Jógázással a többi sport is jobban megy

Bizonyára nem mondunk újat azzal, hogy a jógázás kihat szinte az élete összes területére. Segítségével felfrissülünk, növeli a koncentrációs képességet, csökkenti a stresszt és még fogyaszt is. Azonban a felsorolás itt még nem ér véget, hiszen ha rendszeresen űzi, akkor más sportokban a teljesítményt is fokozza.

„Én kiegészítő tevékenységként kezdtem eljárni jógázni, főként nyújtásra és erősítésre. Aztán, amikor jobban elkezdtem megismerni, illetve már többször látogattam az órákat - jelenleg heti kétszer -, kezdtem valami sokkal többet meglátni benne. Óráról órára jobban belevonódtam, és észrevettem, hogy a testi pozitív hatásokon kívül – tehát hogy már nem feszesek az izmaim, nem kötött a csípőm, jobban ki tudom lépni magam, erősödtek a hátizmaim-, a lelkem is kezd változni, átalakulni. Vannak gyakorlatok, amik igénylik a befelé fordulást, az odafigyelést, a nagyobb koncentrációt. Megszűnik a világ, az idő, belevonódok teljesen a tevékenységbe, miközben figyelek a testemre, ami válaszol is, illetve megmutatja a határokat és segít kitolni azokat. Általában egy rövidebb meditációval fejeződik be egy óra, ilyenkor lehet rendezni a gondolatokat és ki lehet kapcsolni" - mesél tapasztalatairól Papp Krisztina olimpikon futó.

Az biztos, hogy a kezdő csoportokat érdemes először látogatni, hogy kinek mennyi idő kell a fejlődéshez az teljesen egyéni. "Én például egész véletlenül egy haladó csoportban kötöttem ki egy hét után, így az óra negyedében csak néztem a többieket, hogy milyen hajlékonyak, de mára már belejöttem. Egyébként nálam 2 hét után már érezhető volt, hogy sokkal lazább vagyok, aminek nagy hasznát veszem az edzések és a versenyek során”- mondja Papp.

Mit mond a jógaoktató?

Németh Gergő, a Mangala Jógastúdió oktatója szerint a jóga rendszeres gyakorlása mind a fizikai testet, mind az idegrendszert harmonikusan, ugyanakkor rendkívül hatékonyan fejleszti, így bizonyosan jelentős pozitív hatással lesz a különböző sportokban nyújtott teljesítményre. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a terheléses teszteken a jógát gyakorlók jobban teljesítenek, és regenerációs képességük is mérhetően javul. Ráadásul egyes sportok többnyire egyoldalúan és teljesítményorientáltan dolgoznak a testtel, ezért a jóga, amely egyenletesen és preventíven fejleszti az egész szervezetet, segít az egyensúly helyreállításában, a sérülések megelőzésében és gyógyulásában. Felhozhatjuk példának a teniszt, ami a test egyik felét sokkal erősebben fejleszti, és az izomegyensúly felbomlása egyre súlyosabb ízületi és gerincproblémákat fog okozni.

„Nincsen olyan sport, amire ne lenne jó hatással a rendszeres és átgondolt jógagyakorlás, viszont az ebben való fejlődést sok mozgásforma akadályozhatja, lassíthatja. A feleslegesen nagyméretű és kötött izmok nem csak az ízületi hajlékonyságot akadályozzák, de a keringésre és az idegrendszeri folyamatokra is rossz hatással vannak.”- mondja az oktató.

Hogy mely jógatípus a legjobb sportolás kiegészítéseként, azt nem lehet megmondani, ugyanis minden jógairányzat ugyanazokat az eszközöket használja, csak a megközelítés más, és az oktatás módszertana különbözik. A futás jótékony hatású a szívre és az idegrendszerre, viszont az izmokat nem fejleszti egyenletesen és az ízületeket is könnyen túlterhelheti. Éppen ezért futás előtt rendkívül fontos az általános, valamint a célzott bemelegítés, utána pedig az alapos nyújtás, amiben a jóga nagy segítségre lehet. Elsősorban a combhajlítókra, a horpasz izomra és a vádlira kell koncentrálni, de fontos a gerincfeszítők és a lapockaközelítők erősítése, illetve a vállöv nyújtása a helyes tartás megőrzése miatt.

Felvetődhet a kérdés, hogy edzés előtt, vagy után ajánlott jógázni. A jógaoktató szerint edzés előtt és után is érdemes elvégezni a szükséges gyakorlatokat, azonban egy hosszabb, másfél órás jógagyakorlást inkább a pihenőnapokon végezze!

Oszd meg másokkal is!
Mustra