Angol reggelivel könnyebb a fogyás

Sokszorosan megerősített tény, hogy a reggeli kulcsfontosságú a napi étkezésben, de a Missouri Egyetem kutatói ennél többet állítanak új tanulmányukban. Azt mondják, az első étkezés nemcsak egészséges, de a fogyásban is hasznunkra lehet, mivel egy jól megválasztott menüvel megelőzhetjük a túlevést, és a nap közbeni nassolást is elkerülhetjük. Ezzel egyet is értünk, csakhogy - amint a Daily Mail beszámol róla - a kutatók szerint a fehérjékben gazdag angol reggeli a legjobb választás, így jobb, ha ezt esszük a gabonapehely és a gyümölcs helyett. 

Kiadós mennyiségű kolbászt, tojást, illetve szalonnát ajánlanak reggelire új tanulmányukban a Missouri Egyetem kutatói, és azt állítják, egy ilyen menü még a fogyókúrában is jól jöhet. A vizsgálat során 18 és 55 év közötti nők reggelizési szokásait tanulmányozták a kutatók. A résztvevőket három csoportba osztották: a legtöbben 300 kalóriás reggelit kaptak, amivel egyforma mennyiségű zsírt és rostot vittek be. A második csoport tagjai 30-39 gramm fehérjét tartalmazó reggelit kaptak, a harmadik csoportba kerülők pedig csak egy pohár vizet ittak.

A résztvevőket félóránként megkérdezték arról, hogy mennyire vannak tele, éhesek-e már, és ha igen, mennyire. A kutatás végére kiderült: azok, akik fehérjedús ételeket fogyasztottak, sokkal kevésbé voltak éhesek, így lényegesen kevesebb ebéddel is beérték, mint a többiek.  "A fehérjedús reggelivel sokkal könnyebben kontrollálható az étvágy, és segíthet a túlevés meglőzésében is" – idézte a lap a kutatás vezetőjét, dr. Kevin Makit. A tanulmány szerint az a legjobb, ha a reggelink kb. 35 gramm fehérjét tartalmaz: ez körülbelül egy négytojásos omlettnek vagy két kolbásznak és egy szalonnaszeletnek felel meg.

A reggeli egyébként a leggyakrabban elmaradó főétkezés, aminek persze megvan a maga böjtje: könnyen megfigyelhető, hogy aki kihagyja, sokkal több ételt töm magába később, a nap folyamán, mint azok, akik reggeliznek.

Pár jó tanács

A weightlossresources.co.uk szerint úgy teheti igazán egészségessé az angol reggelit, ha a zsíros hozzávalókat sütés helyett inkább grillezi, utóbbi esetben ugyanis az ételek nem tartják magukban a zsírt. A szalonnáról vágja le a zsírosabb részt, a tojást pedig vagy főzze meg, vagy pedig készítsen buggyantott tojást, mert így megőrizheti a benne lévő hasznos tápanyagokat! Amennyiben kevésnek érzi a reggelit, tegyen hozzá egy kis grillezett paradicsomot, vagy sült babot!.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek