Tényleg veszélyesek a hajtógázas dezodorok?

Az emberek többsége már egészen fiatalon elkezd különböző dezodorokat használni. A tiniknél - amikor a hormonháztartás alaposan felborul, és ezzel változik a testszag -, gyakran jócskán lehet is ezt érezni, hiszen hajlamosak erős illatfelhőt húzni maguk után. Ez már önmagában is lehet zavaró, szakértők szerint azonban nem csupán az illat intenzitásával van gond, hanem azzal is, hogy a hajtógázas dezodorok mértéktelen használata és belégzése komoly egészségügyi problémákat okozhat: allergiát, asztmát, nehézlégzést. de akár akár halálos kimenetelű szívproblémákat is.

Maureen Jenkins, az Allergy UK igazgatója nem csak a gyerekeket óvja ezektől a vegyianyag tartalmú aerosol-októl, hanem a felnőtteket is, ugyanis a meglévő allergiás betegségeiket jócskán súlyosbíthatják. Ráadásul nem csak ők, hanem bárki érzékeny lehet egyes piperecikkek összetevőire, így nem ritka, hogy egy idő után súlyos fejfájás, vagy hányinger lesz úrrá rajtuk - főleg akkor, ha az illető spray formátumú deót használ mivel az így porlasztott, finom részecskék könnyebben bejutnak a tüdőbe, onnan pedig a véráramba. Bár a hajtógázas termékek csomagolásán többnyire fel van tüntetve, hogy zárt térben lehetőleg ne használják, nem életszerű feltételezni, hogy emiatt tömegek ugranának ki az erkélyre zuhanyzás után, egy szál törölközőben a mínusz tízben, amikor használni szeretnék őket. Éppen ezért, ha biztonságosan használná kedvenc dezodorát, legalább hagyja nyitva a fürdőszoba ajtaját, hadd jöjjön be egy kis levegő is.

A másik, amire a szakértők szerint érdemes figyelni, hogy bár a reklámokban, filmekben szereplő ízig-vérig macsók általában az egész testüket jól befújják, ezt azért senki ne kövesse. Ami ugyanis jól néz ki és látványos egy reklámban (valamint egy kevéssé izgalmas hónalj közelije helyett lehet közben a kockás hasizmokat mutatni), az a valóságban nem csak felesleges és pazarló, hanem állítólag egészségtelen is. A lap példaként egy szívrohamban elhunyt 16 éves fiú esetét hozza fel, akinek a vizsgálatok szerint halálos mennyiségű propán és bután került a vérébe, amiért valószínűleg az a sok aerosol okolható, amit az egész testére naponta többször használt, ráadásul igen kicsi és zárt térben. Jonathan Clague, a Royal Brompton Hospital szívspecialistája elmondta, hogy a halála fő oka fulladás volt, mivel az oxigén helyett mást lélegzett be tömény mennyiségben, ami pedig később szívmegálláshoz vezetett.

Sajnos nem ez volt az első eset, amiért a deo spray-k tehetők felelőssé, ugyanis 2008-ban egy 12 éves fiú vesztette életét, amiért az addig nem diagnosztizált szívritmuszavarát súlyosbították az aerosolos dezodorral nagy mennyiségben a vérébe került vegyi anyagok.

A The British Aerosol Manufacturers Association (kb Brit Hajtógázas Dezodorgyártók Szövetsége) vizsgálatot indított a haláleset után, de végül csak annyira jutottak, hogy egyelőre nem tudják bizonyítani, hogy zárt térben káros, vagy halálos lenne a túlzott spray használata. A legbiztosabb azonban, ha a fújós kivitel helyett inkább golyós/stiftes izzadásgátlót választ.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek