13 kötelező szokás az eredményes edzéshez

Az már félsiker, ha elkezdtél edzeni, de ennyivel azért még nem váltod meg a világot, ráadásul ahhoz, hogy a rendszeres mozgás tényleg hatásos legyen, sok mindenre kell még odafigyelned.

A Women’s Health össze is szedte azokat a jó szokásokat, amik segíthetnek a cél, vagyis a szép, egészséges test elérésében. Egyik sem bonyolult, viszont mindegyik lényeges.

1. Legyen az edzés a napi rutin része!

Nem annyira könnyű belerázódni, de fontos, hogy az edzés ugyanúgy a napi rutin részévé váljon, mint a felkelés, reggelizés, munkába menés, az ebéd és így tovább. Bár a rutinból fakadó monotonitás könnyen elveheti az ember kedvét a mozgástól, a rendszeresség nagyon fontos, például próbálj mindig adott napokon, adott órában edzeni, de válts mozgásformát, ha úgy érzed, már nem vagy elég motivált. Sokan egyébként azt tanácsolják, hogy a napi mozgásadagot érdemes még reggel letudni.

2. Próbálj ki új dolgokat!

Ahogy az első pontban is írtuk, a rendszeres edzés unalmassá válhat, és akadnak, akik emiatt teljesen fel is hagynak a mozgással, pedig elég lenne csak váltogatni a gyakorlatokat és/vagy edzésformákat. A kínálat ráadásul igen szerteágazó, és mindig vannak újabbnál újabb trendek, amiket érdemes kipróbálni legalább egyszer. 

shutterstock 160655120

3. Vegyél jó edzőruhákat!

Bár a mozgás a lényeg, sokat lendíthet a közérzeteden, ha olyan szerelésben edzel, amiben tényleg jól érzed magad. Persze ez is csak egy szempont a sok közül, amit figyelembe kell venni, ha edzőruhát választasz vagy vásárolsz. Lehet, hogy a bő póló, a kinyúlt melegítő ápol és eltakar, viszont elég nehézkesen lehet benne követni a mozdulatokat, korrigálni a hibákat, arról nem is beszélve, hogy a lifegő ruhadarabok akár be is akadhatnak a gépekbe. Ha az érdekel, hogyan kell megfelelő futócipőt választani, kattints ide, ha pedig sportmelltartót vásárolni indulsz, akkor ezt olvasd el.

4. Válassz megfelelő edzőpartnert!

Sokan azért nem kezdenek el rendszeresen mozogni, mert egyedül nem szívesen vágnak bele, társaságban meg mégiscsak jobban telik az idő. Egyrészt logikusnak tűnik az, ha a munkatársak közül választasz edzőpartnert, hiszen biztos vannak még a környezetedben olyanok, akik mozogni vágynak, és nekik is az a legkézenfekvőbb, ha egy közeli edzőtermet vagy futópályát választanak. Azzal sincs gond, ha valaki a barátaival közösen dolgozna a szép testért, így biztosan szórakoztató lesz a sport. Arra kell csak ügyelni, hogy nagyjából ugyanazon az edzettségi szinten legyetek, és a célok is megegyezzenek. Persze az is érthető, ha valakit az motivál, hogy egy sokkal fittebb emberrel edz együtt.

stockfresh 1702415 young-female-friends-chatting-in-fitness-cent

5. Az edzés legyen szórakozás!

Céltól is függ, hogy milyen mozgásformát jó választani, de végül olyan mellett érdemes dönteni, ami örömet okoz, és nem kínként éled meg! Ne add fel rögtön a keresgélést, ha a hideg is kiráz a futástól, vagy ha utálod az edzőtermet! Előbb-utóbb úgyis megtalálod azt az edzésformát, ami illik a személyiségedhez és a céljaidnak is megfelel. Ha mégsem találsz olyan mozgásformát, ami az összes kritériumnak megfelel, akkor motiváld magad egy olyan dallistával az edzés közben, amitől jobb kedved lesz, és erőt is ad.

6. Az erősítés jó, hidd el!

A zsírégetés mellett nem szabad megfeledkezni az erősítő gyakorlatokról sem, ettől lesz igazán formás a tested, és jót tesz az anyagcserének is. Nagyon sok előnye van, a Women’s Health szerint például segít az alvásban, enyhíti a hátfájdalmat, és úgy általában egészségesebb leszel tőle.

7. Gondolj a gerincedre is!

Amikor évről évre ellátogatunk a FittArénára, olyan mozgásformákat is ki szoktunk próbálni, amik nem a zsírégetésről vagy az izomépítésről szólnak, hanem egy kicsit átmozgatják az irodai munkától meggyötört testet. Az ülőmunka veszélyeiről, valamint arról, hogyan lehet csökkenteni az ártalmakat, már sokat írtunk. Az egyik jó módja annak, hogy valóban ép testben élhess az, ha a szokásos edzésmenetbe néha beiktatsz egy-két jóga-, pilates- vagy egyéb hasonló órát.

stockfresh 460835 woman-doing-abs-exercise-at-home sizeM

8. Ne csalj!

Ha nem megfelelő módon vagy intenzitással végzed az adott gyakorlatokat, akkor azok nem lesznek kellően hatásosak, sőt akár meg is sérülhetsz. Többek között ezért is érdemes személyi edzőt fogadni, legalább egy pár alkalomra, esetleg kikérni a személyzet vagy azon vendégek véleményét, akik elég gyakorlottnak és tapasztaltnak tűnnek.

9. Igyál több vizet!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel. Persze azért egyénenként eltér, hogy ki mennyit iszik, és mennyi folyadékra van szüksége, de még így is sokan alulteljesítenek. (Itt elolvashatod, hogy a Magyar Dietetikusok Szövetsége szerint mennyi a napi szükséges vízmennyiség.) Számtalan módszerrel segíthetünk ezen: vannak telefonos alkalmazások, amik figyelmeztetnek, ha inni kell, de az is elég, ha mindig magad mellé készítesz egy vizespalackot vagy egy poharat. És még valami: sokan a szomjúságot tényleg összetévesztik az éhséggel, szóval ha nagyon úgy érzed, nassolhatnékod van, először inkább igyál egy pohár vizet! 

shutterstock 140189488

10. Figyelj a jelekre!

Nem, nem égi jelekre gondoltunk, hanem azokra, amikkel a test próbál kommunikálni. Például, ha valamit már csak a szemed kíván, ne edd meg, ha pedig edzés közben azt érzed, hogy valami nagyon nem stimmel, állj le, vagy próbáld másként elvégezni az adott gyakorlatot.

11. Pihenj!

Érthető, ha valaki látványos átalakulásra vágyik, de ennek nem az a módja, hogy ész nélkül edz, és nem hagyja regenerálódni a szervezetét. Szerencsére több módja is van annak, hogy elkerüld a túledzést. Ha túlságosan fáradt vagy, motiválatlan, rossz a hangulatod, vagy késleltetett izomlázzal küzdesz, akkor éjszaka aludj eleget (és jól), táplálkozz egészségesen, fogyassz bőségesen folyadékot, hetente két napot pedig mindenképp szánj pihenésre.

12. Ne lógd el a bemelegítést és az edzés utáni nyújtást!

Természetesen az is nagy lépés, ha valaki már rávette magát a rendszeres mozgásra, és tartja is magát ehhez. De hidd el, igenis szükség van még arra a plusz öt-tíz percre a bemelegítéshez és a nyújtáshoz, szóval ne lógd el! Ha órákra jársz, vagy DVD-t használsz az edzéshez, akkor ezzel nincs gond, az oktatók/prezenterek úgyis gondoskodnak arról, hogy egyik fázist se hagyd ki, de ha fitneszalkalmazásokat használsz, akkor könnyen elsumákolhatod ezeket, pedig nem lenne szabad.

shutterstock 155247527

13. Töltsd fel a raktáraidat edzés után!

A Women’s Health szerint edzés után muszáj szénhidrátot és proteineket juttatni a szervezetbe, mivel az előbbitől újra erőre kaphatsz, az utóbbi pedig segít regenerálni, építeni az izmokat. Ők többek között az alacsony zsírtartalmú csokoládés tejet ajánlják, de jó opció a gyümölcsös smoothie szója- vagy valamilyen alacsony zsírtartalmú tejjel, sőt a görögdinnyelé és meggylé is segít abban, hogy elviselhetőbb legyen az izomláz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek