Jobb, ha megbarátkozik a striákkal

Rengeteg fiatal és idősebb nő küzd zavaró vörös, majd kifehéredett csíkokkal a bőrén - igen, ezek a striák, amik leggyakrabban a hirtelen növés, testsúlyingadozás, illetve a terhesség során jönnek létre. Eltűntetésük érdekében több kezelési módszer is létezik, azonban sokan a kitartó próbálgatás ellenére sem tudnak megszabadulni tőlük. Hogy miért?

Mi az a stria?

„Amikor valakinél testsúlyváltozás következik be, és a bőre ezt nem tudja követni, akkor a kötőszövet megsérül a kollagén és az elasztikus rostok károsodása miatt. Ez csíkosodás formájában jelentkezik, amik kezdeti fázisban az ott lévő vérerek miatt vörösek, majd később kifehérednek, mivel az erek egy idő után elzáródnak és visszahúzódnak.”- mondja dr. Nagy Éva, a Dekorvita kozmetológus-bőrgyógyásza.

Sokan összekeverik a narancsbőrrel, ám valójában két különböző dologról van szó. Bár vannak közös vonásaik, mint például, hogy főleg a combon, hason, fenéken alakulnak ki, illetve hogy egyik sem tűntethető el végérvényesen.

Minden kezeléssel „csak” javítható

A striákat sajnos 100 százalékosan eltüntetni nem lehet, csakis optikailag javíthatóak. A bőr ekkor egyenletesebbé válik, és a csíkok halványodnak, szélességük csökken, tehát 1 centis csíkokból akár pár miliméteres is lehet. Bár a drogériák tele vannak különböző striaellenes krémekkel, azonban azt tudni, kell, hogy körülbelül annyit érnek, mint a cellulitellenesek: lehet kenni velük a bőrt, hisz' ártani nem árt - sőt, mivel feszesítenek és hidratálak még valamilyen szempontból jók is -, viszont a célját nem éri el velük.

„Nem érdemes nekilátni otthoni krémek elkészítésének, illetve megvenni a drága stria elleni termékeket, ezek ugyanis teljesen feleslegesek, mivel speciális rásegítés nélkül csak a bőr felső rétegéig jutnak el, maga a probléma pedig ugyebár bejjebb alakul ki. A használatukkal akkor sem fog sokra menni, ha például az adott termék kollagénes, hiszen bármennyire is próbálja bemasszírozni, az alsóbb rétegekig nem fogja tudni bejuttatni.” - mondja a szakember.

Persze lehet több mindent tenni a megelőzés érdekében, azonban azt el kell mondani, hogy minden a genetikán múlik. Tehát bármennyire is kenegeti magát terhesség idején az illető, ha gyengébb kötőszövettel született, akkor az minden igyekezet ellenére is striás lesz.

Orvosi kezelések

Lézer: a lézer mélyen behatol a bőr alá, ahol a fibroblasztok - vagyis a kötőszövet sejtje i- ennek hatására aktivizálódnak, így új kollagén rostok jönnek létre.

Dermaroller: ekkor egy apró tűvel ellátott hengerrel juttatja be a szakember a hatóanyagokat a kötőszövetbe. A dermarolleres kezelés azért is hatásos, mivel kis sebeket ejt a bőrön, így a test öngyógyító funkciói működésbe lépnek többek között a kollagén és az elasztikus rostok fokozott termelődésével.

Guna biolifting kezelés: ez egy homeopátiás injekciós kezelés, mely során javul a sejtek közti kommunikció, így beindul az öngyógyítás, és a bőr regenerálódik.

Azonban azt tudni kell, hogy a végleges szőrtelenítéshez hasonlóan ezek is többszöri eljárást igényelnek, valamint évente emlékeztető kezelésre is szükség lehet. Persze az egész sikerességéhez hozzátartozik az is, hogy minél fiatalabb a paciens, annál látványosabb eredményt lehet elérni, mivel nekik még sokkal rugalmasabb a bőrük, és jobb regenerációra is képes.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek