no

Biztos, hogy felkészült az influenzára?

Egyre többen betegek a cégnél, a sulikban az osztályok fele kidőlt, a Kossuth rádió pedig minden reggel bemondja, hány ember fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedésekkel. Ha elkaptuk, sok mindent nem lehet tenni, maximum nyögni az ágyban, és kikapcsolni a céges telefont, meg persze egy kisebb vagyont otthagyni a patikában. Az Országos Epidemiológiai Központ adataiból kiindulva készítettünk egy tesztet, amiből kiderítheti, hogy mennyire van képben az influenzával. Ha nem elégedett az eredménnyel, és úgy érzi, további információra van szüksége, görgessen lejjebb, és olvassa el összefoglalónkat a betegségről.

Minden kérdés megválaszolására 25 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
tk3s 1226304

Amit fontos tudni az influenzáról

Az influenzát vírusok okozzák, amik lázzal, fejfájással, köhögéssel, torokgyulladással, ízületi-, illetve izomfájdalommal, és általános levertséggel járnak, de persze nem törvényszerű, hogy az összes tünet jelentkezik nálunk. A betegség következtében legyengül az immunrendszer, aminek hatására jönnek a bacilusok, és más, súlyosabb szövődményeket is okozhatnak. Ez lehet a tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás vagy a szepszis is.

Mik okozzák a betegséget?

Az Orthomyxoviridae családba tartozó RNS vírusok. Három fő típusuk ismert, ezeket A, B és C betűvel jelölik. Az emberi megbetegedések tekintetében csak az A és B típusnak van jelentősége. Az influenza B vírus általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint az A vírus. A B vírus mellett jelenleg (kb. 2006 óta) az influenza A vírus három altípusa cirkulál: az A(H1N1), az A(H1N2) és az A(H3N2).

Mennyire fertőz?

Eléggé. Cseppfertőzéssel és közvetlen érintkezéssel terjed, tüsszentés és köhögés esetén 3 méter sugarú körben fertőzhetünk.

És a lappangási idő?

A lappangási idő 1-4 nap felnőttek esetében, gyerekeknél ennél több is lehet. A tünetek megjelenése után 3-5 napig még fertőz, gyerekek esetében ez egy hét is lehet. A tünetek kialakulásával és erősödésével arányosan nő a fertőzés lehetősége, és amikor a tünetek a legintenzívebbek, a megbetegedett személy akkor a legveszélyesebb másokra nézve. Annak az esélye, hogy valakitől megkapjuk az influenzát, a tünetek jelentkezése előtt és az azok megjelenését követő 3. nap után jóval kisebb, ezért ajánlott otthon maradni már az első tünetek jelentkezésekor, és utána is néhány napig.

Mi a teendő?

Először is otthon kell maradni. Ha magas láza van, vegyen be fájdalom- és lázcsillapítót, igyon sokat, és nyögjön, a legtöbb ilyen megbetegedés ugyanis magától gyógyul. Ha elhúzódik a betegség (tovább tart egy hétnél), esetleg régóta fennálló krónikus egészségi problémával küzd vagy valamely kockázati csoportba tartozik, akkor mielőbb keresse fel a háziorvosát.

Kik veszélyeztetettek?

Gyakorlatilag mindenki. A kisgyerekek azért, mert bennük nem alakulhatott ki immunitás a betegséggel szemben, az idősebbek pedig a tüdőgyulladás veszélye miatt. A másik nagy kockázati csoportba azok tartoznak, akik valamilyen szív-érrendszeri, vagy a légzés hatékonyságát csökkentő légzőszervi betegségben szenvednek, vagy egyéb krónikus betegségük van. A H1N1 influenza vírus a terhesek egy részénél okozott súlyos, vírusos tüdőgyulladást.

Megelőzhető?

Nem igazán, bár az immunrendszer erősítése sokat segít. Mossunk alaposan kezet, használjunk alkoholos kézfertőtlenítőket (kapható szinte bárhol párszáz forintért), és ha náthásak vagyunk, használjunk zsebkendőt.

Forrás:Országos Epidemiológiai Központ

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra