Design Hét: kiégett irodisták, kreativitásra fel!

A szerkesztőségünkbe már hetek óta ömlenek a meghívók az október hatodikáig tartó Design Hét eseményeire, és nem könnyű választani, de azért igyekszünk. A hétvégén például ellátogattunk a Meska bőrözés workshopjára, ahol három óránk volt arra, hogy megtanuljuk, hogyan kell bőrékszereket készíteni. Részletek a hajtás után!

"Azoknak, akik imádják a bőr illatát, puha anyagát, tapintását! Színes bőrdarabokból álmodd meg a saját, egyedi ékszeredet. Kecskebőrből készült karkötő, fülbevaló, medál, gyűrű - ez nem fog szembejönni veled az utcán! Ha ügyes vagy, akár 2-3 darabot is elkészíthetsz egy foglalkozás alatt" - állt a meghívóban. Jelentjük, ez meg is történt, ügyesebbik kolléganőnk egy karkötővel, két gyűrűvel és telefontokkal tért haza, másik szerzőnk pedig négy karkötővel, amiből az egyik ajándékba készült.

De nézzük a folyamatot. Először is ki kellett választanunk egy asztalról, hogy melyik ékszert szeretnénk újraalkotni vagy átértelmezni, majd jött a legnehezebb rész, a földre pakolt bőrdarabokból mindenkinek ki kellett válogatnia azokat, amelyekből ékszert szeretne készíteni. Nem kell aggódni, nem voltak vérre menő cicaharcok, mindenki megtalálta azt, amire vágyott. Mint a Meska egyik alapítójától, Porst Rékától megtudtuk, a workshopra hozott bőrök többsége kecske- és marhabőr, és van egy kevés sertésbőr is, de ezt sokan nem szeretik mintázata miatt. Ha otthon is szeretnénk alkotni, akkor érdemes kideríteni, hogy a környékünkön hol vannak jó bőrturkálók, esetleg kedvenc cipészünket is megkérdezhetjük, hogy tud-e nekünk adni anyagot. Érdemes még a használtruha boltokban is körülnézni, hátha szembejön velünk egy bőrszoknya vagy -táska, amit eredeti formájában már nem tudnánk használni, alapanyagnak viszont jó lesz.

Miután megvan az anyag, ki kell vágni a különböző darabokat, amelyekből majd összeáll az ékszer. Ehhez a munkafázishoz érdemes sablonokat használni, és vannak olyan bőrlyukasztók is, amelyek adott formát vágnak ki az anyagból, mondjuk egy apró szívet (ez utóbbi nagyon népszerű volt a workshop látogatóinak körében), de szerencsére más formákban is elérhető. Ha ezzel készen vagyunk, akkor nincs más hátra, össze kell szegecselni a darabokat. Ehhez külön szerszámok kellenek, na meg egy jó kalapács és egy nagy darab fa, amin bátran kalapálhatunk. Ha mondjuk egy gyűrűről vagy egy karkötőről van szó, érdemes előre bejelölni, hogy hova kerüljenek a patentok, így nem lesz se túl bő, se túl szűk, mert ha már lesújtott a kalapács párszor, nem nagyon tudunk korrigálni. Porst Réka külön figyelmeztetett, hogyha nyáron is hordani akarjuk az ékszereinket, akkor legyenek egy kicsit bővebbek, így nem fogunk aláizzadni.

A bőrözésben az az egyik jó, hogy nem drága mulatság, hála a nyugatról beözönlő second hand ruházatnak. A szerszámok se jelentenek nagy kiadást: egy lyukasztó már 600-1000 forintért a miénk lehet, és egy bőrlyukasztó készlet is hasonló nagyságrend, amiért persze nem svájci minőséget kell várni, de az alapokhoz bőven elég. A patentek ára nagyságrendileg 5-15 Ft itthon, ezeket a hobbiboltok helyett érdemesebb bőrdíszműves boltokban keresni, jobban járunk. A másik jó dolog a bőrékszer készítésben pedig az, hogy bár nyilván nem lehet megtanulni három óra alatt, viszont akkora sikerélményt ad, hogy ennyi idő alatt több gyűrűt vagy karkötőt is el lehet készíteni, amit nem érdemes kihagyni.

A Meska további kézműves workshopjairól itt talál tájékoztatást! Sajnos már minden időpont betelt, de várólistára még lehet jelentkezni.

A Design Hét további programjairól pedig itt olvashat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra