no

Így küzdje le természetesen a tavaszi fáradtságot!

Ha a hideg miatt nem is annyira, a napsütés hiánya és a korai sötétedés miatt joggal kívánhattuk a pokolba a telet, ám hiába érkeztek meg a napközbeni erős pluszok, sokak állapota még mindig nem tökéletes. Az öné sem? Akkor lehet, hogy tavaszi fáradtsággal küzd. Ám mielőtt teljesen belepunnyadna ebbe az állapotba, vegyen egy kis erőt magán, ajálunk hozzá néhány praktikát.

shutterstock 171435023

Ha tavasz, akkor fáradtság?

Bár elég logikus lenne, hogy a napsütéssel, jó idővel mindenki azonnal újult erőre kapjon, ez sajna nem ilyen egyszerű: sokakon ilyenkor súlyos tavaszi fáradtság uralkodik el. „A tavaszi fáradtság oka az emberek életmódjában keresendő. Egész évben hajtanak, még télen is, pedig ekkor a szervezetnek pihenésre, visszahúzódásra lenne szüksége. Mivel ezt nem kapja meg, így a tavaszi nap első sugaraira nagyfokú fáradtság lesz úrrá rajtuk, amire csak rátesz, hogy a téli hónapokban a legtöbben nehezebb, zsírosabb ételeket fogyasztanak, és a vitaminraktárak is kimerülnek. Éppen ezért a rendszeres testmozgás, a szabadban eltöltött órák és a megfelelő táplálkozás nagyban hozzájárulhatnak a tavaszi fáradtság leküzdéséhez" – mondta a Díványnak dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa. 

Energetizáló gyógynövények

Cayenne-i bors

méregtelenítésnél gyakran felmerül a cayenne-i bors neve, az élénkítésnél azonban már kevésbé, pedig az ebből készült tea biztosan felpörgeti fogyasztóját. A csilipaprika durva őrleménye is nagymértékben fokozza a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, ami annak köszönhető, hogy kitágítja a vérereket.

shutterstock 170196203

Nem akarja teaként, magában fogyasztani? Akkor sincs gond! Adjon hozzá egy keveset a ginzengteához, így legalább annak hatását is felerősíti!

Ginkgo biloba

A Ginkgo biloba – másik ismert nevén páfrányfenyő –  javítja az agy vérellátását, ezáltal pedig javul a memória, a koncentrációs képesség és a szellemi frissesség is. Fontos vizsga vagy prezentáció előtt érdemes fogyasztani, hiszen segítségével nemcsak az idegességen lehet úrrá, de a felkészülési időszakot is lényegesen lerövidítheti, mivel jótékony hatással van a koncentrációra.

A ginkgo biloba további hatásai

A páfrányfenyő levelét gyógyászati célokra használják fel. Levele tavasztól őszig szedhető. Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hat a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. Az orvosi kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió, valamint impotencia kezelésében is. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A homeopátiában mandulagyulladás és fejfájás ellen alkalmazzák. A kivonat állítólag javítja a koncentrálókészséget és a szellemi teljesítőképességet.

Forrás: wikipedia

Ginzeng

A Koreai-félszigetről származó ginzeng a fáradtság és a stressz egyik leghatásosabb ellenszere, ami teaként és kapszulaként is könnyen beszerezhető. A benne található szaponinoknak, E- és B-vitaminoknak, valamint ásványi anyagoknak (cink, mangán, réz) köszönhetően nagyfokú energialöketet ad, mivel fokozza a keringést, és növeli a sejtek oxigénfelvételét. Íze nem a legkellemesebb, viszont egy kevés mézzel lehet segíteni rajta. A Ginkgo bilobával együtt gyakran vegyítik fáradtságűző teakeverékben.

Gyömbér

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, így nem csoda, hogy óriási népszerűségnek örvend, és számos háztartásban megtalálható valamilyen formában. Jó hatással van az emésztésre, a gyulladásokra, valamint remek fájdalomcsillapító és vértisztító is. Bárhogy fogyaszthatja – teaként, süteményekben, fűszerként, kapszulában –, minden esetben élénkítő hatással bír, mivel fokozza a vérkeringést.

Méhpempő

Igaz, nem gyógynövény, de a tavaszi fáradtság esetén sokat segíthet a méhpempő is. A proteinekben és B-vitaminban gazdag anyag leginkább immunerősítőként ismert, de egyúttal remek energetizáló is, és segítségével eredményesen legyőzhető a kimerültség is. Támogatja továbbá az agyalapi mirigy és a mellékvese működését, ami elűzi a depressziót, valamint a fizikai fáradtságot is. Ha a téli lazítás után most rávenné magát az edzésre, kezdjen el méhpempőt fogyasztani, az ugyanis az állóképesség javításához is hozzájárul.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek