A főnökének is jobb, ha ön alszik délután

Mindenkinek ismerős az az érzés, amikor a nap közepén, a legnagyobb hajtásban majd lefejeli a klaviatúrát, és nem kíván semmit, csak egy fél óra alvást. Bár a munkáltatója nagy valószínűséggel nem díjazná, ha így is tenne, a szakemberek szerint a délutáni rövid szunyókálás aranyat ér, ráadásul egy rövid szieszta után a kipihent dolgozó produktivitása is megnő.

Bár a legtöbben úgy érzik, ha lefeküdnének a nap közepén, akkor az lustaságnak tűnne, ám gondoljon bele, az mennyivel jobb, ha véreres, egyre nehezedő szemekkel, zombiként a képernyőt bámulja és semmit nem csinál? Ellenben egy fél órás szundítás után nemcsak, hogy újult erőre kaphatna, de kreativitása, teljesítménye is megnőne, kevesebbet hibázna, ráadásul a stresszt is sokkal jobban kezelné!

„Ha nem orvosi kezelést igénylő alvászavarok állnak a kialvatlanság hátterében, hanem folyamatos időhiányban szenved, és emiatt rövidül meg az éjszakai alvásidő, akkor a napközbeni szunyókálás igazán hasznos lehet, így olykor érdemes lenne beiktatni a napjába – tanácsolja dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa.

Csak keveset

Persze ne gondolja azt, hogy ezzel azt mondjuk, hogy ha tud, akkor feküdjön le délben és keljen fel ötkor – ezt hétköznap úgyse tudná megtenni -, hanem azt, hogy ha lehetősége van rá, akkor aludjon, vagy legalább pihenjen kb. fél órát, hiszen már az is rengeteget számít! Amennyiben túl sokat bóbiskol, az egyrészt azért rossz, mert így elúszik majdnem az egész napja, másrészt pedig sokkal fáradtabban ébred majd fel, mint amilyen volt. Éppen ezért, hogy ne aludja túl magát, állítsa be a telefonját ébresztőre: így elkerülheti, hogy túlaludjon, ráadásul nem tudna  normálisan pihenni, ha folyton csak az óráját lesné.

A szakértő szerint teljesen egyénfüggő, ki mennyi délutáni alvást igényel. Az viszont általánosságban elmondható, hogy ha a tervezett szundítás másfél óránál továbbra nyúlik, szinte biztos, hogy még fáradtabb és nyúzottabb lesz utána. Egy alvási ciklus ugyanis nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt 4 NREM és 1 REM (gyors szemmozgás) fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő, és felébredni legkönnyebben az REM fázisból lehet. A napközbeni alvás során ezt a rendszert könnyen felboríthatjuk azzal, ha az ébredés időpontja például a mélyalvás fázisába esik, de lehetnek egyéni eltérések is, tehát előfordulhat, hogy valaki hamarabb eljut addig a fázisig, amikor az ébredés nehézkes.

„Ezért javasoljuk, hogy a napközben beiktatott pihenő lehetőleg ne legyen 15-20 percnél hosszabb. Ezt töltse a székben hátradőlve, csukott szemmel, relaxációval, vagy akár csak egy kellemes, ebéd utáni rövid pihenővel a parkban. Akár ne is konkrétan alvásra gondoljon, inkább olyasfajta tevékenységre, amivel megszakíthatja a munka folyamatát és felfrissülhet" - tanácsolja a szakember.

Így javítja munkáját az alvás

Amennyiben mégis van ideje egy kicsit behunyni a szemét, akkor azzal a következőket érheti el:

  • 20 perc elteltével figyelme és a motoros képességei javulnak, melyeknek jó hasznát veheti például a gépelésben.
  • 30-60 perces alvással már a memória is felfrissül, és kreativitása is szárnyra kap.
  • 60-90 perc alatt pedig az alvás már a REM, vagy „gyors szemmozgás” fázisban zajlik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt.

A szakértő hozzáteszi, hogy kutatások igazolják, hogy frissítő hatása mellett a napközbeni pihenés a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a stresszt is képes csökkenteni.

Teremtsen megfelelő környezetet

Ahhoz, hogy igazán pihentető legyen az alvás, érdemes kellemes környezet kialakítani maga körül! Először is fontos, hogy ne legyen túl meleg a szobában, és takarja be magát egy pléddel, mivel alváskor a test hőmérséklete valamennyire leesik. Ezen kívül sötétítsen be, és ha nagy a zaj maga körül, tegyen be egy füldugót!

„Bár az alvásigények egyénileg eltérőek lehetnek, a legtöbben akkor teljesítünk napközben jól, ha éjszaka 7-8 órát nyugodtan pihentünk. Éppen ezért ne vegye természetesnek a napközben jelentkező fáradtságot, mert az alváshiányra, vagy alvási apnoe betegségre utalhat!”- figyelmeztet dr. Vida Zsuzsanna.

Oszd meg másokkal is!
Mustra