresség hogyan tartja formában magát és a sportedzők is mesélnek a saját óráik részleteiről. Hámori Barbara fő célja és mozgatórugója, hogy motiváljon mindenkit, aki még nem találta meg a saját sportját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek