Túlélőfelszerelés a kánikulára irodai dolgozóknak

Napközben 30-35 fok van, jó esetben az irodában megy a légkondi, rosszabb esetben csendesen folydogál rajtunk az izzadtság. De aki 25 fokra beállított irodában élvezkedik, annak is el kell jutnia a munkahelyére, izzadni a BKV-n, esetleg a biciklin, vagy légkondi nélküli autóban. Tavaly kütyüket kerestünk a meleg átvészelésére, most jöjjenek a tuti találmányok.

Ennél sokkal jobb megoldásokat javaslunk, olvasson tovább!
Ennél sokkal jobb megoldásokat javaslunk, olvasson tovább!

1. Az utóbbi évek nagy felfedezése a hűtőzselével ellátott kendő, mely nagyszerű alternatívája a nyakba akasztott törülközőnek, ráadásul vállalható emberek elött is. A kendő  lényge, hogy polimer kristályok vannak benne, melyek saját súlyuknak megfelelő vízet szívnak fel, majd azt lassan elpárologtatják. Használat előtt elengedő 10 percre hideg vízbe áztatni, majd letörölni vele a nedvességet, és a nyakba vagy a csuklóra kötni. Állítólag képes 48 órán keresztül hideg maradni. Mi itthon 2200 Ft körüli árért találtunk, de létezik sapka változata is. Az Amazonon 5 font környékén kapható (1800 Ft), az Aliexpressen keresztül pedig már 0,86 dolláért (200 Ft) a mienk lehet, igaz várni kell, míg ideér a szállítmány.

Akik szeretnek varrni, azok néhány perc alatt otthon is megalkothatják a sajátjukat. Itthon víztartó kristály, vagy víztározó kristály néven találnak ilyen polimert, virágosoknál vagy nagyobb kertészetekben 300-500 Ft körüli áron.

2. Jó megoldást jelenthet a lóbalzsam néven futó krémzselé. A csodás találmányt eredetileg izomfájdalmakra, sportolás utánra és visszeres lábakra ajánlják, de mivel több hűsítő növény kivonatát tartalmazza (kámfor, mentol), ezért kiválóan hűsit.

Ajánlott a nyakon, csukló belső felületén, térd hátsó részén bekenni (ahol az erek közel futnak a bőrhöz), remekül hűsit. A lóbalzsam ára 600 Ft-nál kezdődik, és patikákban, bio boltokban, herbáriákban szerezhető be. Ugyanez létezik spray változatban is, igaz fájdalomcsillapításra ajánlják, a Decathlonnál pl. 1200 Ft-ért vehető meg.

3. Takarja le a kocsi kormányát, vagy műszerfalát valamivel, ha nem sikerült árnyékban parkolnia. A kormányok nagy része fekete (aminek a Totalcaros kollégák szerint megvan az oka), ez viszont remekül magába szívja a forróságot. Erre találták ki a szélvédőre tehető, kihajtogatható papír napellenzők, de low budget megoldásként egy törülköző vagy világos vászondarab is megteszi. Így elkerülhető a bosszankodás és az égési sérülések.

4. Jó szolgálatot tesz a kis hűtőtáska, amiben ebédet tud vinni magának, és még az a veszély sem áll fenn, hogy kifolyik belőle az előre bekészített  étel. Hűtőtáskából már léteznek jól kinéző darabok is, itthon a design példányokat meglehetősen sok pénzért, mérik, Kínából nyilván ehhez képest fillérekért lehet rendelni, de a Meskán is találni helyes darabokat, viaszosvászonból. És persze ezt is meg lehet varrni, érdemes egy viszonylag egyszerű szabásminát keresni. A zacskóba vagy dobozba jöhet egy-két jégakku, és akkor még az italunk is hideg marad a munkahelyig.

5. Egy bő, fehér vászon ing vagy blúz sokat tud lendíteni a hőérzetünkön, ellentében a műszálas anyagokkal, amitől 20 perc után még a leghőállóbbakról is folyni fog a víz. Szerencsére a bő ingek idén divatosak is, így nem kell a meglehetősen visszataszító anyagokban megizzadni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek