8 egyszerű ok, ami miatt túl sokat eszel

Az étkezések után úgy érzed, hogy majd szétrobbansz? Nehezen mozogsz utána? Szinte elnyom az álom? És közben, hiába edzel, egyre csak gyarapodik a súlyod?

Az elhízás komoly népbetegséggé vált az utóbbi időszakban. Az emberek sokkal többet esznek annál, mint amennyi tápanyagra a szervezetüknek valójában szüksége lenne, azaz túleszik magukat. Ha te is gyakran érzed kényelmetlenül magad étkezés után, akkor ideje, hogy változtass egy-két dolgon. Gondolkodj el az étkezési szokásaidon, legyél őszinte magadhoz, és ha úgy találod, hogy a Popsugaron összeszedett szokások között valamelyik meggátol abban, hogy boldogabban ülj asztalhoz, és később persze boldogabban állj fel tőle, akkor lépj.

1. Kihagyod a reggelit

Egyre többen hagyják ki a reggelit azért, hogy néhány kalóriával kevesebbet fogyasszanak, a megspórolt kalóriák viszont megbosszulják magukat az ebédnél. A nélkülözött reggelit ugyanis sokan az ebéddel próbálják pótolni, ezért mindent felfalnak, amit csak találnak. Szóval reggelizni már csak ezért is fontos. Az egészséges reggelik közé sorolják a joghurtokat, a rántottát, a gyümölcsöket és a müzliszeleteket, de állítólag még a kiadós angol reggelivel sem foghatunk mellé

2. Tévé vagy számítógép előtt eszel

Az emberek egyre lustábbak, egyre több időt töltenek a tévé előtt. Ez pedig nem csak azért lehet probléma, mert a mozgás vagy éppen az olvasás rovására teszik mindezt. A legtöbb ember túl is eszi magát, ha a tévé vagy a számítógép képernyője előtt étkezik. Ha valaki például azzal van elfoglalva, hogy milyen izgalmak történnek a kedvenc műsorában, nyilván kevesebb figyelmet fordít arra, hogy mennyire lakott jól. A kajaidőt tehát érdemes meghagyni a kajálásnak.

1150781 487102751384736 400071766 n

3. Összetéveszted a szomjúságot az éhséggel

Oké, elsőre akár hülyeségnek tűnhet, a jelenség viszont létezik. A cikk szerint sokan összetévesztik a szomjúságot az éhségérzettel. Ha valaki például nemrég fejezte be az étkezést, de még mindig nem érzi tele magát, fogadja meg Mara Z. Vitolins és Wake Forest amerikai orvosok tanácsát: „nehéz megkülönböztetni a két érzetet, tehát ilyen helyzetben igyál inkább vizet, várj 20-30 percet, és kiderül, hogy valóban éhes voltál-e”.

4. Tartsd magad az elképzeléseidhez

Ha olyan emberrel ülsz le enni, akinek nem kell, vagy simán csak nem aggódik amiatt, hogy túlenné magát, akkor rád könnyen lehet, hogy igen nehéz feladat tartani mellette az egészséges adagokat. Ne hagyd elcsábítani magad! Ha elmentek mondjuk, egy étterembe, hiába rendel valaki egy csomó mindent, és eszi degeszre magát a szemed láttára, te azért próbálj megmaradni annál a mennyiségnél, amit egészségesnek gondolsz.

5. Túl nagyok a tányérjaid

Egy másik vélekedés szerint a tányérok mérete is befolyásolhatja, hogy mennyit fogyasztunk egy adott ételből. A Cornell Egyetemen el is nevezték már a jelenséget, de csak a kevéssé fantáziadús verziót tudtak kitalálni, az ún. „nagytányér-hibát”. Itt nagyon egyszerű a trükk: minél nagyobb a tányér, annál kisebbnek tűnik az adag. Ebből eredően azt javasolják, szerezzünk be kisebb tányérokat ahelyett, hogy teleszednénk a nagyokat.

6. Soha nem nassolsz

Az általánosan elterjedt nézet szerint minden nasi rossz, egészségtelen és hizlal, ám vannak olyan kivételes esetek, amikor kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk. Edzés előtt és után például a legjobb élénkítők lehetnek, mert feltöltik a szervezetet azokkal a tápanyagokkal, amikre szükségünk van. Egy-egy könnyebb harapnivaló, mint a pisztácia vagy a szárított gyümölcsök segíthetnek megelőzni azt is, hogy később túledd magad.

tk3s 103146
Peter Widmann

7. Edzés után tömöd magad

Ez persze összefügg az előző ponttal. Azt, hogy befejeztél egy kemény edzést, soha ne használd indokként arra, hogy utána megérdemelsz egy hatalmas zabálást. Ha csak nincs ebéd- vagy vacsoraidő, egy átlagos edzés utáni étkezésnek kábé 150 kalória körül ajánlott lennie. Ilyen könnyű, edzés utáni étkezéshez egyébként tofuburgert, tojássalátát, halakat ajánlanak.

8. Érzelmi okok

Te is étellel szereted vigasztalni magad? Nem vagy egyedül ezzel. Sokan hajlamosak gyorssegélyként keményen belakni, ha stresszes napjuk volt, vagy ha különösen szomorúak valami miatt. Ne tedd! Természetesen ezzel is csak ártasz a szervezetednek. Ha legközelebb is valami harapnivaló után szeretnél nyúlni hasonló helyzetben, kérdezd meg magadtól, hogy valóban éhes vagy-e. Nem tűnik hatalmas varázslatnak, de a cikk szerint sokat segíthet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek