Józanodjon hányás nélkül!

Az idei szilvesztert sem tudta alkohol nélkül átvészelni? Hasogat a feje, szédül, émelyeg, és még ezt a pár sort is nehezére esik elolvasnia? Ha a válasza igen és néha-néha bele-bele is bólint a képernyőbe a szeme meg le-lecsukódik olvasás közben, akkor ön, ha akarja, ha nem, másnapos. Most mondhatnánk azt is, hogy minek ivott annyit, ha nem bírja az alkoholt, de ezt majd biztosan mondja más helyettünk; mi inkább segítünk.

shutterstock 59310565
Shutterstock

Az elmúlt évek jól bevált praktikáiból szedtük össze, és pár új dolgot is felfedeztünk, amit most megosztunk önnel, hogy egy kicsit elviselhetőbb legyen az év első napja.

Persze, azt nem ígérjük, hogy az alábbi praktikáktól azonnal elmúlik a rosszulléte, de legalább enyhítik valamelyest.

Természetesen az egyik legjobb dolog, amit tehet, hogy nem iszik annyit, hogy másnapos legyen. Habár, valószínű, erről már lecsúszott, különben nem ezt a posztot olvasná. Először is azt kell tisztázni, hogy mennyire erős a macskajaj. Például, ha képes enni (kívánja az ételt, egyáltalán rá tud gondolni, főként, ha éhes), nem olyan nagy a baj. Egyen kenyeret, zsíros sajtot, de semmiképpen se faljon – szép lassan fogyassza. Közben igyon langyos (nem meleg!) mézes teát. Ha egy kicsit jobban érzi magát, örüljön, a nehezén túl van, rosszabbul már nem lehet. Feküdjön le aludni, és készítsen az ágya mellé teát (ügyeljen arra, hogy sok méz legyen benne!). Ha nem teaivó, maradhat a víznél is, csak arra figyeljen, hogy se szénsavas, se jegesen hideg ne legyen: lehet, hogy úgy érzi, pont így kívánja, de az átlagnál is érzékenyebb gyomornak egyik se tenne jót.

Ha nagyobb a baj, és tényleg rá sem tud nézni az ételre, forog önnel a szoba és hányingere van, őszintén sajnáljuk – ebből nem fog gyorsan kikecmeregni. Az egyik leggyorsabb, bár nem a legkíméletesebb megoldás, ha jó sok szódabikarbónás vizet iszik. Ettől ugyanis előbb-utóbb kidobja a taccsot, tehát megkönnyebbül. Jó, gyors és hatásos módszer ez, persze, ha felkészült arra, hogy a vécé fölött görnyedjen egy keveset. Utána igyon mézes vizet (a tea is jó, de ki akar ennyire másnaposan teát főzni?, és a lényeg úgyis a mézen van) és feküdjön le. Ha még mindig émelyeg, alkalmazza az előbbi taktikát, vagy válasszon az alább felsoroltak közül. Íme az alternatív megoldások:

Koktél

Egy citrom levét, 3 teáskanál mézet és 1,5 teáskanálnyi sót keverjen el hideg szénsavmentes ásványvízben. Lassan kortyolgatva fogyassza, ha nem akar tőle hányni. Ha bent marad, nyert ügye van, mert rókázni már tutira nem fog, és egy óra múlva biztosan jobban lesz. Ebből a koktélból egyébként akármennyit ihat, ártani nem árt, viszont pótolja a szervezete elvesztett elektrolitjait és elmulasztja a fejfájást. Egy fontos dolog azonban van: ne rakjon bele túl sok sót!

Kókuszvíz

A kókuszvíz is csodákra képes. Kellemesen hűvösen ajánlatos fogyasztani – szintén kortyolgatva. Vigyázzon, a kókusztej és a kókuszvíz nem ugyanaz! Mindkettőt be tudja szerezni például a dm-ben, vagy méregdrágán a Culinarisban, de csak a kókuszvíz az, amit jó másnaposságra inni. Megspékelheti egy kis mézzel: azzal még gyorsabban fejti ki hatását, ez is rendkívül jól pótolja a hányás, hasmenés után elvesztett elektrolitokat.

Virgin Mary

  • 1 pohár 100%-os paradicsomlé
  • fél kávéskanál tabasco szósz
  • 1,5 kávéskanál Worcestershire szósz (a Tescóban is kapható)
  • 1 kávéskanál frissen facsart citromlé
  • fél szál zellerszár
  • 1 csipet só és bors
  • jégkocka

Tegye az egészet a turmixgépbe (igen, a jégkockákat is!), pépesítse össze, és lassan igya meg. Ez az egyik legjobb ital, amit másnaposságra ihat. Tele van fruktózzal, tápanyaggal és vitaminokkal. Azért is jó, mert a fűszerek felgyorsítják az anyagcserét, így jobban tud a szervezete regenerálódni. Azért, ne felejtsen el ásványvizet is kortyolni néha-néha.

shutterstock 38569465
Shutterstock

Jégkocka mézzel

A jégkocka és a méz önmagában is nagyon hatásos macskajaj ellen, főleg, ha egyszerre tudja bevinni szervezetébe. Keverjen el három evőkanál mézet 1,5-2 dl vízben és ezt a levet öntse a jégkockatartóba (lehetőleg az ivászat előtti estén). Szopogasson el belőle annyit, amennyi jólesik, ezáltal csillapítja a hányingert, és valamennyi folyadékot is visz be szervezetébe.

Uborka

Az uborka hidratálja a szervezetet, tehát pótolja az alkohol miatt elvont folyadékot. Persze, csak akkor hat, ha még volt annyira észnél, hogy lefekvés előtt evett pár szelet uborkát, ugyanis a benne levő B-vitamin és cukor csökkentik a másnaposság érzetét és a fejfájást. Ha előre tudja, hogy hosszú este elé néz a haverokkal, nem árt, ha előre turmixot készít belőle, és beteszi a hűtőbe. Így hazaérve csak annyi dolga lesz, hogy magába töltse, mielőtt végképp kidől.

Gyömbér

Reszeljen le friss gyömbért, és tegye semleges ízű teába. A legjobb erre a rooibos vagy a zöld tea. Ezt a praktikát egy kínai hölgytől tanultuk, és mindig beválik! Nagyon jó hányinger ellen. Ha még jobb eredményt szeretne elérni, főzze 10 percig sima vízben a felszeletelt (10-12 karika) gyömbért, szűrje le, ízesítse mézzel és citrommal. Ne igya forrón, várja meg, míg kellemes melegre hűl!

shutterstock 127542449
Shutterstock

Priznic + hideg zuhany

Minden esetben nagyon hatásos, ha beáll a hideg zuhany alá. Először biztosan kellemetlen lesz a hideg víz, de megnyugtatja a szervezetet, és csökkenti a fejfájást meg a szédülést. A zuhany után bújjon meleg ágyba, csuklóira, bokáira meg tegyen hideg vizes borogatást.

Banán

Az egyik leghatékonyabb gyümölcs másnaposság ellen, mivel rengeteg benne a kálium. Ez azért fontos, hogy a sok alkohol csökkenti a szervezetben a káliumszintet és ennek helyreállításához tökéletes a banán.

Sós vízben főtt burgonya

Ha már képes enni, kockázzon fel pár burgonyát, és sós vízben főzze puhára. A vízzel együtt merje ki a tányérba, és komótosan fogyassza el. A só a nátriumot és a káliumot pótolja, míg a krumpli felszívja az alkoholt. 

És ha egyik természetes megoldás sem segít, irány a gyógyszeres doboz!

Kalcium, magnézium, aszpirin, B-vitamin

Oldjon fel fél liter vízben egy kalcium-, egy magnézium- és egy aszpirintablettát, majd lassan igya meg. Még jobb, ha B-vitamint is tesz az elegybe. Előnye, hogy ez az ital nagyon hatásos, hátránya, hogy semmi természetes sincsen benne. Ha ódzkodik az aszpirintól, ki is hagyhatja; a vitaminok maguktól is kifejthetik hatásukat. 

shutterstock 102206479
Shutterstock

Végső esetben: Alka-Seltzer pezsgőtabletta

Több ismerősöm is esküszik erre a pezsgőtablettára – mint macskajajra való legjobb gyógyírre. Azonban ez tényleg gyógyszer, úgyhogy ha lehet, ne ezzel kezdje a kúrát, csak végső esetben alkalmazza. A tabletta acetilszalicilsavból áll, ami nem tartozik a szteroid fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők csoportjába. Alkalmazható enyhe és középerős fájdalmak – mint fejfájás, fogfájás, hátfájás, ízületi fájdalmak és menstruációs fájdalom esetén, továbbá lázas, meghűléses és gyulladásos állapotban. Hatóanyaga: 324 mg acetilszalicilsav pezsgőtablettánként. Segédanyagok: dokuzát-nátrium, nátrium-benzoát, dimetikon, kalcium-szilikát, citrom aroma, zöld citrom aroma, szacharin-nátrium, povidon 25, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát. Forrás: gyogyposta.hu

Gyors regenerálódást és boldogabb évet kívánunk!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek