6 ok, amiért nem moccan a mérleg nyelve

Lassan egyre inkább lekerülnek a zsírpárnákat takaró hosszú ruhadarabok, így akin van egy kis súlyfelesleg, már most fogyókúrába kezd, hogy mihelyst beköszönt a melegebb idő, ne legyen oka szégyenkezni.

A baj azonban sokaknál az, hogy bármennyire is igyekeznek, a mérleg csak azért sem akar kevesebbet mutatni. A Women’s Health magazin összeszedte, vajon miket rontanak el a legtöbbször, amikor diétára kerül a sor, illetve hogy a kemény munka ellenére miért nem olvadnak le a kilók.

Az ünnepi feleslegtől nem is olyan könnyű megszabadulni

Az ünnepek alatt sokan nem figyelnek oda annyira a mértékletes étkezésre, így hajlamosak túl sokat és túl kalóriadús ételeket enni. Bár a legtöbben azzal nyugtatják magukat, hogy ők úgyis lemozogják, az esetek többségében azért ennél bonyolultabb a helyzet. Jamie Cooper, a Texas Tech Egyetem táplálkozástudományi osztályának munkatársa szerint egyedül edzéssel az ünnepi bűnözéseket nem igazán lehet jóvátenni.

Izmosodik

Egy héten többször is lejársz az edzőterembe, sőt még otthon is emelgeted a kézi súlyzókat, mégsem olvadnak le a kilók? Ne keseredj el – főleg akkor, ha még látod is, hogy szálkásodsz, hiszen az izom nehezebb, mint a zsír, így könnyen lehet, hogy a mérleg nyelvének mozdulatlansága épp a kemény edzésednek az eredménye! Ha erre azt mondod, hogy jó, akkor nem is akarsz inkább izmot építeni, akkor gondolj arra, hogy az izmok működtetéséhez energia kell, több izoméhoz több energia, ami arra serkenti a szervezeted, hogy több kalóriát égess – még akkor is, amikor épp nem mozogsz.

Ha kíváncsi vagy, vajon eredményes-e az edzésed, vegyél fel egy rád simuló farmert, és nézd meg, van-e hely a nadrág és a hasad között! Ha van, jó úton haladsz!

Nem vagy annyira kritikus önmagaddal szemben

Ha valaki fogyókúrázik, akkor már az elején elhatározza, hogy mennyit fog mozogni és enni. De vajon tényleg pontosan be is tartja ezt? Tedd a szívedre a kezed, és mondd azt, hogy bizony a diéta összes pontját betartod, és soha nem bűnözöl, kicsit se! Ha önmagadnak bevallod, hogy bizony lecsúszik egy-egy tábla csoki, vagy negyedórával kevesebbet futsz, az már félsiker, de ha nem, akkor ne csodálkozz, ha nincs eredmény!

Először is nézd meg, milyen adagokat eszel, és hogy mit eszel-iszol a főétkezéseken kívül, ha pedig lemész az edzőterembe, tényleg adj bele mindent, és ne a tévét bámuld, miközben alibiziol valamelyik gépen.

Túl sokáig űzöd ugyanazt az edzéstervet

Az szép és jó dolog, ha szigorúan követsz egy edzéstervet, de ha időről időre nem változtatsz rajta, akkor a fejlődés megáll. Így meglehet, hogy pár hónapja csak úgy röpültek le a kilók, ám ha állandóan ugyanazt végzed, akkor ez a tendencia megreked egy ponton. Dr. Will Aguila a Women’s Health magazinnak elárulta, hogy ha az első naptól kezdve azonos gyakorlatokat csinál, akkor a szervezete egy idő után kevesebb kalóriát fog elégetni. Éppen ezért, ha úgy érzed, megragadtál egy szinten, végezz intervallum edzéseket, vagy iktass be egy kis erősítést!

Léböjtkúrával akarsz fogyni

A léböjtkúra igencsak nagy népszerűségnek örvend, ám ez még nem jelenti sem azt, hogy egészséges, sem azt, hogy hosszú távon fogyaszt. Ugyanis meglehet, hogy rövid időn belül megszabadulsz így néhány kilótól, ám amint visszatérsz a megszokott kerékvágásba és normálisan eszel, újra vissza is jönnek. Röviden, nincs sok értelme kínoznod magad!

Állandóan a mérleget figyeled

Elhisszük, hogy nyomon szeretnéd követni a súlyod alakulását, ám ne az határozza meg a napjaid, hogy állandóan aggályosan ellenőrizgeted a dekákat. Helyette inkább fordítsd a figyelmed a helyes életmódra és a diétára: így nemcsak lelkileg lesz könnyebb az egész időszak, hanem sikeresebb is lesz a fogyókúrád!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek