no

Bütyök és kalapácsujj: a magassarkú kicsinálja a lábát

Annak ellenére, hogy most épp háttérbe szorultak, szinte nincs is olyan nő, aki ne képzelné el magát egy-egy nőies magassarkúban. Bár nem hosszú sétákra vannak kitalálva, ennek ellenére sokan napi szinten hordják őket. És bár kétségtelenül vonzó látványt nyújtanak, azonban egy idő után különböző betegségek, deformitások alakulhatnak ki a lábfejükön emiatt, melyek nem csak esztétikailag lelombozóak, de még fájdalmasak is lehetnek.

A legtöbb nő tudja, hogy a tűsarkú cipők túlzott hordása súlyos, akár visszafordíthatatlan gondokat okozhat, mégis vannak, akik erre fittyet hányva, elvakultan viselik ezeket. Az ok egyszerű: a magas sarkú optikailag nyújtja az alakot, a láb izmainak megfeszítésével formásabb vádlit és combot "csinál", így lesz a helyes kis dundiból gazellalábú balerina, vagy valami ahhoz hasonló. Épp a fentiek folytán azonban ezek a cipők ugyanekkor természetellenes helyzetbe kényszerítik nemcsak a lábat, hanem az egész testet, így nem csak a lábizomzat és -csontozat deformálódik, hanem akár a gerinc is.

Leggyakoribb lábbetegségek

1. Sarokcsont fájdalma (plantaris fasciitis)

2. Achilles-ín túlterheléses kórképei

3. Meglévő lúdtalp fokozódhat

4. Előláb talpi felszínének fájdalma

5. Morton neuroma

6. Kalapácsujj képződés

7. Az öregujj – azaz a nagylábujj- betegségei (pl. bütyök)

„A probléma azonban nem csak a magas sarokkal van, hanem a cipők rendkívül szűk orrával is, mely a lábujjakat egy kis térbe szorítja össze. Az ilyen lábbelik viselésének hatása nem feltétlenül azonnal jelentkezik, hanem többnyire hosszú idő alatt alakul ki. Az alapvető gond a magas sarkakkal a lábszárizomzat rövidülése, mivel az izomzat,,hozzászokik" ahhoz, hogy a sarok nem ér le a talajra, tehát nem kell akkora munkát kifejtenie. Így az izomzat normális válasza erre, hogy idővel rövidebbé válik. Ennek rendkívül káros hatása van a láb mechanikájára: a lábtő, a középláb és az előláb túlterhelődnek, így számos probléma megjelenhet, illetve a meglévők még súlyosabbá válhatnak” – figyelmeztet dr. Pajor Sándor ortopéd orvos, a Regenerő Egészségház munkatársa.

Sarokcsont fájdalma (plantaris fasciitis)

A talpon végigfutó izomréteg a magas sarkak miatti húzódás és a túlnyúlás következtében begyullad. A fájdalom leginkább a láb hosszabb idejű pihentetése után a legrosszabb, mivel ekkor az izmok összehúzódnak. Kezelésében nagy szerepe van a talp pihentetésének, így ekkor a kényelmetlen cipők viselése szigorúan tilos, máskülönben a fájdalom állandósulhat. Ezen kívül az orvos javasolhat talpbetétet, gyulladáscsökkentőket, illetve fizioterápiát. Fontos, hogy mielőbb keressen fel szakembert, mivel ha sokáig fennáll a probléma, akkor nem csak a fájdalom állandósulhat, hanem különböző kinövések is keletkezhetnek!

Morton neuroma

A morton neuroma egy viszonylag ritka betegség, aminek hátterében a lábujjakat ellátó idegek gyulladása áll. Ezen a területen egy jóindulatú daganat alakul ki, ami éles fájdalmat okoz, ha két csont összenyomja. A probléma megoldására megfelelő cipő viselése, szteroidos injekció, illetve rosszabb esetben műtét szolgál, amikor sebészileg eltávolítják a csomót.

Bütyök

A magassarkú cipők viselésének egyik legfőbb veszélye a bütyök kialakulása, ami ma már nemcsak az idősebbeknél, hanem a fiatalokon is látható. Ez lényegében a láb harántboltozatának süllyedése következtében kialakult kitüremkedés a nagy lábujjon. Kialakulásához emellett az is hozzájárul, ha a cipő túlságosan összenyomja az ujjakat, így a lehető legrosszabb, ha valaki hegyes orrú magassarkút választ. Sajnos ha ez valakin kialakult, akkor nagy valószínűséggel már csak a műtét vezet eredményre.

Kalapácsujj

A bütyök mellett a kalapácsujj szokta jelenteni a leggyakoribb problémát. Ahogy az előbbi esetben, oka ennek is a harántboltozat süllyedése. Jellegzetes tünete, hogy a lábujj (általában a második) behajlik, mivel az ott lévő izmok a nem megfelelő cipő miatt megrövidülnek. A deformitást gyakran kíséri bőrkeményedés, illetve tyúkszem, mivel az így feldomborodó ujjat a lábbeli folyamatosan irritálja. Amennyiben még nem fixálódott nagyon a lábujj helyzete, akkor gyógytornával, kényelmes cipővel visszafordítható az állapot, azonban később sajnos már csak a műtét segíthet.

Milyen az ideális cipő?

„Ortopéd szempontból szerintem az a cipő az ideális, amelynek nem teljesen lapos a sarka, hanem van egy 1-2 cm-es sarokrésze. A magas sarok nem ideális a lábnak, erre vonatkozóan voltak korábban kutatások. Kimutatták, hogy már 5 cm-es sarok viselése mellett is az előláb terhelése túl nagy, tehát az ideális cipő sarokmagassága valahol 2-5 cm között van. De szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy nagy átlag, mivel minden egyes hölgynek más és más a lába, és más és más terhelést tud elviselni. Emellett legalább ugyanilyen fontos az is, hogy a cipő orra legyen tágas, ne szorítsa össze az előlábat és a lábujjakat”- írta le dr. Pajor Sándor az ortopédiailag tökéletes cipőt.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra