no

Olcsón végigstrandolni a kánikulát: éljenek a szabadvízi strandok!

Most, hogy ismételten 40 fok körül van és marad a hőmérséklet, a legtöbben amint lehet, vízközelbe menekülnek. Strandon és aquaparkokban persze könnyen átvészelhető a hőség, de mindenképp hangulatosabb, ha természetes vizeket keresünk a környéken - és jóval olcsóbb is. Összeszedtük, Budapest környékén hova érdemes elmennie, ha szabadvizes strandokat keres: listánk elején két szabadstrandot ajánlunk, de az ezt követő fizetősek belépőárai se közelítik meg a budapesti fürdőkéit. (Amennyiben pedig ezek vízminősége miatt aggódna, a Magyarországon kijelölt természetes fürdőhelyek legfrissebb minősítésének itt tud utánanézni.)

Dunabogdány

A homokos partú szabadstrand kijelölt területen várja a hűsölni vágyókat. Színvonala megközelíti a fizetős helyekét, mivel kulturált öltöző, zuhanyzó és büfé gondoskodik a strandolók kényelméről.  Népszerűségét többek között csodálatos fekvésének, Bogdány szépségének, valamint vize tisztaságának köszönheti. A fővárosból gyorsan és egyszerűen elérhető, sportosabbak pedig akár bringával is megközelíthetik, mivel Budapestről egyenesen odáig bicikliút vezet.

foto: wikipédia
foto: wikipédia

Gödi szabadstrand

A Dunában nem csak Dunabogdánynál, hanem a termálfürdőjéről híres Gödön is bátran meg lehet mártózni, mivel hosszú várakozás után tavaly nyílt meg a bójákkal elkerített Széchenyi szabadstrandja. A büfék mellett egy nagyobb játszótér is helyet kapott, és amennyiben pedig valaki kiadósabb étkezésre vágyna, a strand közelében található Széchenyi csárdában kedvére válogathat.

Pázsit tófürdő

A Szentendrei-szigeten lévő Pócsmegyeren található a Pázsit tófürdő kedvelt úti cél a fővárosiak körében. A víz tisztasága megfelelő, ám az egyedüli probléma a stranddal, hogy igen gyorsan mélyül, így inkább csak a jól úszók merészkedjenek beljebb! A tó a fürdőzésen kívül lehetőséget kínál a horgászásra is, a környéken lévő rendezvény-és szabadidőközpont pedig tökéletes helyszíne lehet szülinapi buliknak, leány- és legénybúcsúknak, illetve esküvőknek. A belépő ára 600 Ft.

Honlap: http://pazsit-to.mindenkilapja.hu/

Palatinus tófürdő

A Dorogon található Palatinus tófürdő Magyarország egyik legtisztább vizű strandja, nem hiába folyik ott többek között búvároktatás is. A hegyekkel körülhatárolt, gyönyörű fekvésű bányatóhoz legkönnyebben autóval lehet eljutni. A parkolási díj a strand közvetlen környéken 300 Ft egész napra, ami eleve nem egy őrült összeg, ha azonban hajlandó egy kicsit sétálni, akkor a közelben ingyen is leteheti a kocsiját.  A 27 hektáros strandon rengeteg büfé, fagyizó, vattacukros, hekkes gondoskodik az ebédről és a nassolásról, a kisebbek meg nagyon boldogak lesznek az ugrálóvárral és a part közepén lévő csúszdával. Árban jóval a többi fizetős hely alatt van, ugyanis felnőtteknek csak 400, gyerekeknek pedig 200 Ft a belépő.

Honlap: http://www.palatinus-to.hu/

Dunaharaszti Kék Horgásztó és Strand

Dunaharaszti  tava két részre oszlik, amit egy kötél választ ketté: az egyik része a horgászoknak, a másik pedig a fürdőzőknek fenntartott hely. A strand része hangulatosan kiépített, homokos röplabda- és tengópályával, játszótérrel és zuhanyzókkal, valamint fedett teraszos büfékkel.  Mivel a tó csak lassan mélyül, így a kicsikkel is bátran nekiindulhatunk. Igaz, ez a strand is fizetős, viszont nem drága, ugyanis az egész napos felnőtt jegy csupán 800 Ft.

Honlap: http://kekhorgaszto-aranykacsa.hu/strand

Ahová viszont ne induljon: az Omszki tó és Lupa-tavak

Bár közismert szabadstrandokként élnek a köztudatban, a Lupa-tavakhoz és az Omszki-tóhoz inkább ne induljon, ezekben ugyanis szigorúan tilos a fürdőzés. Az előbbi ugyanis üzemi terület, az utóbbi pedig életveszélyes, mivel hirtelen mélyül, így csak sportolásra (vízisí) használható a terület. Aki ezt nem tartja be, tehát fürdőzésen kapják, az szabálysértést követ el, és ennek értelmében 5-50.000 Ft-os pénzbüntetésre számíthat!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek