5 dolog, amitől mégse olyan egészséges a víz

A vízivás fontosságával mindenki tisztában van. Azonban azt sokan nem tudják, hogy ez a szervezet számára létfontosságú folyadék akár káros is lehet. Hogy miért, és hogy miképp lehet ezt elkerülni?

Biszfenol A

Sajnos még ma is rengeteg olyan műanyag palack van forgalomban, mely tartalmazza a biszfenol A nevezetű anyagot (közismertebb nevén a BPA-t). A National Institute of Environmental Health Sciences szerint ez a vegyület könnyen beszivároghat az italokba, és súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, különösen a csecsemők és a kisgyermekek esetében. Szerencsére már egy ideje felismerték ezt a veszélyt, így a gyártók egyre inkább BPA mentes palackokot gyártanak, de fontos tudni, hogy ezekkel is érdemes óvatosnak lenni, mivel napfény, gépi mosogatás, illetve mikrózás hatására ezekből is szivároghatnak káros anyagok.

Nem mossa el a vizespalackot

Ön is tart a munkahelyén az íróasztalán ásványvizet? És ha kifogyott, utántöli a csapból vagy a ballonból?? Nagyon szép és jó dolog, ha odafigyel a megfelelő folyadékbevitelre, miközben próbálja óvni a környezetet és még spórolni is tud, csakhogy a baktériumok imádják a meleg és nedves helyeket, így egy fűtött irodában, bezárt kupakkal rohadó, belül még nedves ásványvizes palack csodás tenyészhely számukra. Ugyanez áll a fém (vagy akármilyen más anyagú) sportkulacsokra, úgyhogy ne legyen rest minden használat után mosószeres meleg vízzel és szappannal elmosni, majd nyitott állapotban hagyni kiszáradni, mielőtt újra használná őket!

Zuhanyrózsából iszik

Egy izzasztó edzés után rengetegen vannak, akik bele is kortyolnak a zuhanyrózsából rájuk zuhogó vízbe. Mint már többször említettük, a baktériumok a meleg és nedves környezetben érzik magukat a legjobban, így tökéletes lakhelyül szolgálnak számukra a meleg, fűtött környezetben lévő, teljesen soha ki nem száradó zuhanyzók, csapok. Érdemes tehát óvatosnak lenni, főleg akkor, ha épp le is van gyengülve az immunrendszere!

Túl sokat iszik

Bár a legtöbb helyről olyan tanácsokat olvasni, hogyan lehet minél többet inni, azért az se jó, ha valaki nagyon túlteljesíti az ajánlott napi 2-3 literes folyadékmennyiséget. Manapság az emberek nagy része erősen vízhiányos, pedig közel ilyen veszélyes tud lenni, ha valaki túl sokat iszik (de tegyük hozzá, ezt elég nehéz elérni). Az orvosi nevén hyponatrémiának nevezett kórkép azért veszélyes, mert a túlzott mennyiségű víz gyakorlatilag átmossa a szervezetet, kiöblítve belőle létfontosságú nyomelemeket is. Ilyenkor a szervezet nátriumszintje lecsökken, majd a sejtek elkezdenek megduzzadni, ami görcsökhöz, sőt, kómához is vezethet. Megnyugtató lehet, hogy ez az állapot tényleg nagyon ritka, és leginkább a maratoni futóknál fordul elő, akik hirtelen nagy mennyiségű vizet öntenek magukba. Hogy hogy lehet ezt elkerülni? Ne igyon többet egyszerre annál, mint amennyi jólesik; ha pedig különösen ki van száradva, még fontosabb a fokozatossság: lyenkor csak egyet-egyet kortyoljon, minimum pár perces szüneteket tartva!

Tippek, hogyan tudna többet inni

A vízfogyasztásban az emberek többségének mégis inkább az a problémája, hogy nem képesek meginni az előirányzott napi 2-2,5 litert. Igaz, ez nehéz feladat, ám nem lehetetlen! Íme rá néhány módszer:

  • legyen az ágya mellett mindig egy pohár víz, és amikor felébred, az legyen az első dolga, hogy azt megissza;
  • munka közben se feledkezzen el az ivásról, ezért mindig legyen ön előtt az íróasztalán víz. Ha még így sem jut eszébe, állítsa be a mobilját, hogy jelezze, mikor igyon. És amint az imént említettük, sose feledje el elmosni és kiszárítani két használat közt a palackot!
  • amikor elmegy otthonról, a táskájában mindig legyen egy palack víz;
  • igyon az étkezések előtt is, ráadásul így akár még fogyhat is; 
  • ha édesszájú, és unja a vizet, akkor vizezze fel a gyümölcslevet (mondjuk 1/4 gyümölcslé-3/4 víz arányban), így lesz egy kis íze, mégsem hizlal annyira;
  • ha a cukros üdítők függője, akkor amint jelentkezik az inger egy pohár kólára, igyon gyorsan egy pohár vizet helyette (a tökéletes helyettesítés okán akár buborékosat);
  • ízesítse a vizet egy kis uborka- vagy citromlével;
  • vezessen ivásnaplót, így tudja, hol tart a folyadékfogyasztással, mit és mennyit ivott eddig, és mennyit kell még magába öntenie a nap folyamán.

Koffein

Talán ön is tudja, hogy ha nem viszi túlzásba a koffein fogyasztását, akkor annak több pozitív vonzata is van, például javítja a memóriát és a koncentrációt. Viszont egy-egy csésze kávé után érdemes vizet is inni, mivel a kávé erősen dehidratál. Éppen ezért külföldön már piacra dobták, és kétségtelen, hogy előbb-utóbb itthon is megjelennek az olyan vizek, amikhez koffeint is adtak (pl. AvitaeWater Joe). Hogy mi ezekkel a probléma? Az, hogy így nagyon könnyen és gyorsan túl lehet adagolni a serkentő anyagot, és ez könnyen ingerlékennyé, nyugtalanná és álmatlanná is teheti.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek