Létezik megoldás a migrénre

A kínzó féloldali fejfájás, azaz a migrén számtalan ember mindennapjait keseríti meg. Léteznek ugyan szájon át szedhető migrén elleni szerek, ezek azonban csak többé-kevésbé hatékonyak, és nem is mindenkinél egyformán működnek, olyan gyógyszer vagy kezelés tehát, amivel végérvényesen leszámolhatánk vele, nem volt eddig. Most azonban úgy tűnik, lesz: a Medical University of South Carolina (MUSC) orvosai kifejlesztettek egy olyan műtétet, amivel valóban képesek voltak végetvetni pácienseik kínzó migrénes rohamainak. 

A megoldás

A Live5news.com szerint ezt a kísérleti fázisban járó kezelést már embereken is alkalmazzák, és a betegek érezhető javulásról számolnak be. „A műtét során apró bemetszéseket ejtünk az arc és a fejbőr különböző részein, majd felszabadítjuk a bőr alatt futó idegeket” – ecsetelte a műtét lényegét dr. Kevin Delaney, a MUSC sebész adjunktusa. Hozzátette, az egészet egy véletlen folytán fedezték fel, egy ohiói plasztikai sebész beteginek ugyanis a homlokfelvarrás hatására megszűntek a migrénes rohamaik.

Dr. Delaney elárulta, első lépésként botoxkezelést alkalmaznak ugyanazokra a ponton, ahová a bemetszéseket ejtik. Ezek olyan területek, ahol a beteg a fájdalmat érzi, és lehet a nyak hátsó részénél, a haj vonalánál, a szemöldök felett, a szemhéjnál, illetve a halántéknál. Amennyiben javulás érezhető, akkor javasolják a műtétet. A kezelést altatásban végzik, és dr. Delaney szerint már a következő nap enyhül a krónikus migrén.

Az egyik páciens, Denise Stout elmondta, korábban az elviselhetetlen migrénes fájdalom miatt órákra bezárkózott a sötétben a négy fal közé, és akkoriban a mindennapi dolgait sem tudta elvégezni. A kezelés persze mindent megváltoztatott, és ma már úgy érzi magát, mintha kicserélték volna. Stout állítólag néhány hét elteltével már újra teljesen jól érezte magát, és azóta sem gyötörték újabb rohamok, mostanra pedig már a gyógyszerekkel is leállhatott.

Ezek váltják ki leggyakrabban a migrént

Bár már közel a megoldás, a műtétet valószínűleg csak kevesek engedhetik majd meg magunknak, ráadásul a megelőzéssel is sokat segíthetünk a helyzeten.  A Huffington Post szerint nem kell mást tennünk, csak elkerüni azokat a dolgokat, amik előidézik a migrént:

1. Nem megfelelő minőségű/mennyiségű alvás: Mind a kevés, mind a túl sok alvás migrént okozhat.

2. Stressz: Érdekesség, de nem kifejezetten stresszes órák alatt, hanem utána (pl. hétvégén) csap le a migrén, mivel bizonyos vegyi anyagok mennyisége megnövekszik a feszült helyzetekben, majd utána lecsökken. Dawn Buse, a Montefiore Fejfájás Központ munkatársa szerint ez a nagy változás idézi elő a fejfájást. Hogy mi a teendő? Kezelje jobban a stresszt! Pofonegyszerű, nem?

3. Eső: Sajnos esős időszakban gyakoribb a migrén, ilyenkor kerülje az olyan dolgokat, amik ezen kívül még előidézhetik  a fejfájást, ha már az időjárásra nem tud hatni.

4. Ösztrogéningadozás: Akár fogamzásgátlók, akár terhesség, akár más miatt változik a szervezet ösztrogénszintje, gyakori, hogy bizony migrént okoz. Jó hír, a terhesség során gyakran fordítva működik, tehát csökkennek a rohamok.

5. Bizonyos ételek: A nátrium-glutamát, az aszpartám, a nitrit, a tiramin, valamint a tannin tartalmú ételek és italok mind előidézhetnek egy-egy migrénes rohamot. A legjobb, ha naplót vezet a táplálkozásáról, így megtudhatja, önnél mi minden váltja ki a fejfájást.

6. Parfüm: Az erős illatú parfümök szintén veszélyesek. Sajnos minden, ami túl sok, kiválthat fejfájást, legyen szó akár erős szagról, fényről vagy zajról, és így tovább. 

7. Kávé: A hiánya és a túlzott fogyasztása is migrént okozhat. Hétvégén sokaknál például ezért jelentkezik a fájdalom, mert nem isznak belőle, míg munkában csakis így tudják elkezdeni a napjukat. A legjobb, ha nap egy csészével fogyaszt, így elkerülheti a problémát.

8. Alkohol: Az szeszes italok is előcsalogathatják a migrént, mivel a szervezet azt acetáttá alakítja. Bár még nem bizonyították be, a sötét színű italokra ez fokozottabban igaz.

9. Szex: Pontosan nem tudni, miért is okozhat migrént a szex, de Buse szerint azért, mert ilyenkor az agy érzékenyebben reagál dolgokra. Viszont jó hír, hogy a rendszeres testedzéssel csökkenthető ennek a gyakorisága, ugyanis ekkor a szervezet saját fájdalomcsillapítókat gyárt magának.

10. Ebéd kihagyása: A megfelelő étkezés kulcsfontosságú, főleg azért, mert ha kihagyja pl. az ebédet, akkor a vércukorszint lecsökken, ami gyakran fejfájáshoz vezet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra