no

Kontaktlencse kisokos: így kerülheti el a fertőzéseket

Jön a nyár és a napszemüvegek ideje, úgyhogy a szemüvegesek közül egyre többen keresnek alternatív megoldásokat. Bár a lézeres szemműtét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ennek ellenére sokan vannak, akik óvatosságból inkább maradnak a kontaktlencsénél, vagy épp most kezdik a használatát. Azt viszont nem árt tudni, hogy vannak olyan hibák, rossz szokások, melyek megnövelik a veszélyét, hogy ezek az amúgy ártalmatlan és nagyon hasznos termékek komoly problémákat okozzanak.

Hiba: Csapvízzel öblíti le a lencséit professzionális lemosóoldat helyett

Ezért kéne abbahagynia: ez a dolog egészen ártalmatlannak tűnik, pedig nemcsak a lencséket teszi tönkre vele, de a szemét is komoly fertőzésveszélynek teszi ki. A csapvíz nem sós - ellentétben a könnyel -, ezért a lencse a vizet elnyeli és megduzzad. Ezzel csak az egyik legnagyobb probléma az, hogy a csapvíz nem teljesen steril, így a vele együtt a lencsébe bejutó szennyeződések és baktériumok miatt nagyobb eséllyel alakulhatnak ki miatta fertőzések. A másik komoly következmény, hogy nem fog úgy illeszkedni a szemhez a duzzadt lencse, mint kéne, amitől megsérülhet a szaruhártya, aminek következtében zöld utat kapnak a baktériumok. Éppen ezért a kontaktlencsét már a fröccsenő víztől is védeni kell (tehát soha ne is ússzon vagy zuhanyozzon benne), és pláne ne tegye éjszakára sima vízbe!

Hiba: nincs önnél a folyadék, amikor mondjuk kiesik a lencse, és mivel azt már tudja, hogy csapvízzel nem szabad öblíteni, ezért lenyalja, mielőtt visszateszi a szemébe.

Ezért kéne abbahagynia: bár sokan gondolják, hogy a nyál sterilebb a csapvíznél, elég csak arra gondolnia, hogy mennyi baktérium van a szájában, amik csakis oda tartoznak, nem pedig a szemébe (ez az ún. "jó" baktériumokra is igaz!). Éppen ezért, ha valamiért ki kellett vennie a lencsét, vagy elő szokott fordulni, hogy időnként kényelmetlennek érzi a viselésüket, akkor vagy legyen önnél mindig a szokásos folyadékból, vagy használjon műkönnyet! Ez utóbbival azonban legyen óvatos, mert nem mindegyik műkönny alkalmas kontaktlencséhez, úgyhogy vásárlásnál a gyógyszertárban mindenképp jelezze, hogy lencséje van, a jó patikus tudni fogja, milyet kell hozzá választani.

Hiba:  többször használja ugyanazt a folyadékot

Ezért kéne abbahagynia: alapvető és nagyon nagy hiba, ha egymás után kétszer – vagy ne adj' Isten, többször-, áztatja bele ugyanabba a folyadékba a lencséket! A használt, baktériumokkal szennyezett tárolófolyadék kiváló táptalaja a fertőzéseknek ad lehetőséget, hisz ha ne önti ki használat után, az összes baktérium, ami a lencséről leázott, klasszul tenyészik benne tovább. Ez egy egészséges szemnek is derekas kihívást jelentene, de ha még apró, láthatatlan sérülések is vannak a szaruhártyáján – ami bárkinek lehet úgy, hogy még csak nem is tud róla -, akkor nagyon könnyen elfertőződhet miatta a szem. Ezért alapszabály, hogy mindig friss oldatba tegye a lencséket!

Hiba: évek óta ragaszkodik kedvenc kontaktlencsetartójához

Ezért kéne abbahagynia: ezt a hibát bizony rengetegen elkövetik, pedig a tárolót is fontos volna rendszeresen cserélni, hiszen megannyi kórokozó lehet benne! A szakemberek szerint háromhavonta érdemes kicserélni egy újra, de ha önnek különösen a szívéhez nőtt, legalább fertőtlenítse rendszeresen!

Hiba: ismeretlen folyadékot használ

Ezért kéne abbahagynia: ha olyan oldatot vásárolna, ami árban jobbnak tűnik, mint az addigi, bár még soha nem hallott róla, akkor azért legyen óvatos! Ugyanolyan zsákbamacska lehet, ha az üzlet saját márkás terméket árul, ami árban esetleg jobb, de nem lehet biztos abban, hogy az ön lencséjéhez illő összeállítású az adott készítmény. A legjobb megoldás, ha előre konzultál az orvosával, hogy melyik terméket ajánlja, illetve, hogy melyikről mi a véleménye, vagy utánanéz a gyártó oldalán, melyik tárolófolyadék-családok kompatibilisek az ön lencséjével.

Hiba: még mindig azt a lencsét használja, amit az orvosától kapott - még öt éve.

Ezért kéne abbahagynia: igaz, hogy nem valami olcsó a kontaktlencse, viszont nagy hiba, ha öt évig ugyanazt használja. Ilyen hosszú időtávra ugyanis még a legstrapabíróbb kemény lencsék sincsenek hitelesítve. Egyrészt nem tudhatja, hogy jó-e még az adott dioptria, másrészt meg bármennyire is odafigyel a lencséjére, idővel fertőzésveszélyes lehet. Ugyanez a helyzet az oldattal is: nem érdemes spórolnia vele, főleg azért, mert annak bizony van lejárati ideje is!

Hiba :2 hetes lencsére kapott receptet, de mivel úgyis csak egy héten egyszer használja, így azt gondolja, a 14 nap akkor is 14 nap, ha 14 hétig viseli egy-egy napra.

Ezért kéne abbahagynia: bármennyire is szeretne spórolni, ezen sajnos nem lehet. Amennyiben 2 hetes lencséket kapott, akkor az nem azt jelenti, hogy 14-szer hordhatja, hanem azt, hogy felbontás után még 2 hétig viselheti. Ez idő letelte után ugyanis a felülete el kezd lebomlani - függetlenül attól, hányszor hordta -, amivel megintcsak a baktériumok kapnak szabad bejáratott a lencse szerkezetébe, és egyúttal a szemébe. Tehát ha így teszi be, komoly fertőzéseket kaphat!

Hiba:  egy kicsit ugyan homályosan lát már vele, meg kicsit kényelmetlen is, de sebaj, viseli tovább.

Ezért kéne abbahagynia: ha hosszabb távon nem érzi komfortosan magát a lencsével, akkor ott valami baj van: akkor is, ha vörös lesz a szeme, vagy ha kényelmetlen a viselése, vagy homályosan lát, mindenképp azonnal vegye ki a lencséket! Ha valami szokatlant érez, először használjon műkönnyet, és ha az sem segít, vegye ki, és nézze meg, nem szorult-e a lencses alá valami szennyeződés, esetleg sérült-e meg a lencse! Ha valami baj van vele, vagy ha továbbra is kellemetlen a viselése, keresse fel kontaktológusát, mivel a sérült lencse a szemet is felsértheti, ha pedig valami szennyeződés okozott mikrosérülést a szemén, azt a lencse folyamatos dörzsölése komoly fekéllyé súlyosbíthatja (és akkor a szokásos fertőzésveszélyről, ami nyílt seb esetén még nagyobb rizikót jelent, még nem is szóltunk).

Hiba: sminkelés után teszi be a lencséket

Ezért kéne abbahagynia: hogy még véletlenül se kerüljön smink a lencsékre, fontos, hogy mindig sminkelés előtt rakja be őket - ami amúgy is ésszerű, hiszen jobban is lát így. A lemosásnál is ugyanez a sorrend, tehát első a lencse kivétele, a második a festék eltávolítása!

Hiba:  vízálló sminket használ

Ezért kéne abbahagynia: lehetőleg kerülje a vízálló sminkeket, mivel ezek olaj alapú lemosót igényelnek, és ha a lencsére kerülnek, csak ezzel lehetne eltávolítani őket. A lencse + olaj kombináció azonban gyilkos párosítás, az olaj rátapad és tönkreteszi, és nem lehet mivel eltávolítani róla.

Hiba :túlhordja a lencséit

Ezért kéne abbahagynia: azt már írtuk, hogy miért rossz, ha a folyamatos hordásra tervezett időszakos lencsét rosszul viseli. Viszont azt még nem említettük, hogy minden lencsénél fennáll a túlhordás veszélye. A kontaktlencsék ugyanis, bár műanyagból készültek, parányi pórusok segítségével azért átengedik a levegőt, hogy ne engedjék kiszáradni a szemet. Ezeken a pórusokon keresztül azonban különböző kórokozók kerülhetnek a szaruhártyára, ráadásul ha tovább viseli a lecséjét, mint a feltüntetett idő, akkor - ezen pórusok eltömődése következtében - már nem tud kellő mennyiségű oxigénhez a szem lencsével fedett területe, ami olyan problémákat okozhat, mint a száraz szem szindróma, és megnő a különböző fertőzések és irritációk veszélye.

Hiba: a lencsékben alszik

Ezért kéne abbahagynia: bár lehet kapni kifejezetten olyan lencséket, amik folyamatosan hordhatóak, azaz bátran aludhat is bennük, ha azonban az öné nem ilyen, akkor minden lefekvés előtt vegye ki őket. Bár az imént már említettük a szem szellőzésére szolgáló apró pórusokat, alvás közben, csukott szemnél ezek logikus módon nem tudnak működni, és nemcsak kiszárad a szem alattuk, de a váladék is összegyűlik alattuk. Mindezzel gátolják az oxigénfelvételt, ami által ismét csak megnő a fertőzésveszély is.

Kemény lencsék

Dr. Bély Zsuzsanna szemész szakorvos szerint igaz, a legtöbben lágy lencséket viselnek, azonban léteznek úgynevezett kemény lencsék is, melyek lényegesen olcsóbbak, ráadásul hosszabb ideig is lehet őket hordani. Hátrányuk azonban az, hogy nehezebb hozzájuk szokni, felhelyezésük bonyolultabb, illetve könnyebben esnek ki a szemből, mint a szemgolyóra jobban tapadó lágy társaik - ezért manapság nem is keresik őket annyira. Létezik pedig egy komfortosabb verziójuk, az oxigénáteresztő kemény lencse, melynek hála kisebb az oxigénhiányos szövődmény, ráadásul ezek akár 18 órán át is viselhetők, és a lágy lencsék max másfél éves élettartamával szemben ezeket a lencséket elég háromévente cserélni.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra