Bécs, ahogy még sohasem látta

Bécsbe menni mindig jó, de az ember egy idő után unja a kötelező köröket, a múzeumokat, a Mariahilferstrasse-t, meg a Naschmarktot, ahol magyar eladó kínálja a legjobb wasabis mogyorót. Szerencsére Bécs még mindig képes meglepetéseket tartogatni, a kalandparkoktól az elektromos hajóval való kirándulásig, és az apró boltokig, ahol egyedibbnél-egyedibb ruhákból lehet válogatni, ráadásul nagy részük a Fair Trade elveit követi. A túrát érdemes a Bécsi Turisztikai Hivatalban kezdeni, ahol egyrészt érdemes begyűjteni egy jó térképet és programkalauzt, másrészt rögtön kiderül, mire is jó a Bécs-kártya és hogyan lehet hozzájutni az 1 eurós bringákhoz.

Az alternatív bécsi program- és látnivalóajánlót mi a kedvenc boltunkkal kezdjük, ami hatalmas ötletet valósított meg: itt recept alapján lehet vásárolni, és annyi főre, amennyire szeretnénk. Ha egy jó gombás rizottóra vágyunk - most szezonja van a rókagombának - akkor az eladók összeszedik a hozzávalókat, és csak annyi alapanyagot kell kifizetni, amennyire ténylegesen szükségünk van, legyen az 10 deka rizs, vagy 3 deka gomba.

Nemrég nyílt meg Bécs első biohotelje, a Hotel Harmonie, meglepő módon a Best Western hálózatban található. Hogy mitől bio? Attól, hogy a felszolgált ételek mindegyike bio alapanyagból készült, nagyon odafigyelnek a környezetei ártalmak csökkentésére, szelektíven gyűjtik a szemetet, energiatakarékos lámpákat használnak, és a takarítószerek is természetesek. Ez a szállás nem tartozik a legolcsóbbak közé, 30.000 Ft körül van egy kétágyas szoba egy éjszakára, reggelivel.

Ha az ember sokat akar utazgatni Bécsben, a legjobb befektetés a 72 órás jegy, más néven Wien-Karte, mely 19,90 euróba kerül. Egyszer kell érvényesíteni, és onnantól bérletként használni, ráadásul elég sok múzeumba jár érte kedvezmény.

Még ökóbb - és kényelmes, na meg olcsó - biciklit bérelni. A város által biztosított bringákat 1 euróért lehet elvinni, majd a 100 leadópont egyikén visszaadni. Ezt éjjel-nappal meg lehet tenni. A városi biciklizés teljesen biztonságos, számos biciklis út szeli át Bécset, és vannak olyan utcák, ahol a bringásnak mindig elsőbbsége van a kocsikkal szemben.

Ha már van mivel elindulni, akkor csak az a kérdés, hová. A Karmelitenmarkt mellett található a Fett + Zucker nevű vegán és nem vegán sütiző, ahol isteni édességeket lehet kapni, ráadásul gluténmentesen is. A Freyung biopiacot is érdemes megnézni, számos helyi termelő és biogazda várja az éhezőket, és azokat akik túllépnének a Naschmarkt világán. A piac pénteken és szombaton üzemel, 9-18 között.

Az egykori zsidónegyedben számos helyes boltocska van, a kávézókról nem is beszélve. A Skopik & Lohnnál például érdemes kipróbálni a Brooklyn gulyást, ami abban tér el a mi gulyásunktól, hogy keserűcsokoládé és fahéj is van benne. A történet szerint a tulajdonos Brooklynban tanulta egy mexikói kollégájától és ezt bolondította egy kicsit meg. Rémületesen hangzik, de nagyon izgalmas.

Az osztrákok - velünk ellentétben - már rég felismerték, hogy jó dolog a Dunát használni. Az U1-es metróval az Alte Donau megállótól 3 perc sétára van egy hajókikötő, ahol elektromos hajótól az evezősig lehet csónakot bérelni, óránként 8,50-15 euróért, amivel a Dunán lehet kényelmesen csorogni, és élvezni a nyarat.

Akinek ez nem lenne elég izgalmas program, az nézze meg a Waldseilparkot. Ez egy 30000 négyzetméteres kalandpark, ahol a gyerekektől, a hegymászásban edződött sportemberekig mindenki talál kihívást. A park Bécstől néhány kilométerre található, és tériszonyosoknak egyáltalán nem ajánlott. Viszont iszonyú jó buli a Flying Foxot kipróbálni, melyek közt van 300 méteres is, aztán pedig enni egy jó Bécsi szeletet krumplisalátával. A belépő 12-25 euró, ezért akár egy napig is el lehet lenni a hatalmas kalandparkban. A gyerekeket külön pályák várják, amelyekre félősebb felnőttek is jó szívvel gondolhatnak.

Ha Bécs és bor, mindenkinek Grinzing jut eszébe, pedig ott van a Nussberg is, ahol legalább annyi borász van, mint a szomszédos hegyen. A borászatokban főleg zöld veltelínit és gemischter satzot árulnak, na meg kóstoltatnak. A Hajszan Neumann borászat azért is különleges, mert a konvencionális termelés mellett biodinamikus borokat is készítenek, ráadásul megfizethető áron. A borászatból érdemes felmenni a birtokra, ahonnan fantasztikus a kilátás Bécsre. A Wieningernél a Gemischter Satzon kívül Pinot Noirt is lehet kóstolni, de a rizlingjük sem elhanyagolható.

Akinek este van kedve, az a város számos pontján találja meg a Volxkino-t, ahol ingyen lehet mozizni a szabadban. Igaz, a befogadáshoz a német nyelvtudás ajánlott, cserébe viszont szuper élmény - ráadásul ingyenes.

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra