Van mód megszüntetni a legvadabb migrént is

Ha szerencsés, ön eddig csak pár átmulatott éjszaka miatt vett be eddig gyógyszert, ha nem, akár hetente több napja is rámehet a kínlódásra. Aki megtapasztalta már a migrén, vagy esetleg a cluster rohamainak poklát, az tudja, hogy bizonyos szint felett már csak a túlélés a cél. Pedig a szakember szerint nincs kezelhetetlen fejfájás, csak türelmetlen orvos.

Nem kérdés, hogy a fejfájás népbetegség: Magyarországon körülbelül egymillió ember küzd vele, amit szemléletesen úgy lehet összegezni, hogy többen, mint az asztmával és a cukorbetegséggel együtt. De az már nem ennyire egyértelmű, hogy mitől is fáj ennyit a fejünk, és mi lehet a megoldás, akár hosszú távon.

„Azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy rengeteg fejfájástípus létezik. A Nemzetközi Fejfájás Társaság 150 csoportba sorolja ezeket, és akkor még nem is a különböző fajtákról beszélünk.Ez elég jól jelzi, mennyire heterogén a probléma" - mondja dr. Bodnár Eszter, a Rózsakert Medical Center Fejfájásklinikájának orvosa. „Létezik azért két nagyon jól elkülöníthető kategória: az elsődleges és a másodlagos fejfájás."

fejfájás3
Shutterstock

Az elsődleges fejfájás tulajdonképpen a fejfájások 99, 5 százalékát magában foglalja, és ahogy a neve is utal rá, azokat a fájdalomtípusokat jelenti, amelyeknél nincs semmilyen kimutatható ok, kiváltó betegség vagy szervi elváltozás a háttérben. Nincs olyan laborvizsgálat, CT vagy MRI amely eldöntené, hogy ezek közül melyiktől szenved az illető, mert nagyon sok kiváltó faktor összegződése vezet a fejfájás kiváltódásához. Ide tartozik a tenziós, a migrénes és a cluster fejfájás.

A másodlagos fejfájás hátterében viszont konkrét betegség áll, legyen az arcüreggyulladás, pajzsmirigy működési zavar, vagy – szerencsére ez elég ritka – egy agydaganat. Ennek a kezelése egyértelmű: az alapbetegség gyógyításával a fejfájás is elmúlik.

A legismertebb fejfájások

Migrén

- az esetek kétharmadában nőket érint

- 70%-a féloldalas, azaz tévhit, hogy ha valakinek mindkét oldalon fáj a feje, az semmiképp sem lehet migrén

- lüktető, erős fájdalom, egy képzeletbeli 10-es skálán 8-12!

- kísérő tünet vagy fényérzékenység, hangérzékenység vagy hányinger, hányás – ha egyik sincs jelen, akkor nem beszélhetünk migrénről

- fizikai terhelésre fokozódik

- 4-72 órán át tarthat

Tenziós

- minden ún. hétköznapi fejfájás (frontérzékenység, másnaposság miatti dehidratáltság, stb.)

- közepes erősségű, a 10-es skálán 5-6

- általában a tarkótájon jelentkezik

- egy fájdalomcsillapító elég a megszüntetésére

Cluster

- többnyire férfiakat érint, magas testalkat, dohányzás szintén jellemző

- viszonylag ritka

- az orvostudományban leírt fájdalmak közül a legerősebb (kezeletlen állapotban akár szélsőséges reakciót is kiválthat, pl. öngyilkosság)

- előfordulására jellemző a szakaszosság (a neve is innen ered, cluster=szakasz, csoportosulás), általában tavasszal, ősszel jelentkezik, de akkor több hétig, hónapig tart, napi több rohammal

- a roham 10 perc-másfél óra

fejfájás
Shutterstock

Kati kamaszkora óta küzd migrénes rohamokkal, és az orvosok azzal ijesztgetik, hogy leghamarabb a változó korban remélhet javulást.

 „A nyakam egyik oldalán egy tompa fájdalommal indul, ami szépen halad felfelé. Jön ugyanis a hányinger, hányás, szédülés, gyengeség, a fél arcom zsibbadása. Ha nem kapom el időben, akkor van, hogy egy nap több irtó erős fájdalomcsillapítót kell bevennem, hogy életben maradjak. Igen, volt már olyan, hogy épp nem volt kéznél a gyógyszerem, csak sima fájdalomcsillapító. Hogy mi ennek a legtöbbször a vége? Kórház és infúzió...

Mivel a migrénem rendszeres – kb. havonta jelentkezik -, a neurológus tipikus migrénellenes gyógyszereket javasolt. Sajnos egyik sem vált be úgy igazán, ami meg igen, az heves szívdobogásokat okozott, szóval leálltam vele. A legjobb még a Flector por, annak ellenére, hogy az nem tipikus migrén gyógyszer. Az orvosok azt mondják, hogyjelenleg még nincs ellene semmi, ami véglegesen elmulasztaná, de nagy eséllyel jobb lesz, ha terhes leszek. Már nagyon szeretnék gyereket, de félek is, hogy mi lesz, ha rohamom lesz. Hiszen az aspirin semmit nem ér erre a fájdalomra. Kérdeztem a dokikat, mi lesz, ha nem múlik el a terhesség alatt sem. Azt mondják, hogy klimax idején biztos vége lesz. Hát nagyon köszönöm - így 30 évesen."

A leggyakoribb kiváltó okok

Migrén

A migrén esetében különböző ingerekre bizonyos anyagok, mint például a CGRP (calcitonin gene related polipeptid) vagy az úgynevezett szubsztansz p felszabadulnak a fejben, és az erek görcsös összehúzódását, majd tágulatát okozzák, ez vezet a jellegzetes lüktető fájdalomhoz.

Kiváltó ingerek lehetnek:

- életmódbeli tényezők – mozgáshiány, rendszertelen táplálkozás, alvászavarok (egy fejfájósnak a legideálisabb az lenne, ha mindig ugyanakkor feküdne le és ugyanakkor kelne fel, és ez megfelelő mennyiségű és megfelelő minőségű alvás lenne)

- dohányzás

- hormonális változások (menstruáció, fogamzásgátlók szedése)

- stressz

- időjárási frontok, légnyomásváltozás

- nyaki gerinc merevsége, túl sok ülőmunka

- különböző ételek fogyasztása (sajt, bor, csokoládé)

A migrén esetében genetikai tényezők is szerepet játszanak

Tenziós:

- életmódbeli tényezők – mozgáshiány, rendszertelen táplálkozás, alvászavarok

- dehidratáltság

- dohányzás

- stressz

- időjárási frontok, légnyomásváltozás

- nyaki gerinc merevsége, túl sok ülőmunka

Cluster: a kiváltó okai egyelőre nem ismertek

Dr. Bodnár Eszter szerint ez egy kifejezetten mostoha terület a gyógyítás terén, hiszen az emberek nagy része úgy érzi, hogy az alkalmanként, vagy rendszeresen előforduló fejfájás egy elfogadható állapot, és nincs rá gyógymód. Pedig minden fejfájás okát fel lehet térképezni, és lehet kezelni a fájdalmat.

„A háziorvos sokszor nem tud érdemben segíteni a fejfájásos panasszal hozzá fordulón, már csak azért sem, mert ezen a területen nagyon fontos, hogy megfelelő időt szánjunk a vizsgálatokra, ráadásul egy sikeres diagnózishoz majd egy későbbi terápiához az is kell, hogy valamiféle kapcsolat kialakuljon a páciens és az orvos között. A fejfájásklinikán egy vizit minimum egy óra, és részletesen végigvesszük azokat a szempontokat, amelyek közrejátszhatnak a fájdalom kialakulásában. Gyakran csapatként működünk, bevonok kollégákat is, tehát ha nagyon stresszes valaki, akkor elküldöm pszichológushoz, ha a nyaki gerinc merevsége a probléma, akkor kiropraktőrt, vagy masszőrt ajánlok.”

fejfájás4
Shutterstock

Mivel az életmód igencsak komoly szerepet játszik a fejfájások kialakulásában, a szakember szerint mindenképpen érdemes a lehető legjobban kizárni azokat a tényezőket, amelyek bizonyítottan a rohamok kialakulásához vezetnek. Szerinte nincs olyan fejfájás, amelyen ne lehetne javítani az életmódváltással, és az sem igaz, hogy nem létezik valóban működő gyógyszeres kezelés. Persze ez is fejfájás- és egyénfüggő.

"Le vagyok döbbenve, hogy migrénes betegek évek óta szenvednek, miközben léteznek jól működő gyógyszerek, az úgynevezett triptánok, amik a legvadabb rohamot is - ami akár három napig is eltarthat - másfél óra alatt megszüntetik. Ezek a gyógyszerek pont a már említett felszabaduló anyagokat gátolják, így nem a fájdalmat maszkírozzák csak el, hanem leállítják az egész folyamatot. Ez azért is fontos, mert ha nincs kezelve a migrén, akkor a kiszabaduló vegyületek gyulladásszerű állapotot hoznak létre az agyban, ilyen állapotban sokkal enyhébb kiváltó okokra is beindulhat egy roham. Ha valakinek gyakoriak a migrénes rohamai, akkor azért érdemes napi rendszerességgel szedni valamilyen gyógyszert."

fejfájás
Shutterstock

A cluster fejfájás esetén is hatásosak lehetnek a triptánok, ám a rendkívül erős fájdalom miatt általában injekciós formában alkalmazzák az orvosok és emellett más, akár szteroid tartalmú gyógyszereket bevetnek, hogy a rohamot leállítsák.

Bár a tenziós fejfájás tűnik az egyetlen, könnyen és szakorvosi segítség nélkül kezelhető problémának, a szakember szerint nem szabad könnyedén venni ezt sem.

"Ha erős és gyakori a fájdalom, az okozhat problémát. Ugyanis könnyű arra rászokni, hogy bedob az ember egy gyógyszert, és elmúlik. Ebben az a csapda, hogy ha heti két fájdalomcsillapítónál többet vesz be valaki, akkor utána fájdalomcsillapító-megvonásos fejfájása lesz. Amiből elég nehéz kikeveredni."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek