no

5 tévhit a cukorról

A cukor szinte már beleépült a mai étrendbe, így alig van olyan nap, amikor ne fogyasztanánk belőle - és itt még csak nem is a nassolnivalókra gondolunk, hiszen több étel és ital egyik fő összetevője. Bár azt hihetné, mindent tud erről az édesítőről, hisz' folyamatosan jelennek meg róla írások és tudományos értekezések, valószínűleg még így is tudunk újat mutatni.

1. Könnyű kivédeni, hisz simán ki lehet szúrni az élelmiszerek címkéjén

Nem, hacsak nem hord naprakész élelmiszeripari adaléklistát fejben. Mivel a cukornak több fajtája, formája is létezik, így a legkülönfélébb neveken tűnhet fel az élelmiszerek címkéjén, ön pedig nagyot koppanthat, ha csupán a sugar szócskát keresi. Ez leggyakrabban a fehér kristálycukrot jelöli, de sok minden másból is lehet cukor, úgyhogy ezekre figyeljen: agave, brown rice syrup, brown sugar, cane sugar, caramel, corn sweetener, corn syrup, fructose, malt syrup, rice syrup, turbinado, molasses, high fructose corn sweetener.. és ezek még csak a leggyakoribbak. Ha a teljes listára kíváncsi, akkor kattintson ide!

2. Kis mennyiségben még nem ártalmas

A cukrot igen nehéz kiiktatni az étkezésekből (bár nem lehetetlen), ám nagyon fontos, hogy ügyeljen arra, mennyit is fogyaszt belőle, mivel nem kis károkat okozhat a túlzott bevitele.

Amikor cukrot eszünk, a szervezetben inzulin aktiválódik, amitől a test zsírraktározó üzemmódra kapcsol. Ennek következtében a szervezetben lévő trigliceridek felhalmozódnak, ami többek között szívbetegséghez, valamint rákhoz is vezethet. Az inzulin ráadásul a növekedési hormon kibocsátását is gátolja, ami pedig a védekező rendszer hatékonyságát csökkenti, tehát nem csoda, hogy a túlsúlyos emberek többet betegeskednek, mivel nem tudnak megfelelően harcolni a fertőzések ellen.

Hogy még miket okozhat a mértéktelen cukorfogyasztás? Megnöveli a stroke kockázatát, a cukorbetegség és az inzulin rezisztencia kialakulását, ráadásul nagyobb eséllyel lesz az illető Alzheimer-kóros, ugyanis a felesleges cukor az agyat is károsíthatja.

3. Az édesítőszerek egészségesebbek

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy az édesítőszerekkel remekül ki lehet váltani a cukor káros egészségügyi hatásait. Az igazság ezzel szemben, hogy bár a kalóriabevitelt csökkentik, azonban az egészségre még nincsenek jó hatással: ugyanúgy okozhatnak cukorbetegséget, hormonzavart és ezáltal súlygyarapodást is. Ráadásul könnyű is hozzájuk szokni, mivel túlságosan édesek, így előbb-utóbb az ember alapból ezt az ízt fogja kívánni, így a normál édesség már nem lesz elég.

A leggyakoribbak az aszpartám, szukralóz, szacharin és aceszulfám-kálium, és ha ki akarja védeni őket, legjobb, ha valamilyen természetes édesítőt használ, például steviát- bár ezt sem érdemes túlzásba vinni. De még mindig jobb, mint ha mesterséges cukrot fogyasztana, mivel a szervezet azt kevésbé tudja lebontani.

4. A gyümölcscukor nem veszélyes

Ha valaki diétázik, akkor mindenféle cukrot mellőzni kéne, függetlenül attól, hogy az természetes, vagy mesterséges, és ha természetes, milyen forrásból származik. A test ugyanis nem tud különbséget tenni köztük, így mindkettőből elraktározza a felesleget. Ez ugyanúgy vonatkozik sajnos a gyümölcsökben található cukrokra is, éppen ezért ha fogyókúrázik, akkor fokozatosan szokjon le róluk, kezdve mondjuk az egyik legmagasabb cukortartalmú gyümölcssel, a banánnal. (Jótanács: amikor visszavinné az étrendjébe, akkor ugyanígy fokozatosan tegye: először hozza vissza pl. az almát és a citrusféléket, majd később a banánt, a dinnyét és az ananászt.) Sajnos a cukorhiány – akárcsak a koffeinhiány - elvonási tünetekkel járhat, pl. szédüléssel, fejfájással, ezért is ajánlott betartani a fokozatosság elvét.

Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy már sosem ehet gyümölcsöket és zöldségeket, hiszen rengeteg pozitív egészségügyi hatásuk van, többek közt az is, hogy lassítják a glikémiás választ, és így a vércukorszintet folyamatosan magasan tartják. Azoknak viszont, akik inzulin rezisztenciában szenvednek, ajánlott óvatosnak lenniük velük is, és válasszanak alacsony glikémiás gyümölcsöket (pl. bogyós gyümölcsöket).

5. Lehetetlen teljesen kiiktatni az étrendből

Tehát ha van egyetlen dolog, amit az egészségéért (ráadásul egyúttal az alakjáért is!) megtehet, az az, hogy teljes egészében lemond a cukorról, vagy legalább nagy mértékben visszaszorítja a fogyasztását. Ez nem csak a szervezete, hanem a külseje számára is fontos, mivel nem csak az elhízásért felelős, hanem az idő előtti öregedésért is, mivel felgyorsítja a sejtek oxidációját.

Természetesen nem egyszerű egy csapásra lemondani a cukorról, mivel minél többet evett eddig belőle, annál jobban kívánja, így annál nehezebb lesz a leszokás is. De hogy kicsit biztatóbbra fogalmazzuk: ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha kevesebbet visz be, akkor viszont kevésbé is fog utána sóvárogni.

Ehhez azonban az is kell, hogy a vércukorszintjét eközben végig normál szinten tartsa - éppen ezért a zsírok, rostok, fehérjék fogyasztása elengedhetetlen, máskülönben újra az édességek után fog nyúlni. A szakértők nagyon ajánlják a helyes táplálkozáson túl a chia magot is, ami segíthet normál szinten tartania a vércukorszintjét. Elég belőle két evőkanálnyi a reggeli italába, így tehát még gazdaságos is. Ráadásul nagy nedvszívó képessége miatt szinte egész nap hidratáltan is tart.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek