Megmutatjuk, hogyan lehet gyönyörű a konyhája!

A társasági élet mindig a konyhában zajlik. Hiába éltem szüleimmel 130 négyzetméteren, mindenki az 5 négyzetméteres konyhában üldögélt, vagy leginkább álldogált. Talán ez is lehet az oka, hogy annyira elterjedt az amerikai konyha, ahol a szobát és a konyhát semmi nem választja el egymástól. Persze nem él mindenki akkora társadalmi életet, mint a mi családunk, van aki jobban szereti, ha elvonulhat, és a pörkölt illata sem lengi be a lakást, másnak pedig egyszerűen nincs lehetősége, hogy nagyobb konyhát varázsoljon magának.

Pedig a konyha felújítása nem ördöngösség, elég egy-két jól eltalált ötlet, a gondos tervezés, burkolat- vagy bútorcsere, és úgy érezhetjük, hogy az egész konyha megújult.

A legfontosabb, hogy leüljön, és gondolja végig mi az amit nem szeret a konyhájában? Mi idegesíti? A hely kevés, vagy rossz az elrendezés? Mi tetszik másoknál?  Régóta vágyik egy mosogatógépre, csak nem fér be? Utálja a mosogatót? Vagy egyszerűen teljes megújulásra vágyik? Érdemes két oszlopban összegyűjteni, mi az, amin változtatna, és mi az, amihez ragaszkodik, mert bevált. Ez alapján már el lehet indulni, hogy mit érdemes átalakítani, és mi az, ami maradjon. Nem feltétlenül kell szétverni az egész konyhát, néha a kisebb átalakítások hozzák a legjobb megoldásokat. A tervezéshez idő kell, nem ajánlott elkapkodni, és érdemes egy-két könyvet is keresni a témában, inspiráció gyanánt (meg persze ott a Pinterest és a többi csodaoldal).

Ha csak keveset költene

Nem kell feltétlenül többszázezer forintot kiadni a felújításra, főleg ha a konyhabútor jó állapotban van, de már megunta az égszínkék vagy fehér ajtókat. Ekkor jöhet a festés, a tapétázás, vagy az ajtók cseréje. Ez utóbbiban főleg az IKEA jár az élen, én például megvettem a korpuszokat, majd amikor megint volt pénzem, akkor az ajtókat. A fogantyúk megálmodása külön történet, hiszen nagymértékben meghatározzák a bútor stílusát. Jó tanács: bármennyire is jól néz ki a katalógusokban, rozsdamentes ajtókat és előlapokat csak az válasszon, aki nem főz sokat, mert egy-egy kiadós főzés után elég ramaty állapotba tudnak kerülni, még akkor is, ha rendesen vannak takarítva. Szintén megfontolandó a magasfényű ajtók beszerzése, ezen ugyanis a legkisebb kosz is meglátszik - főleg ha odasüt a nap.

A laminált és fa bútort festeni is lehet - minden ellenkező híresztelés ellenére -, ehhez leginkább csiszolóra, egy jó alapozóra, festékre és kitartásra van szükség. A Kicsi ház blogon Szentgyörgyi Kata pontosan leírta mire kell és érdemes figyelni, hogy ne dobjuk el anyázva az ecsetet a 10. órában.

Eggyel egyszerűbb a tapétázás, ma már számos öntapadós bútorfólia létezik. Itt is megtalálhatjuk azolcsóbb és az egyedibb megoldásokat, de ha valami nagyon különlegesre vágyunk, akkor a külföldi webáruházakat érdemes böngészni.

Ha nem akar ragasztani, akkor jó ötlet lehet a díszlécek alkalmazása, melyekkel teljesen új stílust kaphat a bútor. Persze ez leginkább akkor működik, ha teljesen egyszerű ajtóink vannak. Ezeket ragasztani lehet, utána jöhet a festés, és már kész is az új stílusú konyha.

Olcsó ötlet, ha csak az edényszárítót, a fűszertartót és a többi konyhai kiegészítőt cseréljük le és egységesítjük, illetve egy új csaptelep is feldobhatja az összképet.

Ha nagyobb felújításban gondolkodik

Ha teljesen szétverné a konyhát, akkor a lehetőségek száma szinte a végtelenre emelkedik, melynek csak a tér adta lehetőségek és a pénz szab határt. Ha mindent kidob, érdemes gondosan megtervezni a leendő konyhát, amihez ma már léteznek tervezőprogramok is. A padlótól a falakig lehet variálni. Ha régi bérházban él, akár parketta is kerülhet a konyhába, ha jól le van kezelve, nem lesz több baja vele, mint a padlólappal. Ma már léteznek gyönyörű linóleum padlók is (nem, nem olyan, mint ami az iskolai menzán volt), ráadásul ezek természetes hatásúak is, és jól takaríthatóak.

Ha megunta a járólapot, nem kell feltétlenül felszedni, ha jó állapotú, akkor rá is lehet burkolni az új réteget, de kerülhet fölé laminált padló is, ha megfelelőt választ, és a hézagokat kitölti szigetelőanyaggal. Izgalmas dolgok hozhatóak létre a kevesek által használt műgyanta padlóval is, melyből gyakorlatilag bármilyen szín és mintha keverhető, ráadásul gyakorlatilag mindennek ellenáll.

A konyhapult szintén erősen befolyásolja, milyen lesz a konyha hangulata: ha fát választ, mindenképp kezelje le olajjal vagy lakkal, mert különben hónapok alatt nagyon csúnya lesz. Érdemes a kis, rejtett tereket is kihasználni, akár úgy is, hogy a bolti bútorhoz gyártatunk le asztalossal kiegészítőket. Ez lehet egy sarokpolc, néhány gurulós fiók a bútor alá, vagy polc a hűtő vagy a tűzhely fölé.

A konyhapult mögé kerülhet tükör, üveg vagy tapéta is, csak arra figyeljen, hogy ha üveget tesz a pulthoz, ahol a tűzhely is van., válasszon hőállót. Ha üveg kerül a pulthoz, szuper megoldás, ha családi fotókat vagy recepteket tesz be mögé. A tükör tágítja a teret, és nincs vele sok gond, ráadásul nem is drága. Persze rakhat csempét is oda, csak gondolja végig, hogy a fugák és a zsír párosítása nem mindig szerencsés, és ez leginkább takarításkor derül majd ki.

Mindegy tehát, hogy kicsi vagy nagy, drága vagy olcsó, az a lényeg, hogy jól érezze magát benne.

Kerüljön közelebb álmai konyhájához Fundamenta lakásszámlával!

Miért érdemes Fundamenta lakásszámlát nyitnia?

  • Megtakarításait az állam a befizetései 30%-ával, de legfeljebb évi 72 000 Ft-tal támogatja.
  • Kamatadó-mentes befektetési forma, egyes megtakarításokra akár évi 10,56%-os garantált hozam is elérhető1.
  • Forint alapú lakáskölcsön felvehető a megtakarítási idő után, évi fix 3,9%-os (referencia THM 5,23%) kamattól2.
  • A szerződéses összeg felhasználható többek között fürdőszoba felújításra, nyílászárócserére vagy akár új lakásvásárlásra is!

Ismerje meg a jelenlegi Duplázó Bónusz akciónkat, melynek keretében most extra kedvezményhez juthat: az első éves állami támogatással megegyező összeg jóváírásra kerülhet a lakásszámláján!

A tájékoztatás nem teljeskörű, a lakás-előtakarékossági szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza, valamint a konstrukcióról részletesen tájékozódhat a Fundamenta honlapján.

1. A jelen tájékoztatóban megjelölt EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010 (III. 25.) Korm. rendelet alapján került megállapításra, havi 20.000,- Ft folyamatos betételhelyezést feltételezve. A megtakarítási idő változása az EBKM érték változását is jelentheti, amely érték csökkenhet. A jelen tájékoztatás nem tekinthető a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről hivatalos ajánlattételnek, az itt leírtak kizárólag a figyelem felkeltését célozzák.

2. A lakás-takarékpénztár által nyújtott lakáskölcsön 83/2010. (III.25.) Korm. rendelet 9. § (1) bekezdés a) pontja szerint számított referencia THM érték 5,23%, ahol a hitel összege 1 millió forint, futamideje 5 év, új lakásszámla megkötésének feltétele a szerződéses összeg 1%-ának és az első havi megtakarításnak a megfizetése, továbbá a szerződés létrejöttére irányuló ajánlatnak a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. részéről történő elfogadása. A jelen tájékoztatóban megjelölt THM érték tekintetében rögzítjük, hogy a THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.

Reprezentatív példa lakáskölcsönre: a 821. számú módozat (4 év 4 hónap megtakarítás) esetén1.800.000 Ft szerződéses összeg, ebből a lakáskölcsön teljes összege 1.000.000 Ft; a kölcsönkamat mértéke évi fix 3,9%, THM: 5,28%, 53 hónapos futamidőre. A kölcsön teljes költsége: folyósítási díj: 0 Ft, kezelési költség: 28.529,- Ft, ügyleti kamat: 91.219,- Ft. Havi törlesztő részlet 21.528,- Ft, a törlesztő részletek összege 1.119.748,- Ft.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek