no

Okostelefonja az egészségére is vigyáz

Magyarországon évről évre nő a daganatos megbetegedések száma, ezért fontos, hogy mindenki megfelelő figyelmet fordítson a megelőzésre. Egészen idáig leginkább a különböző site-okról, illetve háziorvosoktól lehetett prevenciós tanácsokhoz fordulni, azonban most már a telefonja segítségével is megtudhat bizonyos – főleg a nőkre jellemző- daganattípusokról szinte mindent, például hogy mik a rizikófaktoraik, hogyan kerülhetjük el leginkább a kialakulásukat, illetve milyen otthoni önvizsgálatokat érdemes végezni és hogyan.

Az okostelefonok ma már túlmutatnak azon, hogy csak telefonálni és sms-ezni lehet rajtuk, ugyanis alkalmazásaik segítségével az egészséges életmódot is támogatják. Többek közt képet kaphat segítségükkel arról, hogy hogyan fog kinézni tíz év múlva, ha sok alkoholt iszik, vagy ha rendszeresen dohányzik. Mindemellett nemrégiben megjelent az első, nőknek szóló daganat prevenciós program is, amely a Vigyázunk Rád nevet kapta, és segítségével bárki megismerheti a leggyakoribb női daganatokat (mellrák, méhnyakrák, petefészekrák, melanoma), a megelőzési módszereket, az életkor szerinti fontosabb szűrővizsgálatokat, de még biztosítási tanácsokat és életmódtippeket is olvashat rajta.

Az alkalmazáshoz tartozik egy rizikófaktorelemzés is, ahol pár kérdésre válaszolva a program kiadja, hogy az illetőnek mi mindenre érdemes odafigyelnie egészsége megőrzése érdekében, illetve hogy bizonyos tényezők, rossz szokások (pl. dohányzás, egészségtelen táplálkozás,  genetika) hogyan befolyásolhatják illetve alakíthatják állapotát. Megtudhatja például, hogy ha magas zsírtartalmú ételeket fogyaszt, akkor az fokozza emlő-, a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatát, valamint hogy a mozgásszegény életmód könnyen vezethet 2-es típusú cukorbetegséghez.

A Vigyázunk Rád letölthető az App Store-ból, a Google Play-ből, vagy akár erről a honlapról is.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek