5 tévhit a végleges szőrtelenítésről

A szőrtelenítés senkinek sem a legkedvesebb elfoglaltsága, főleg nem nyáron, amikor szinte két-háromhetente kell nyúlni a gyanta után. Ma már számtalan olyan eljárás közül lehet választani, mely hosszan tartó megoldást kínál a problémára, sőt pár éve már ismert a végleges szőrtelenítés is, amellyel kapcsolatban azonban több tévhit is él. Az egyik első és legnagyobb például, hogy tényleg végleges.

Nem végleges, legfeljebb tartós

Sajnos ki kell hogy ábrándítsunk mindenkit, végleges szőrtelenítés nem létezik. Amit ezen a néven hirdetnek, az legfeljebb tartós eredménnyel jár, de ha nincs szerencsénk, még ez se biztos.

"Megfelelő kezelési ciklussal általában az aktív szőrtüszők  20-90 százalékos kiirtása érhető el, de egyrészt ez az érték személyenként nagy szórást mutat, másrészt egyénileg változhat az ideális módszer és gépbeállítás a legmegfelelőbb eredmény elérése érdekében. A lézer, vagy villanófény például kizárólag az aktív növekedési fázisban lévő tüszőkre hat. Sajnos a kezelés időpontjában nincs minden szőrtüsző ebben a ciklusban, és ez az egyik ok , amiért később szőrvisszanövést lehet tapasztalni az adott területen, illetve ezért kell kezelni több lépésben (kb. 5 hetente). Véglegesnek tehát nem nevezhető az eredmény, de a visszanőtt szálak lényegesen világosabbak és gyengébbek, így kevésbé is feltűnőek”- mondja dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus.

Világos szőrzettel sem eredményesebb

Bár a szőke szőrszálak kevésbé látszanak, és többnyire ritkásabbak is, ez nem jelenti azt, hogy könnyebb volna őket eltüntetni. Sőt: a kezelés a világos bőrű, sötét szőrzettel rendelkezőkön a leghatásosabb. Ennek az az oka, hogy a lézerfény a szőrszál festékanyagában, a melaninban nyelődik el, ami által a szőrszál mintegy csatornaként vezeti le a fényenergiát a tüszőbe, ahol hővé alakulva elroncsolja a szőrszálat termelő mátrix sejteket. Ha sötét bőrű az illető, akkor az eljárás buktatója, hogy a bőrben található festékanyag is elnyeli a lézersugarat, azaz a kezelni nem kívánt bőr is megéghet, tehát kisebb energiával kell kezelni az égési sérülések elkerülése miatt (ezért nem is szabad napozni, ha valaki ilyen típusú szőrtelenítésre készül). A világos szőrzet pedig azért kezelhető kevésbé hatékonyan, hiszen minél szőkébb a szőrszál, annál kevesebb melanint tartalmaz, annál kevesebb hőenergiát vezet a szőrtüszőbe, ami így nem roncsolódik kellő mértékben. A siker lényege tehát a minél nagyobb kontraszt: minél sötétebb szőrszálak a minél világosabb bőrön.

Tetovált területen nem lehet alkalmazni

Manapság egyre többen viselnek tetoválást, ám számukra hossz hír, hogy az érintett felületen nem lehet elvégezni a szőrtelenítést. Az oka a már említett hatásmechanizmusban rejlik, és mivel a tetoválás pigmentet tartalmaz – és ugyebár a lézer sugarát a pigment vezeti -, a tetovált bőrfelület egyszerűen megégne a hőelnyelődéstől. Ha tehát önt is tarkítják különböző ábrák, azt a területet inkább gyantázza vagy borotválja.

És nem is fájdalommentes

Jó, nem jár elviselhetetlen fájdalommal egy-egy kezelés, de azt azért túlzás lenne állítani, hogy teljes egészében fájdalommentes eljárásról van szó. Hiszen égésről beszélünk.

„Hogy mekkora fájdalommal jár, az többnyire  gépfüggő, azon belül is a beépített hűtőfej erősségén sok múlik. A villanófényes kezelések általában kevésbé fájdalmasak , mint más, például az alexandrit-, vagy diódalézeres eljárások”- mondja a szakértő.

És egy jó hír a végére: pattanásos arcra is lehet használni

Sokan, akik az arcukon is küzdenek a nemkívánatos szőrszálakkal, gyakran nem merik bevállalni a tartós szőrtelenítést, ha pattanásos a bőrük. A kozmetológus szerint azonban, ha valakinek az arcán a benőtt szőrszálak okozzák az aknékat, akkor épphogy legjobb megoldás lehet a problémára a tartós szőrtelenítés. Az ugyan előfordulhat, hogy a kezelés átmenetileg belobbantja ezeket a tüneteket, de ez nem jelenti, hogy ekkor abba kellene hagyni az eljárást. A gyulladást a megfelelő kezeléssel pár nap alatt le lehet húzni, majd folytatható a kezeléssorozat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra