A Naszálytej és a Sole termékei buktak a laktózbotrányban

Cáfolta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal, hogy eltitkolnák azon cégek nevét, amelyek termékeiben hatérték feletti laktózmennyiséget mértek. Nyilvánosságra is került a két cég neve, és a problémás termékek: a Naszálytej Zrt. az 500 ml-es Magic Milk UHT Laktózmentes habtejszín termék miatt fizethet 300 ezer forintos bírságot, ráadásul a vizsgálati díjat, 25016 Ft-ot is ki kell fizetniük. A másik cég, aki fennakadt a szűrőn, a Sole-Mizo volt, náluk a Sole laktózmentes tejben találtak a szakemberek túl sok laktózt.

Ne féljen tőle!
Ne féljen tőle!

A tejszínt és a tejet egyébként a debreceni Auchanban vásárolták. Utóbbi a vizsgálat szerint a meghatározott határérték kétszeresét tartalmazta, a  kiterjesztett mérési eredmény pedig: 0,17-0,23 g/100 g volt. 

A másik terméket a Sole-Mizo gyártotta, az egy literes kiszerelésű 1,5 százalékos Mizo laktózmentes tejben 0,215-0,285 g/100g laktóz volt, mely érték az előírtnak szintén több mint kétszerese.

Mi számít laktózmentesnek?

A tejcukormentesség kapcsán az MSZ 1382/1-87 számú szabvány tartalmazza az
irányadó határértéket. A szabvány előírásainak értelmében tejcukormentes
(laktózmentes) az az élelmiszer, amelynek tejcukortartalma fogyasztásra kész állapotban
legfeljebb 0,1 g/100 g, illetve 0,1 g/100 cm3. A normál tejben 4,5 gramm tejcukor található 100 grammban.

Megkerestünk pár üzletláncot, de meglepetésünkre sem az Auchannál, sem a CBA-nál nem tudtak róla, hogy termékvisszahívásra került volna sor. Ez különösen annak a fényében érdekes, hogy a termékeket még márciusban vásárolták, viszont az adatokat csak most hozták nyilvánosságra, annak ellenére, hogy a Sole-Mizo elleni határozat már augusztus végén jogerőre emelkedett.

A Naszálytej meglepődve vette tudomásul, hogy nyilvánosságra hozták a büntetést, főleg ennyivel az eset után. Mindenkit megnyugtattak, hogy már rég nincs a tételből, mivel a tejszín eltarthatósági ideje három hónap. Elmondásuk szerint nem kell tartani ettől a mennyiségtől, mivel gondot minimum 1g/100 g fogyasztása esetén okoz. A céget eddig 18 év alatt másodszor büntették meg.

A Sole-Mizót is kerestük, de nem sikerült elérnünk őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra