Fájdalmas menstruációtól a meddőségig

Március 13-a az Endometriózis Világnapja. Bár a betegség még csak nem olyan rég került a köztudatba, ennek ellenére minden tizedik nőt érint, és a női meddőség 30 százalékáért felelős. De pontosan mit is kell tudni róla és a szűréséről?

"Nálam a legjellemzőbb tünet az iszonyatosan fájdalmas menstruáció volt, amit nehéz is szavakkal érzékeltetni. Már egy nappal előtte olyan görcseim voltak, hogy a sírva a falat kapartam, és a fájdalomhoz még hozzá kell képzelni szédülést, ájulásközeli érzést és hidegrázást is. Konkrétan mozdulni sem tudtam. Még nem szültem, de biztos vagyok benne, hogy ennél jobban az sem fájhat. Nekem nagyon magas a fájdalomküszöböm, de ez maga volt a pokol. Csak az segített, ha már hajnalban felkeltem és bevettem egy baromi erős fájdalomcsillapítót, hogy ne arra ébredjek, hogy meg akarok halni kínomban. Viszont mivel a betegség miatt nem is pontosan jött meg, így sokszor nem tudtam kiszámolni előre, így maradt a szenvedés."- meséli a 25 éves Eszter.

Ezek állhatnak még a fájdalmas menstruáció hátterében I.

Görcsök

Ha nem is minden menstruációkor, de olykor-olykor mindenki a falat kaparja tőle. Leggyakrabban a vérzés megindulása előtt, vagy annak napján lép fel, és általánosságban 1-3 napig tart. Szerencsére a legtöbb esetben nem kóros, hanem egy teljesen természetes folyamat, amit a méh összehúzódása vált ki. Azok, akik először kezdenek menstruálni, érzékenyebben lehetnek a görcsökre, viszont jó hír, hogy a meleg borogatás, a testmozgás, valamint az orgazmus (!) sokat enyhíthet a panaszokon.

Mióma, petefészekciszták

A mióma a méh falán lévő jóindulatú daganat, ami a 30-45 év közötti nők 30%-t érinti. Bár a szakirodalom szerint az esetek többségében nem veszélyes, ám nem ritka,amikor ez áll a meddőség, illetve a vetélés hátterében. Leggyakoribb tünete a rendellenes vérzés – esetleg pecsételés-, és a fájdalom, viszont az, hogy pontosan milyen problémákat okoz, az attól függ, pontosan hol helyezkedik el. Kismedencei vizsgálattal és ultrahanggal könnyen diagnosztizálható, és a fogamzásgátlóktól kezdve a műtétig sokféle módon kezelhető.

A ciszták folyadékkal teli zsákocskák, melyek a szervezet bármely részén kialakulhatnak - így a petefészkeknél is. Tudni kell róluk, hogy nem csak a vérzés során okoznak fájdalmat, hanem lényegében bármikor. Jelzésértékű lehet, ha hányinger, fájdalmas szex, súlygyarapodás, illetve mellérzékenység is társul hozzájuk. Bár sok kellemetlenséggel járnak, nem ritka, hogy maguktól felszívódnak, és csak kevés esetben mutatnak rákos elváltozást.

Kismedence gyulladása

Ez egy viszonylag tág fogalom, amit általában kezeletlen szexuális úton terjedő betegségek okoznak (persze kiválthatják nem-szexuális úton terjedők is). Sajnos tünetei egészen enyhék is lehetnek, így sokan nem is tudják, hogy problémájuk van, ám ez azért veszélyes, mert megfelelő terápia hiányában súlyos métereket is ölthet, például teherbeesési nehézségeket okozhat. Sajnos nincsenek rá konkrét vizsgálatok, így főleg a tünetek és a fizikális vizsgálat alapján állítják fel a diagnózist. Szerencsére a legtöbbször az antibiotikumos kezelés elegendő, műtétre nagyon ritkán kerül emiatt sor.

„Az endometriózis önmagában egy nagyon rejtélyes kórkép, emiatt csak az utóbbi években kapott igazán nagy figyelmet. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a méhüregi nyálkahártya eljut a szervezet különböző pontjaira, és ott megállapodva aktívvá válik. Ilyenkor az érintett szerv működésében valamilyen működési zavar alakul ki” – mondja Dr. Fülöp István, a Róbert Károly Klinika meddőségi részlegvezető főorvosa.

Az endometriózis leggyakrabban a női kismedencét érinti, ám azon belül számos helyen okozhat problémát. Ilyen lehet a kismedencei hashártya, a méh izomállománya, a petefészek, a petevezetékek, a belek vagy akár a húgyhólyag vagy húgyvezeték. Függően attól, hogy mely szervet érinti, a tünetek is változnak.

Tünetek:

- nagyon erős görcsökkel járó menstruáció

- alhasi fájdalmak

- ciklusfüggetlen alhasi fájdalom, középidős fájdalom

- haspuffadás

- menstruáció alatt fájdalmas székletürítés, hasmenés, akár véres széklet

- menstruáció alatt gyakori vizelési inger, vizeletürítési problémák, akár véres vizelet

- fájdalmas szexuális élet (pozíciófüggő)

- meddőség

„Nálam 12 éve kezdődött ez a betegség, igaz, csak az első műtétem után három évvel jöttek rá, hogy valójában mi a bajom. Akkoriban még nagyon új volt az endometriózis, így az orvosok leginkább a sötétben tapogatóztak. A lényeg, hogy a kivándorolt méhnyálkahártya miatt folyton ciszták nőnek a petefészkemen, amik nem tudnak felszívódni, hiszen menstruációs vér van bennük. És ahogy nő egy ilyen ciszta, úgy okoz egyre nagyobb gebaszt, és nyilván roncsolja a környező szöveteket is. Az első műtétnél ki is vették az egész jobboldali petefészkemet, a másodiknál már szerencsére egy olyan orvoshoz kerültem, aki tudta mi a bajom, így viszonylag egyszerűen úsztam meg a dolgot, egy laparaszkópos eljárással. Utána annyi volt a „kezelés” hogy szedjek fogamzásgátlót, mert így nem fog újra kifejlődni ciszta. De hát nem szedhetek állandóan hormonokat, legalábbis én nem akartam. Így azóta volt még egy műtétem. Jelenleg tünetmentes vagyok, de erre a betegségre az egyetlen megoldás állítólag, ha gyereket szül az ember, de hát fél petefészekkel és átvágott petevezetékkel ez elég nagy kihívás” - meséli el történetét a 34 éves Dóra.

Sajnos egyelőre nem áll az orvosok rendelkezésére olyan egyértelmű diagnosztikai módszer, amivel az endometriózis meglétét igazolni lehetne. A betegségnek számtalan megjelenési formája van, és ezek közül csak a legsúlyosabb formák azok, amelyek ambuláns vizsgálattal is kimutathatók. Általában pontos diagnózist csak a laparaszkópiás műtéttel nyert szövet vizsgálata ad, ezért gyanú vagy szűrési idény esetén érdemes endometriózis-centrumokat felkeresni, ahol sokkal felkészültebben tudnak a páciensekkel foglalkozni.

Az endometriózist sokszor sorolják a gyógyíthatatlan betegségek közé, ám a szakember szerint ez nagyon félrevezető. „Sok beteg, ha erről olvas, akkor azt gondolja, hogy rákhoz hasonló betegsége van, pedig ez nem igaz. Van olyan enyhe formája is az endometriózisnak, amikor műtét sem szükséges – például az illető nem akar szülni, nincsenek tünetei, fájdalmai – ilyenkor egy alacsony hormontartalmú fogamzásgátló szedése is megoldás lehet. Ha viszont már vannak tünetek, akkor mindenképpen szoktuk javasolni a műtétet, ugyanis a legteljesebb gyógyulást akkor lehet elérni, ha a beteg első műtétje jól sikerül, és az endometriózisos szövetek radikális eltávolítása megtörténik.”

A radikális műtét természetesen csak az endometriotikus részeket érinti, a modern technikáknak – a laparaszkópos eljárásnak, lézersebészetnek, a műtét közbeni diagnosztikai módszereknek - köszönhetően az ép szövetek legnagyobb arányú megtartása is fontos szempont.

„A műtét után szoktunk javasolni különböző paramedicinális kezeléseket is, ilyen például az akupunktúra, az akupresszúra, homeopátiás gyógyszerek, speciális diéták vagy mozgásformák, amelyek segítenek megelőzni a betegség kiújulását” – teszi hozzá dr. Fülöp István. „Emellett a legfontosabb a műtét után a hormonelnyomás, amelyre egyrészt alacsony hormontartalmú készítmények állnak rendelkezésre, másrészt – és talán ez a legeredményesebb – javasolt a lehető leggyorsabb teherbe esés. A terhesség kilenc hónapja, kiegészülve a szoptatási időszakkal egy olyan hormonális állapotot jelent, amely nagyon eredményes az endometriózis elleni küzdelemben.”

Ezek állhatnak még a fájdalmas menstruáció hátterében II.

Adenomiózis

Adenomiózis során a méh belső szöveteinek egy része belenő a méh izomfalába, ami alhasi fájdalomban, puffadásban és intenzív vérzésben nyilvánulhat meg. Kialakulásának oka pontosan nem ismert, ám valószínűsíthető, hogy hormonális zavarok játszanak benne közre.

„A fájdalmat az izomban lévő vérzés okozza. A legvégső esetben méheltávolítás szükséges, azonban előtte fájdalomcsillapító kezeléssel kell megpróbálkozni”- mondja dr. Cullins.

Spirál

Bár a spirál megbízható fogamzásgátlási módszer, vannak esetek, amikor a menstruációt fájdalmasabbá teszi. Sajnos ilyen bár ritkán, de előfordulhat, ekkor érdemes megválni az eszköztős, és más védekezési fajtát keresni.

Petefészek hiperstimulációs szindróma (OHS)

A peteérést elősegítő kezeléseknél (a hcg injekciónál) előfordulhat egy olyan kóros aktivizálódása a petefészkeknek, hogy az már veszélyes lehet. Ilyenkor a terápia utáni 10. napon ezek megduzzadnak, ami alhasi fájdalommal, szédüléssel, puffadással, súlygyarapodással és hányingerrel jár. Amennyiben valaki ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz, mert vérrögképződést és halált is okozhat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek