5 dolog, amiről nem gondolta volna, hogy befolyásolják az álmait

Hogy pontosan miért is álmodunk alvás közben, arra senki sem tud egyértelmű magyarázatot adni. Vannak, akik szerit így dolgozza fel az agy a mindennapi történéseket, de akadnak olyanok is, akik misztikusabb dolgokat sejtenek mögötte, és úgy gondolják, az álmok üzeneteket hordoznak. Bármi is legyen az igazság, a tudósok már sok mindenre fényt derítettek velük kapcsolatban. Hogy pontosan mikre? 

Ha hason alszik, erotikus álmai lesznek

Tudta, hogy azoknak, akik a hasukon alszanak, nagyobb eséllyel lesznek erotikus álmaik? A mentalfloss.com cikke szerint tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy ekkor rövidebbeket lélegzik az ember, az felületes, zihálásra emlékeztető légzés miatt pedig vad szexről fog képeket látni. A kutatók azt is megállapították, hogy akik így alszanak, azok sokkal élénkebben álmodnak, mint akik a zártabb pozíciókat kedvelik. További érdekesség, hogy a hason alvók állítólag igazán érdekes és összetett személyiségűek (de az biztos, hogy a mellük nem nagy).

Osztozhat a rémálmokon

Az egypetéjű ikrekkel kapcsolatban számos érdekesség kering a köztudatban. Ezek közül az egyik az, hogy nekik olyannyira hasonló és meghatározó a génállományuk, hogy ugyanolyan gyakran vannak nekik rémálmaik. Egy tanulmányban pl. 27.000 egypetéjű és 42.000 kétpetéjű ikreket vizsgáltak és megfigyelték, hogy az előbbieknél kétszer olyan valószínű, hogy hasonlóan álmodnak.

A Föld mágneses mezeje is hat az álmaira

A Föld mágneses mezeje több mindenre hatással van, azonban hogy az álmokra is, az kevésbé ismert. Darren Lipnicki pszichológus már nyolc éve rögzíti álmait, és arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony geomágneses tér nagyobb eséllyel okoz rémálmokat, viszont amikor ez az erő magas aktivitást mutat, akkor legtöbbször jól alszunk. Persze még több kutatás szükséges ahhoz, hogy ebből messzemenő következtetéseket lehessen levonni.

A fekete-fehér TV fekete-fehér álmokat eredményez

Egy 2008-as tanulmányban a pszichológus hallgató Eva Murzyn azt vizsgálta, hogy miként hat az álmok színeire az, hogy az illető milyen típusú TV-t nézett. A kutatásból kiderült, miszerint az 55 év felettiek 20 százalékban fekete-fehérben álmodnak, mivel ők 3 és 10 éves koruk között csakis ilyen műsorokat láttak. Más tanulmányok szerint 1960 óta – vagyis mióta van színes TV- az emberek 83 százaléka lát álmában színes képeket.

Az étkezése is hat az álmaira

Bizonyára tudja, hogy az alvására hatással van az, hogy aznap mit evett. Azonban kimutatták, hogy ezen belül a különböző sajtfajták különféleképp befolyásolják az álmokat. Minden sajt tartalmaz ugyanis egy triptofan nevű aminosavat, ami normalizálja az alvást és csökkenti a stresszt. Egy tanulmányból viszont egészen abszurd dolog is kiderül a sajtokról, méghozzá az, hogy azok, akik több cheddar sajtot esznek, nagyobb eséllyel álmodnak hírességekkel, míg azok, akik inkább a kékpenészes fajtát kedvelik, náluk inkább bizarr képek jelennek meg. Ha jól akar aludni, akkor a tudósok szerint cheshire sajtot fogyasszon, ellenben a Red Lancashire nosztalgikus, míg a Blue Lancashire munkával kapcsolatos álmokat hoz. Őszintén szólva nem tudjuk, mennyi ebből az igazság, ha önnek van ebben tapasztalata, mindenképp írja meg nekünk!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek