18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hét érdekes tény a női mellről

Amikor a női mell szóba kerül, legtöbbször a méretével vagy a formájával foglalkoznak, esetleg hogy átmegy-e még a ceruzateszten. Pedig van még pár érdekes dolog ezen kívül, amit mindenkinek érdemes tudnia. Azokat az információkat, amiket a Huffington Post összegyűjtött, nem biztos, hogy mindenki ismeri. Van köztük meglepő, egyszerűen érdekes és néhol megdöbbentő is akad. Gondolta volna például, hogy a mell ingerlésével is kiváltható az orgazmus, vagy hogy nem a mérettől függ, mennyi teje lesz a kismamának? Nem? Akkor olvasson tovább!

Csak a nőknek van „állandó” mellük

shutterstock 134792879

Nincsen más olyan főemlős, amelynek változatlan lenne a mellmérete – ismerteti a The Guardianban Carole Jahme evolúciós pszichológus. Az emlős állatoknál a mellméret egyértelműen jelzi, hogy az állat éppen szoptatási időszakban van. Ez az emberekre pedig nem egyértelműen igaz: bár a kismamáknál akár több méretet is növekedhet a mell, azért általában az a jellemző, hogy a nőknek a nem szoptatós időszakban is jól láthatóan eltér a mellkasa a férfiakétól. Pontosan senki sem tudja, hogy ezzel miért maradtak magukra az emberek. Az egyik feltételezés szerint ennek az lehet az oka, mert a méret és az alak jelzi a „maradék szaporodóképesség mértékét”. Ahogy a LiveScience írja, egy vitatottabb teória azt állítja, hogy a női mell azt követően kerekedett ki, miután az ősember függőleges helyzetbe - két lábra - állt, amitől a medencecsont fokozatosan elbillent, és ennek révén a vagina a test eleje felé húzódott. Bármi is az ok, a tény az tény: az ember az egyetlen főemlős, amelyiknek a melle állandóan jól látható méretű, nem csak az utód születésének időszakában.

A legnagyobb melltartóméret: 102ZZZ

shutterstock 93356923

A Guinness-világrekordot birtokló hölgy Annie Hawkins-Turner (természetes) testmérete 70 inch (hüvelyk), azaz kb. 178 centiméter a mellbimbók csúcsán át mért körmérete. Mellei egyenként 25,4 kilogramm tömegűek, a melltartómérete pedig 102ZZZ. Nem irigyeljük vásárláskor, Amerika ide vagy oda, még ott is eléggé esélytelen, hogy ilyen méretben gyártanak melltartókat (nem is beszélve a hazai üzletekről, ahol néha már a D-kosár is kihívást jelent). 

Létezik mell-orgazmus

shutterstock 108382202

A mellbimbó ingerlésével igenis ki lehet váltani a női orgazmust – legalábbis erről számolnak be egy tudományos kísérlet alapján, amelyben 213 nő 29 százaléka állította, hogy volt már ilyen orgazmusa. Ez egy 2011-es tanulmány eredménye, amelyben MRI-vizsgálatot is alkalmaztak, hogy kimutassák a szervezetnek a különböző típusú fizikai ingerlésre az agy nemi érzékelő kéregállománya által adott válaszait.

Méretváltozás hónapról hónapra

shutterstock 147197246

Sok nő tapasztalhatta már, hogy a PMS alatt a mellek akár egy mérettel is nagyobbra duzzadnak, a megnövekedett hormonok progeszteron- és prolaktinszintje miatt. Ilyenkor a mellek feszülnek, duzzadtak és ebben az időszakban nem feltétlenül esik jól nekik az érintés sem. A mell növekedése a terhesség jele is lehet, és akár 25%-kal is képesek megduzzadni az erős nemi vágy ébredezésekor.

Szoptatásnál nem számít a méret

tk3s h 01550808

Szerencsére szoptatás szempontjából teljesen mindegy, hogy a nőnek A-, vagy D-kosaras a melltartója – nyugtat meg minden nőt a La Leche Liga vezetője. A nagyobb mellekben nagyobb arányban van zsírszövet, mint mirigyállomány, de ez nincsen semmilyen hatással a tej mennyiségére, amit a mell képes előállítani. Habár a kis mellű nők időnként aggódnak, hogy nem fogják tudni majd megfelelően szoptatni a gyermeküket, valójában ez a probléma – a mirigyállomány-zsírszövet elhelyezkedésének problémái miatt – többször adódik a nagyobb mellű hölgyeknél.

Általában a bal oldali mell nagyobb

shutterstock 80736283

A nők 65 százalékának a bal melle nagyobb. Senki sem tudja, hogy ez miért van, bár elméletek bőven akadnak a témában: az egyik azt sugallja, hogy az immunrendszer túlérzékenysége erőteljesebben mutatkozik a test bal oldalán, és a hormonok is befolyásolják a mell méretét és alakját. A másik tanulmány szerint, azért nagyobb a bal mell, mert az emberiségben nagyobb arányban vannak a jobbkezesek, nekik pedig a bal mellük ideálisabb szoptatásra (mivel így közben szabadon használhatják a jobb kezüket), így ott több tej termelődik. Bár ebben az esetben az az állítás nem állja már meg a helyét, hogy nem a méret a lényeg... 

Négy mellbimbótípus létezik

mell
Alfonso Campiglio

Ha eddig úgy gondolta, hogy csak egyféle mellbimbótípus létezik, ki kell ábrándítsuk – valószínűleg még kevés szex-, illetve pornófilmet nézett, vagy kevés nővel volt dolga – merthogy négyfajta is van belőlük: normál, lapos, puffadt és befelé forduló. A normál típusnál a mellbimbóudvar csak pár milliméterre veszi körbe a mellbimbót, és ez a távolság izgalmi állapotban vagy hidegben még csökken. A lapos bimbó alakja csak stimulálásra vagy hőmérséklet-ingadozásra változik. A puffadtnak emelt bimbóudvara van, a befelé forduló meg ahelyett, hogy kiemelkedne a bimbó síkjából, visszahúzódik bele. Ez utóbbi általában nem utal semmiféle problémára, szoptatni is lehetséges vele (akig mégis zavar, műtéti úton meg tudja csináltatni), de ha nem ilyen volt eredetileg, csak megváltozott, feltétlenül szakorvoshoz kell fordulni.

Ön tud még hasonlóan érdekes dolgokat a női mellről? Írja meg nekünk a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek