5 ok, miért ne próbáljon több dolgot csinálni egyszerre

Szeret egyszerre több dologgal is foglalkozni? Úgy érzi, hogy időt spórol azzal, ha millió dologgal foglalkozik? Ne tegye! Sokan smseznek sétálás közben, leveleznek vagy csetelnek találkozók alatt. Manapság szinte luxusnak vagy időpocsékolásnak tűnhet, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkozunk. Szívességet viszont senkinek nem teszünk azzal, ha végigbohóckodjuk a napot, mintha őrülten elfoglaltak volnánk. Ez ugyanis korántsem olyan hatékony, mint ahogy gondoljuk.

Munkával kapcsolatos dolgokkal rendszeresen foglalkozunk, mert ennél több időt sajnálatos módon aligha töltünk bármivel is. Ahogy korábban is írtuk, egy kutatás szerint az emberek jelentős része úgy gondolja, hogy a munka káros is lehet az egészségre, sokan panaszkodnak a stresszre is. Az, ha egyszerre több dologgal is foglalkozunk, megosztjuk a figyelmünket a Huffington Post cikke alapján egy újabb lehetőség arra, hogy az őrületbe kergessük magunkat, miközben azt képzeljük, hogy valamit baromi hatékonyan csinálunk.

1. Valójában nem tudunk több dologgal foglalkozni

shutterstock 86702416

Amit az emberek úgynevezett multitaskingnak hívnak, az valójában egyáltalán nem az, ilyenkor ugyanis az alany egyszerűen csak váltogatja a különböző munkákat. Ezért ne áltassuk magunkat azzal, hogy ezer dologgal foglalkozunk, mert valójában egyszerre általában csak eggyel tudunk.  "Amikor figyelemről és produktivitásról van szó, akkor az agyunknak csak véges kapacitásai vannak. A figyelmünk nagyját kénytelenek vagyunk egy dologra koncentrálni" - magyarázta Dr. Guy Winch.

2. Sőt, lelassíthat

A közhiedelemmel ellentétben a multitaskinggal egyáltalán nem spórolunk időt, sőt valójában tovább tart befejezni a munkákat, ha folyamatosan egyikről a másikra ugrálunk. Sokkal hatékonyabb egymást követve elvégezni őket. Az Utah Egyetem 2008-as kutatása bebizonyította, hogy tovább tart az autóút is, ha a vezető közben a mobilján beszélget valakivel. A látszat, hogy állandóan ezer dologgal vagyunk elfoglalva, lehet, hogy imponál a főnökünknek, de csak a munkákat halmozzuk.

3. Többet hibázunk

Ha megosztjuk a figyelmünket, akkor természetesen nagyobb az esélye a hibázásnak is. Egy 2010-es francia tanulmány szerint két bonyolultabb feladatot még nagyobb hibák nélkül el tudnánk végezni, mert a homloklebenyek megosztják a feladatot, egy harmadik munka viszont egyszerűen túlterhelést okoz, így sokkal könnyebben csúsznak be hibák is. Ennek köszönhetően tehát igényes munkát sem várhatunk, ha egyszerre több dologgal foglalkozunk.

4. Jóval stresszesebb

shutterstock 136069817

Az úgynevezett multitasking egyik leggyakoribb formája az állandó levelezés. Amikor a Kaliforniai Egyetem kutatói összevetették azoknak a dolgozóknak a pulzusát, akiknek állandó hozzáférése van az emailhez, és azokét, akiknek nincs, arra jutottak, hogy akiknek állandó hozzáférésük volt, nagyobb fokozaton pörögtek, és ezért a pulzusuk is magasabb volt. Ráadásul a gyengébb minőségben elvégzett meló is izgathatja az embert, és az önbecsülésünket is rontja.

5. Nem látjuk a fától az erdőt

Ha kénytelenek vagyunk valamennyire megosztani a figyelmünket, könnyen lehet, hogy nem vesszük észre a leglényegesebb dolgokat, megoldásokat, nem látjuk a fától az erdőt. A Western Washington Egyetem kutatóinak 2009-es tanulmánya szerint például a telefonnal matató diákok 75 százaléka nem vette észre az egyetem terén egykerekűző bohócot. Ráadásul, ha valamit észlelünk is, nem biztos, hogy megmarad, azaz bomlaszthatja a rövid távú memóriánkat is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra