no

Egyedül szállna meg, mégis olcsón? Álljon össze idegenekkel!

Ha eddig azért nem nagyon utazgatott, mert szingli, ráadásul anyagiak szempontjából is behatároltak a lehetőségei, akkor az otthona elcserélésén vagy a couch surfingen kívül van még egy költségtakarékos lehetősége a kiruccanásra: az, ha egy vadidegennel megosztja szállodai szobáját, így a költségeit is. Ez elsőre talán furcsán hangzana, hisz ki vállalná be vaktában, milyen emberrel fogja összehozni a sors, de létezik megoldás, amivel már utazás előtt megismerkedhet szobatársával, így könnyen elkerülheti kellemetlen helyzeteket.

A fapados járatoknak hála, ma már rengeteg helyre el lehet jutni gyorsan és olcsón, így a nyaralási költségek legnagyobb részét a szállás ára teszi ki. Amennyiben az embernek van kivel közösködnie, úgy persze osztódik az összeg, ám sokan vannak olyan helyzetben, hogy nincs kivel menniük, így bármennyire is szeretnék látni Párizst, Athént, vagy a horvát tengerpartot, az egy főre túl drága szállásárak miatt nem jutnak el oda.

Erre a célra hozták létre májusban az amerikai tulajdonú Easynest nevű oldalt, mely a szingliknek is lehetővé teszi, hogy egyedül utazva is találjanak megfizethető szállást olyan hotelekben, amiket egyedül nem igazán engedhetnének meg maguknak. Az egész metódus pofonegyszerű: regisztrálni kell az oldalra, kiválasztani az úticélt és az időpontot, amikor utazna, majd várni, amíg valaki jelentkezik, hogy meginvitálja a már lefoglalt szobájába. Természetesen ez fordítva is működik, vagyis ön is kutakodhat szobatársak után, ha már szerzett helyet. (Persze, a rendszer nem a totális naivitásról szól, ilyenkor érdemes azért szerződést írniuk a feleknek, és az is kérdéses, mi van akkor, ha nincs jelentkező a szobára).

Természetesen a honlapon bejelölheti, hány csillagos hotelt és milyen árkategóriában keres, tehát ugyanúgy működik, mint egy szimpla szállásfoglaló oldal, csak itt mellette egy társat is kell választani. Aki bevállalós, annak tiszta haszon, hiszen nemcsak elutazhat álmai városába, de még 50 százalékot spórolhat is a szoba árán, ráadásul új ember(eke)t is megismerhet. Az sem zsákbamacska, hogy ki lesz partnere, mivel az internet és a webkamera segítségével könnyen felvehetik a kapcsolatot, és a közösségi oldalakon is utána tud nézni az illetőnek.

A rendszer nem hülyeség, egyelőre annyi hátránya van, hogy mivel még aránylag új, kevés a felhasználója, és sajnos épp emiatt még nincs saját fizetési rendszere sem, tehát csak becsekkolás után rendezhetik az anyagiakat a szobatársak. További bizonytalan pont (és ezért is javasoltuk a szerződéskötést), hogy magát a fizetést is egymás között intézik a felek, ebbe sem a hotel, sem pedig az Easynest nem szól bele, az ötlet viszont mindenképp érdekes – idővel majd kiderül, mennyire bevállalósak az utazni vágyó szinglik.

Ön bevállalna egy ilyen utazást?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek