Igen, létezik cukorfüggőség, de leküzdhető

Kevés olyan ember van, aki ne szeretné az édességet. Igen ám, viszont a cukorfogyasztás könnyen függőséghez vezethet, amiről bizony ugyanolyan nehéz leszokni, mint a cigarettáról. A Huffington Post összegyűjtött néhány tippet, hogyan is jöhet le a cukorról elvonási tünetek nélkül.

Ne helyettesítse a valódi cukrot a mesterségessel

A legtöbben, akik vigyáznak az alakjukra, azt hiszik, az igazi cukor mesterségesre cserélése lesz a megoldás. Ilyen például a szacharin, amit 1870-ben fedezett fel a John Hopkins Egyetem egyik tudósa. A történet érdekessége, hogy eredetileg nem is egy édesítőszert akart kifejleszteni, hanem csupán kőszénkátrány származékokat vizsgált, és közben talált rá erre az édes, fehér anyagra. Innentől kezdve a világ étkezési szokásai megváltoztak, egyre többen kezdték el használni az új, cukormentes édesítőt, amelyről azonban csak később derült ki, hogy sok probléma forrása lehet. 2013-ban például a Diabetes Care nevű folyóiratban leírták, hogy a mesterséges édesítők bizony szintén hatással vannak a szervezet cukoranyagcseréjére. 2008-ban pedig megállapították, hogy azok a kísérleti patkányok, aki ilyeneket fogyasztottak, több kalóriát ettek, tehát jobban is híztak, mivel a mesterséges édesítőszerek zavart okoznak a belekben és az agyban is.

További érdekesség, hogy a mesterséges édesítők nagyban hozzájárulnak a cukorfüggőséghez. Hogy miért? Nagyjából azért, mert a valódiról a hamis cukorra való átállás ugyanolyan, mint ha a cigarettáról szokna át a szivarra: pótszerrel helyettesítheti, de ugyanolyan erős marad az cukor utáni vágya. Éppen ezért szakemberek azt javasolják, hogy variálás helyett inkább próbáljon meg egyből a természetesről leszokni, és azt ígérik, 3 hónap múlva már egyre kevésbé fogja kívánni.

Igyon tejet, vagy mozogjon

Amennyiben cukrot eszik, azzal beindítja az agyában a „jutalmazási mechanizmusokat”, így persze, hogy nehezen tud leszokni róla! Sokan tartank például csokit, sütit a kezük ügyében munka közben, és ha befejeztek egy feladatot, harapnak egyet-egyet. Csakhogy ezek az ételek etetik önmagukat, tehát nehéz abbahagyni egy-egy harapásnál őket. Ha egészséges maradna, viszont továbbra is meg tudja magát valahogy jutalmazni, keresnie kell valami mást a cukor helyett. Tanulmányok például kimutatták, hogy a tejsavó protein (a fő protein a tejben) fogyasztása megnöveli a szerotonin – ami egyfajta boldogsághormon - szintjét a szervezetben. De ha nem iszogatni akar, akkor egy rövid testmozgás is megteszi, mert mint tudja, az is jó hatással van a hangulatára.

Mondjon nemet a zsírmentes készítményekre

Mivel mindenki szeretné megőrizni egészségét és alakját, érthető, hogy mindent, ami rossznak van kikiáltva, ki akarják iktatni. A baj azonban az, hogy sokan ezt ész nélkül, utánagondolás nélkül csinálják. Így van ez a zsírmentes – fat-free- ételekkel. Hogy miért? A zsírokat szeretjük (némelyiknek fontos szerepe is van), mégis azt mondják, hagyjuk el őket, ezzel egy időben viszont a cukrot (amit szintén szeretünk) meg bevisszük. Tehát ezek a termékek zsírmentesek, de nem cukormentesek. Gondoljon csak a zsírmentesnek – vagy zsírszegénynek- kikiáltott salátaöntetekre, amelyeknél a második, vagy harmadik fő összetevője a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup - ez bizony a cukor, álruhában. Hogy mi a megoldás? Bármennyire is furán hangzik, azzal teszi a legjobbat, ha megmarad a zsíros kivitelnél. Az egyszeresen telítetlen zsírok ugyanis olyan jó érzéssel töltik el önt, mint a cukor fogyasztása, és bár ezekről szintén nehéz leszokni, de közelsem annyira, mint az édesítőkről.

Aludja ki magát

Már számtalan cikkben foglalkoztunk azzal, hogy aludni miért is egészséges, de amellett, hogy felfrissít és megnöveli a kreativitását, az alvás az alakjára is jó hatással van. Egyrészt azért, mert ha lefekvés előtt magas cukortartalmú ételeket eszik, akkor éjszaka nem tudja magát teljesen kipihenni, mert a szervezete dolgozik, emészt, másrészt, ha egész nap emiatt álmos, könnyebben elcsábul egy-egy csokinak, vagy sütinek.

Tartson magánál egészséges nassolnivalókat

Teljesen természetes, hogy az íróasztalán mindenki tart egy kis ezt-azt, hiszen mindenki tudja, hogy ha valaki éhes, akkor mindenre tud koncentrálni, csak a munkára nem. Éppen ezért nem is baj, ha mindig van önnél valami rágcsálnivaló, viszont ez lehetőleg ne édesség legyen, hanem például alma, mogyoró, mazsola, vagy teljes kiőrlésű perec. Ezek nem csak azért jók, mert egészségesek, hanem sokkal jobban elveszik az étvágyat, mint a hizlaló nassolnivalók.

Rágózzon

Egy 2009-es tanulmány kimutatta, hogy azok, akik kb. 3 órán át rágóznak, sokkal kevésbé sóvárognak az édességek után. Igaz, hogy ebben cukormentes fajtájú rágógumi szerepelt – tehát mesterséges édesítőszeres -, azonban a rágózás bevált taktika.

Ne felejtse el, mi mindent nyerhet!

Leszokni a cukorról nem könnyű, ám sose feledje: a nagy esti nassolások helyett cserébe nyer is, méghozzá egészséges életet. Sok nagyszülő például azt vallja, főleg az motiválja őket, hogy így fittebben és energikusabban tudnak az unokák közt lenni, nem pedig fáradtan, és a túlsúlytól alig mozogva.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek