no

Egy jó kánikulai jegeskávé felér egy Big Mac menüvel

A nagy nyári melegben sokan kívánják meg a hűsítő jegeskávét és különféle verzióit, hiszen élénkítő hatásuk mellett elviselhetőbbnek is érezhető a hőség általuk. A rossz hír, hogy amilyen finomak és krémesek, annyira alattomos kalóriabombák is. Hogy mennyire, az mindjárt kiderül.

A Sunday Mirror a legismertebb, hazánkban is jelenlévő kávézóláncok különféle fantázianevű jegeskávéit vizsgálta meg, igen szomorú eredménnyel: némelyik akár 20 (!) teáskanál cukrot is tartalmazhat, így energiatartalma kábé 31 db teasütinek felel meg. A legaggasztóbb ebben az egészben az, hogy ez a hatalmas mennyiség az olyan, igen népszerű kávézókban mérhető, mint a Costa, illetve a Starbucks. Az előbbi láncnál egy közepes Toffee Creamy Cooler-be például 81,6 gramm cukrot tesznek, és ha ettől még nem elég szomorú, további elkeseredésre adhat okot, hogy már néhány korty belőle is több telített zsírt tartalmaz, mint az ajánlott napi (igen, egész napi) mennyiség.

Sajnos a Starbucks sem áll sokkal jobban, ugyanis ők az epres frappuccino-hoz adnak 76,2 gramm cukrot, ami több mint 18 kávéskanálnyinak felel meg. Ha eddig az elnevezés alapján bízott volna ebben az italban, szintén csalódni fog: bár nagy gyümölcstartalmat ígér, ez az ital összesen 459 kalóriát tartalmaz a benne lévő nagy mennyiségű tejszín és zsíros tej miatt. Aki pedig esetleg azzal nyugtatta volna magát, hogy ez csak egy hűsítő kávéféleség, annyira nem lehet hizlaló, annak el kell áruljuk: ez az egyetlen kávéra jutó kalóriatartalom felér egy McDonald's-os Big Mac hamburgerével. A borsmentás frappucino pedig ennél is több, 540 kalóriát rejteget!

A lap megkereste a Starbucksot a tényekkel kapcsolatban, szóvivőjük úgy reagált: senki előtt nincs rejtegetnivalójuk, annak idején az elsők között voltak, akik a Department of Health's Responsibility Deal részeként feltüntették az étlapokon a kínált áruk kalóriatartalmát, honlapjukon pedig mindennek részletesen utána is nézhetnek a vásárlóik. Sőt, vevőiknek lehetőségük van kevésbé cukros verziót is kérni italaikból: ilyen pl. eper-krém frappucino light, valamint a Refresha elnevezésű italok, melyek zöldkávé kivonatból készülnek, és csökkentett kalóriatartalmúak (egy közepes Lime Refresha-ban pl. csak 17g cukor van, és kevesebb, mint 100 kalóriás). Ha valakinek ez még nem lenne elég, az kérhet még cukormentes szirupot, kisebb adagot, illetve a tejszínhabról is lemondhat.

Bár azt tegyük hozzá, hogy ebből a szempontból a Costa rosszabb helyezést ért el, ugyanis náluk a nagy epres cooler mindennel együtt 653 kalóriát tartalmaz, ami megfelel egy Big Mac+ sültkrumplinak.

A tanulmányt a Néro Caffe sem úszta meg: náluk egy karamell frappé latte a maga 455 kalóriájával olyasmi, mintha magába döntene két nagy pohár fehérbort, és elfogyasztana hozzá pár perecet.

A fogyasztókat természetesen megdöbbentették az adatok, így nem csoda, hogy az elhízás elleni aktivisták is támadásba lendültek. Dr. Ian Campbell, a Nemzetközi Elhízás Fórum vezetője azonnal leszögezte, hogy komolyabban kell fellépni az ilyen cukor- és a kalóriabombák ellen, és szerinte ezek a kávézóláncok nagy mértékben járulnak hozzá az elhízási válsághoz.

A Costa szóvivője erre azzal reagált, hogy ők mind az étel-, mind pedig az italkínálatuk összeállításában komolyan törekednek a táplálkozási egyensúlyra, és amellett, hogy mindenhol feltüntetik az áruik kalóriatartalmát, sok munkát fektetnek abba is, hogy csökkentsék termékeik zsír- és cukortartalmát Éppen ezért a múlt évben bevezették a jeges limonádéjukat, melynek kis változata mindössze 100 kalóriát tartalmaz, valamint Skinny Iced Cappuccino-t, ami kevesebb mint 50-et.

Oszd meg másokkal is!
no

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek