Minek venne izomlazító krémet, ha otthon is el tudja készíteni?

Amikor a napokban meghúztam a bokaszalagomat, nem volt semmi kenőcsöm otthon, amivel azonnal bekenhettem volna. Mivel krém alapanyagom viszont volt, gyorsan csináltam egy házi kencét. Nagy valószínűséggel más alapanyagokból, mint ami a gyógyszertárban kapható krémekbe kerül, de ez is ugyanúgy tartalmaz gyulladáscsökkentő és hűsítő hatású hatóanyagot. Könnyen elkészíthető; hűtőben kell tárolni, és persze csak külsőleg alkalmazandó.

shutterstock 119402143

Készíthet sima masszázsolajat (ez sokkal egyszerűbb), vagy választhatja az egy fokkal bonyolultabb krémet is. Az előbbi körülbelül 500-700 forintból kihozható, az utóbbi többé-kevésbé a duplájába kerül, ha azonban vinné is magával, a kezelhetősége miatt inkább a krémet javaslom.

Kezdjük az olajjal

Tulajdonképpen bármilyen hidegen sajtolt olajat felhasználhat hozzá, amit az otthonában talál. Ha nagyon tutira akar menni, és még hidratálni is szeretné a bőrét, bázisolajnak a dióolajat ajánlom, csodákat képes tenni a bőrrel (persze, csak rendszeres használat mellett). Ha van otthon mandulaolaja, azt is felhasználhatja bázisolajként, mert a dióolajhoz hasonlóan ez is nagyon jól nyugtatja, ápolja és puhítja a bőrt.

Szerezzen be egy 50 ml-es flakont (nagyon jó a célra a használt samponos- vagy hajbalzsamosflakon), olyat, ami a tetején, a kupak alatt még egy kivehető műanyag dugóval is záródik, a dugó közepén kis lyukkal, amin keresztül ki tud majd folyni az olaj. Ha használt a flakon, jól öblítse ki, és úgy töltse bele a keveréket.

És akkor jöjjenek a hatóanyagok

  • 40 ml olaj (lehet több olaj keveréke is; én dióolajat és argánolajat használtam fele-fele arányban)
  • 5 csepp borsmentaolaj
  • 5 csepp rozmaringolaj
  • 10 csepp árnikaolaj
Az árnikaolaj nagyon jó zúzódásra, rándulásra és ízületi fájdalmakra. A borsmenta- és rozmaringolaj  rendkívül jó izomlazító és fájdalomcsillapító. Ha bírja a bőre, és erősebb olajat szeretne, nyugodtan növelheti a rozmaring- és mentaolaj mennyiségét, aszerint, hogy a kence milyen hatású és mennyire illatos  legyen .
 

Argánolaj

Az argánolaj több mint 80%-ban tartalmaz értékes telítetlen zsírsavakat, magas arányban alfa-tokoferolt, melyet az emberi szervezet legaktívabb antioxidánsaként tartanak számon. Rendkívül magas még az E-vitamin tartalma, ami nem csak a bőrre van jó hatással, de a körömre és a hajra is. Állítólag a reumás panaszokra is jó, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van. Csak egy baj van vele: borzasztóan drága, éppen ezért nem kell feltétlenül 1:1 arányban felhasználni, nyugodtan keverje a bázisolajhoz adalékként 1:2 arányban. Ettől még ugyanúgy kifejti a hatását!

Mivel az argánfa a világon egyedül Marokkó délnyugati részén él, és egy liter olaj előállításához körülbelül száz kilogramm gyümölcs magja szükséges, így ez az olaj valóban drága. Ezért rengetegen hamisítják, tehát mindenképpen figyeljen oda arra, hogy csak valóban megbízható forrásból vásároljon!

Forrás: wikipedia.org

 
 
 

A krémet a következőképpen készítse el

A legjobb, ha jó minőségű sheavajjal dolgozik, de a kakaóvaj, kókuszvaj és a mangóvaj is tökéletes. A következő recepthez sheavajat, kókuszvajat és dióolajat használtam. A sheavaj túl tömény, a kókuszvaj meg szobahőmérsékleten (legalábbis a nyáron) folyékony. Így a kettő pont kiegészíti egymást.

02-kremek-IMG 6940

Először is mérjen ki annyi vajat, amennyivel dolgozni fog (ebben az esetben összesen 30 g), majd vízgőz felett olvassza fel. Várja meg, míg langyosra hűl (akár a hűtőbe is teheti), ilyenkor opálos a színe, majd adja hozzá az olajat és az illóolajokat is. Kicsit még hűtse az egészet, és amikor már kezd keményedni, addig keverje habverővel, amíg habos, krémes állagú nem lesz.

Íme az arányok ahogyan én készítem

  • 20 g sheavaj
  • 10 g kókuszvaj
  • 10 g dióolaj (ez lehet olíva-, szőlőmag-, mandula-, mogyoróolaj, vagy bármilyen hidegen sajtolt olaj amit otthon talál)
  • 6 csepp teafaolaj
  • 6 csepp levendulaolaj
  • 3 csepp kámforolaj
  • 6 csepp borsmentaolaj
A teafaolajat izomfájdalmak enyhítésére is használják, a levendulaolaj gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, a kámforolaj pedig serkenti a vérkeringést – ennek révén elnyomja a fájdalomérzetet.
A legjobb mind az olaj, mind a krém esetében, ha pár napig hagyja, hogy összeérjenek az olajok és utána használja fel.
Semmiesetre se alkalmazza belsőleg a készítményeket, és az arcára se kenje őket, mert irritációt okozhat!
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra