no

5 tanács, hogy jobban boldoguljon a munkahelyén

A Huffington Poston keresztül találtuk azt a blogbejegyzést, ami nemes egyszerűséggel azt ígéri, összeszedte azt a tíz szokást, melyeket elfelejtve boldogabbak leszünk. A Marc and Angel Chernoff alkotta páros amúgy azt állítja magáról, hogy praktikus tanácsokat adnak az élet minden területéhez (és ezeket akár könyvben is megvásárolhatják az érdeklődők). Jelen tippek munkavégzéssel kapcsolatosak, és mivel ezekről írni mindig érdemes, fontosnak tartottuk, hogy hozzáértővel ellenőrizzük az állításaikat. A rostán ki is hullott a bölcsességek fele, de Pataki Natália trénerrel, a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársával kiválogattuk azokat, amik tényleg hasznosak.

1. Ne halogasson

Chernoffék bölcsessége erről, hogy ne törődjünk a céllal, koncentráljunk az első lépésre, azaz a munka megkezdésére, a többi elvileg jön magától. Pataki szerint azonban ahhoz, hogy egy tévéjós felköhögött bölcsességénél messzebbre jussunk, rögtön át is kellett fogalmaznunk a kérdést: hogyan végezhetjük hatékonyabban a munkánkat? "Ha egyedül kell valamit megcsinálnom, akkor is tisztáznom kell, hogy mi az én feladatom, és mi a másiké, hogy pontosan mit várnak el tőlem, milyen határidővel, és hogy milyen segítséget kapok időközben" - magyarázta Pataki a Díványnak. Természetesen meg kell határozni a célt, de utána azt is, hogyan jutunk el oda. "Érdemes kisebb állomásokra tagolni egy nagyobb projektet. Ha pontról pontra haladunk, akkor egyrészt mindig van elérhető feladat, másrészt azok teljesítése is pozitívan hat ránk."

2. Ne kritizáljon, ne hibáztasson

A magyarázat itt az volna, hogy "ne pocsékoljuk az energiánkat, foglalkozzunk inkább a saját dolgunkkal". Szakértőnk szerint azonban ha csak azért nem kritizálunk valamit, mert felesleges energiapocsékolásnak tűnik, és mert elvileg nincs rá időnk, akkor nem boldogok, legfeljebb idióták leszünk. "Mindez a válságtünete lehet annak, hogy valami nem működik rendesen. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor egy jó érzelmi intelligenciával rendelkező vezetőnek beszélnie kell a felekkel. Objektív kérdéseket kell feltennie, és nem pedig érzelmi alapokon nyugvókat. Olyasmit, minthogy kinek mi volt a feladata, ki hogyan hatott a másikra, kinek mi volt a felelőssége." Ahogy Pataki elmondta, természetesen az sem megoldás, ha kifejezetten kerüljük a konfliktusokat, mert könnyen elmélyülhetnek a problémák.

tk3s 14030050
Moodboard

És ha mégis úgy döntenénk, hogy elkerüljük a balhékat, akkor végső esetben meddig várhatunk?  Pataki azt mondta a Díványnak, hogy már akkor baj lehet, ha rossz szájízzel gondolunk a munkahelyünkre. Emellett, ha otthon is foglalkoztatnak bennünket a problémák, ha reggel kisebb gyomorgörccsel indulunk munkába, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni, hogy a megfelelő helyen vagyunk-e. "A munkahely fontos területe az életünknek. Ha nem jókedvvel csináljuk a dolgunkat, pedig tudnánk azt szeretettel is végezni, és nem is kényszerből kellett ezt választanunk, akkor érdemes eltöprengeni, vajon mi romolhatott el."

3. Ne féljen a változástól

"A világ úgy is változik, mi nem tehetünk semmit, próbáljuk a hasznunkra fordítani a dolgot", mondják Chernoffék, és ezzel alapjában egyet is értünk, mégis, egy darabig csak gyúrtuk ezt a Paulo Coelhót idéző életbölcsességet, hogy valahogy praktikus tanáccsá tudjuk formálni. Végül arra jutottunk, hogy a határok feszegetése a legközelebbi, valamennyire még megfogható dolog, amit ehhez tudunk kapcsolni, bár még így is viszonylag tág területről van szó. "Attól függ, hogy mik a vélt és valós elvárásai az embernek. Mi az, amire szüksége van, és mi az, amiről csak ő gondolja, hogy szükséges elvállalnia?" Pataki azt mondta, hogy ehhez természetesen önismeretre van szükség. "Könnyebben vesszük ezeket az akadályokat, mert tudni fogjuk, hol vannak a teljesítőképességünk határai." És bizony, az önismeret az, ami megkímélhet minket a felesleges konfliktusoktól is.

4. Ne próbáljon feleslegesen irányítani

"...mert feleslegesen idegesítjük magunkat vele" - írja a bölcsességblog, és ezzel kevesebb probléma akadt, a tanács elsősorban arra vonatkozik, hogy mennyire tudunk felülemelkedni bizonyos bosszantó dolgokon. "Ha jó a főnök, akkor a csapata is jó. Hatalmas szerepe van a vezetőnek abban, hogy a beosztottjai hogyan dolgoznak együtt" - teszi hozzá a magáért Pataki. Emellett persze nagyon fontos a stressz csökkentése. "Fontos, hogy mindenki megtalálja azt, ami neki a legjobb. Sokféle stresszcsökkentő technika van, érdemes időt áldozni a kiismerésükre" - mondta a szakértő. Ha mégis valami balhé robbanna ki, akkor minél előbb érdemes tisztázni a dolgot, mielőtt még érzelmi teher rakódna rá. "Persze olyan stílusban, hogy azzal ne sértsem a másikat, és olyan lehetőséget biztosítsak, amiből mindketten jól jöhetünk ki."

tk3s 1233432

5. Ne legyen hálátlan

Chernoffék ezt úgy fogalmazták meg, hogy minden nap legyünk hálásak azért, hogy élhetünk, és ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, mi hiányzik, figyeljünk arra, ami megvan. A gyakorlatban ezt kénytelenek voltunk konretizálni, a dicséretek és az anyagi motiváció kérdésévé tenni. "A fizetésemelésnek - mint anyagi motivációnak - természetesen komoly jelentősége van, de talán erősebb a hatása, ha adott esetben azt értékelik, amit valaki egy-egy munkához hozzáad." Ez persze egyén- és szituációfüggő is. Ahogy Pataki mondta, vannak olyanok, akiknek fontos, hogy dicsérjék őket, viszont nyilván vannak olyanok is, akik a terveikért képesek és hajlandóak is többet csinálni, ha ezt kellően jutalmazzák. "Érdemes felmérni az igényt, és akár egyénileg is segíteni."

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra