Az edzőterem is lehet kész cirkusz

A jó idő beköszöntével, ahogy lekerül a nagykabát, úgy válik egyre közelibb időponttá a strandszezon beköszöntése, azaz minden nő rémálma. Az edzőtermek megtelnek, ahogy mindenki eszeveszetten próbálja megtalálni, mi az a mozgásforma, amivel formálhatja magát, és még élvez is. Mi most megmutatunk három, kicsit sem szokványos edzésformát, amik amellett hogy jó alakot csinálnak, még látványosak is. Nem csoda, hiszen egy cirkuszi műsorban láttuk őket.

Mikor az április 22-én és 23-án Budapestre is látogató Cirque Éloize társulat előadását néztük meg és egy napot velük is töltöttünk, beszélgettünk a művészekkel többek között arról is, hogy mennyire alakformáló, vagy éppen izomépítő az, amit csinálnak. Mindannyian egyetértettek abban, hogy nekik nem kell diétás étrend, nem kell önsanyargató fogyókúra, hiszen  a sport  fitten tartja őket, ráadásul messze szórakoztatóbb és látványosabb, mint a futógép vagy a fekve nyomó pados gyakorlatok. Mi a légtornáról eddig azt hittük, hogy csak az artisták kiváltsága, a mountain bike pedig a pasiké és még művészet sincs benne. Most mindent megcáfolunk. 

Karika

Ez nem a közönséges hulahopp, hanem az (angol nevén) aerial hoop, ami - ahogy a neve is mutatja - egy karika egy vagy két ponton felfogatva, amin a magasban lehet trükköket kivitelezni. A Cirque Éloize társulatban mindezt Justine-Méthé Crozat gyakorolja, aki több méter magasan úgy pörög ide- oda a karikán, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. „Az erő mellett technika és sok gyakorlás kell hozzá, de nagyon szép izomzatot csinál és kevés ennél látványosabb és nőiesebb sportot tudok elképzelni, ahol egy szép karlendítés is olyan, mintha valami nagyon művészit csinálna az ember” – mondta Crozat.

Itthon Molnár Nikolettet kérdeztük, aki a Women's Paradise-ban oktat légtornát. Ő is megerősítette, hogy olyan területeket tud a karika átmozgatni, amiket sima edzéssel csak nagyon nehezen. Az egyik legjobb módszer az úgynevezett integetőháj ellen, ami a felkar egyik legádázabb ellensége, illetve az egész felsőtestre és a hasizmokra is nagyon kedvezően hat. „Nincs semmilyen megkötés, sem súlyban sem korban, hogy kik járhatnak az óráinkra, semmilyen előképzettség nem kell hozzá, csak bátorság és kitartás” - mondta az edző, aki szerint a legtöbben már az első alkalmak alatt a magasba lendülnek és fejjel lefelé lógnak, de az órák felépítése olyan, hogy mindenki sikerélménnyel távozik. Abban ő is egyetért a cirkuszi artistával, hogy rendkívül szép és nőies sportról beszélünk, ami egyben kiváló erősítő, ráadásul a csajok sokkal magabiztosabban távoznak az órákról miután látják, mikre képesek. Sokan teljesen kivirulnak a rendszeres sikerélménytől és persze az új alakjuktól. Arról is beszélt, hogy a karikázás rendszeres gyakorlást igényel, de nem jár irreálisan magas óraszámmal. „Heti két alkalom is elég ahhoz, hogy pár hónap alatt már egy rövidebb, de látványos koreográfiát elő tudjon adni valaki. A hangsúly a rendszerességen van.”

Mindketten beszéltek azért a sport fájdalmas oldaláról is. „Kék-zöld foltok vannak rajtam rendszeresen, de még sosem estem le a karikáról” - mondta Crozat. „Még sosem fordult elő a pályafutásom során, hogy bárki leesett volna az eszközről. Nagyon fontos, hogy az edző felkészült legyen és odafigyeljen arra, hogy mindenki a saját felkészültségi szintjének megfelelő feladatokat csináljon. Legyen szó arról, hogy valakit bátorítani kell, vagy éppen arról, hogy ne vakmerősködjön, mert balesetveszélyes lehet.” – mondta Molnár.

Selyem

A tissue, vagy más néven selyem egy szintén rendkívül látványos légtornász elem, ahol egy több méteres selyem darabon több méter magasan mutatnak be gyakorlatokat. Emi Vauthey, a Cirque Éloize artistája mesélt arról, hogy ő még tinédzser korában kezdte ezt az ágat, hogy izmot építsen. „Eredetileg a gumiember mutatvány a fő számom, de tinédzser koromban az artistaképzőben gyakoroltunk selymen is, hogy izmot építsünk. Mielőtt bekerült a cirkuszi számba, gyakorlatilag újra kellett tanulnom, mert az iskolában nagyjából 3 méteres belmagasság volt, amin a nagy szabadeséses trükkök nem kivitelezhetőek” – mondta Vauthey.

Aki úgy érzi, erre van szüksége, a Womens' Paradise-ban ezt is megtalálja. „A tissue már egy fokkal nehezebb műfaj, ezt már csak azoknak ajánlom, akik karikán már nehezebb elemeket is biztosan tudnak kivitelezni” - kezdte Molnár. Náluk hammockon is lehet gyakorolni azoknak, akik érdeklődnek. Ezt úgy kell elképzelni mint egy függőágyat, csak persze kicsit magasabban. „A fő nehézség, hogy itt nem lehet megpihenni, folyamatosan tartania kell magát az embernek, míg a karikán azért lehet egy kicsit ücsörögni és ezzel együtt szusszanni.”-mondta Molnár. Szintén jó izomépítésre, sőt nyújtásra is kiváló eszköz, van olyan óra, ami kimondottan a hammockban való nyújtásról szól, gyakran a levegőben. A sérülésveszély persze itt is fennáll, sőt itt horzsolások és égési sérülések is mindennaposak. „A pozitívuma, hogy annyira hozzászokott a lábszáram a folyamatos irritációhoz, hogy például a gyantázást már annyira nem érzem, mintha csak borotválnám a lábam” - fedte fel a fájdalom pozitív oldalát Vauthey. „Hosszú nadrág és hosszú ujjú póló az ajánlott viselet az órákon, de emellett is előfordulnak azért kipirosodott tenyerek, vagy néha-néha egy égésfolt. De ami érdekes, hogy a csajok kimondottan büszkék ezekre, és mutogatják egymásnak az öltözőben.”

Mountain Bike

Egykerekű bicikli minden magára valamit is adó cirkuszban megjelenik, de a Cirque Éloize műsorában Thibaut Phillipe embereken ugrál át, a közönségbe gázol, lépcsőkön megy le és ugrál. Ezt rögtön kezdésnek ő sem ajánlja, de a hegyi biciklizést igen. Ha pedig azt hinné, hogy ebben a műfajban semmi nőies nincs, akkor ismerje meg Benkó Barbarát, a Focus XC Elite európa- és világbajnoki ezüstérmes versenyzőjét, aki a Londoni Olimpián is képviselte hazánkat és most is egy világverseny közben mesélt a mountain bike sportos vonaláról. Mindketten már gyerekként kezdték a mountain bike-ot, Barbara az úszást adta fel, hogy versenyezni kezdjen. Phillipe is részt vett versenyeken, de a cirkusz annyira más volt az addigi versenyzői életmódjától, hogy belevágott és ott ragadt.

„Különleges dolog egy ilyen produkcióban részt venni, ráadásul jó szórakozás, mert a többi műsorszámba is belekóstolhatok, tegnap például zsonglőrködni tanultam, de a trambulinos ugrálásban is elég jó vagyok már, táncolni viszont nem tudok”- mesélt a biciklis srác a cirkuszi élményeiről. „ A mai napig azt érzem, hogy óriási szakadék van a női és a férfi kerékpársport között, nem csak fizetésben vagy pénzdíjakban, de sokkal kevesebb publicitást és figyelmet is kap, pedig gyakran érdekesebbek és izgalmasabbak a női versenyek. Amikor kezdtem még jóval kevesebb női induló volt a versenyeken, most már évről-évre egyre többen vagyunk szerencsére, így egyre elfogadottabb a lányok jelenléte” – mesélte Benkó arra a kérdésünkre, hogy nőként hogyan lehet érvényesülni ebben a világban. Azt azért kiemelte, hogy sokan szurkolnak neki és támogatják, ezért persze nagyon halás.

„A barátaimmal otthon ugyanúgy eljárok gyakorolni, olyankor belevetem magamat én is a rázósabb utakba és ugrásokba, persze azért vigyázni kell magamra. A műsorban csak olyan számok szerepelnek, amik a kisujjamban vannak, amikben lehetetlen hibáznom, mert az egyszerűen nem opció. Néha a többi biciklis srác először furcsán néz, mikor megtudják, hogy cirkuszi artista vagyok, de negatív élményem szerencsére kevés van” - ezt már Phillipe mesélte arról ő hogyan tud érvényesülni cirkuszosként a biciklisek között. Sokan attól tartanak, hogy ez a sport túl veszélyes, és ezért félnek belevágni, vagy a gyerekeiket ebbe az irányba terelni. „Természetesen igyekszem vigyázni magamra, ez is a munkám része, mert sérülten nyilván nem tudok úgy teljesíteni. Érdekes, hogy ugyanakkor nem edzésen, vagy verseny közben szereztem a legkomolyabb sérüléseim, hanem egy autóbalesetben, ami bárkivel megtörténhet” – mondta Benkó, aki azt is elmondta, hogy a gyerekek, ha meg is sérülnek könnyebben, hamarabb gyógyulnak, és sokkal gyorsabban összeszedik magukat, mint a felnőttek.Őt ráadásul édesapja edzi, de Budapest környékén is több olyan klub van, ahol utánpótlásneveléssel foglalkoznak. Itt természetesen szervezett edzések folynak, különböző csoportokban, erőnléti szinttől függően, edzői felügyelet mellett, ami szakszerű és biztonságos sportolást tesz lehetővé.

A kezdéshez a legfontosabb egy jó kerékpár, hogy tényleg élvezetes legyen a sport, mikor hétvégente vagy munka után, családdal vagy barátokkal kimozdulnak egy kicsit a szabadba. „Mellette edzőtermi edzés is szóba jöhet, ha komoly versenyzésről is szó van, de önmagában a biciklizés már eleve egy izomépítő és cardio edzés, csak sokkal szórakoztatóbb a szabadban, mint az edzőteremben” – foglalja össze Phillipe a különbséget. Barbara is hasonló véleményen van: „A kerékpározás szép, formás alakot ad a lányoknak, és nem utolsó sorban a kerékpáros fiúk sem rosszak!” - világított rá a kicsit sem elhanyagolható tényre.

Fellépés

Ha pedig tökélyre fejleszti valaki mindezt, akkor irány a cirkusz: „ Én is úgy kezdtem az egész cirkuszi karrieremet, hogy először szórakozásból és poénból kipróbáltam többfajta sportot és különböző klasszikus cirkuszi artista számot. Aztán saját műsorszámmal készültem, azt mutattam be először barátoknak, aztán egyre szélesebb körben. Közben pedig elkezdtem érdeklődni a rendezés iránt is, és a kulisszák mögé is betekintettem” - ezt már a társulat igazgatója, és az ID műsor rendezője Jeannot Painchaud mesélte. „Sosem késő elkezdeni ezeket a sportokat vagy művészeti ágakat, főleg ha örömét leli benne az ember és szívesen csinálja, hiszen a mozgás nagyon fontos. Ráadásul folyamatosan keresünk új embereket a készülő előadásokra vagy a turnékra, főleg akik több művészeti ágban is ügyesek. Nekik nincs más dolguk, csak elküldeni az adataikat és egy Youtube linket az előadásukról. Ha elsőre nem jön össze, akkor is tovább gyakorolni és küldözgetni, amíg egyszer azt nem mondjuk, hogy fel vagy véve!” - biztat Painchaud, aki szeretné ha minél több országból szerepelnének művészek a társulatában, ezért szívesen várja a magyar jelentkezéseket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra