Van segítség, ha elrontotta az önbarnítást

Úgy tűnik a nyár nehezen akar megérkezni hozzánk, pedig a legtöbben már napbarnított bőrre vágynak. Azok, akik tesznek is ezért, de féltik magukat a szolárium káros hatásaitól, leggyakrabban önbarnító krémekhez nyúlnak. Az eredmény azonban nem mindig úgy sikerül, ahogyan azt eltervezték: ezekre az esetekre itt van pár praktika, melyekkel valamelyest javítani lehet a helyzeten.

Citrom és szódabikarbóna

A Fashionista.com szerint ez az olcsó és természetes megoldást maga: nem lesz másra szüksége, csak citromra és szódabikarbónára. Ez a két dolog általában minden háztartásban megtalálható, így le van arról a gond, hogy szégyenkezve, foltos bőrrel a drogériába kelljen elszáguldani. Egyszerűen csak keverje össze a két hozzávalót, és kenje fel az adott területekre! Pár percig hagyja hatni, majd utána moshatja is le magáról, mind a citromos egyveleget, mind pedig az önbarnítót. Az eljárás kevésbé jó oldala, hogy egy kicsit szárítja a bőrt, így utána érdemes hidratáló testápolót használni!

„A citrom és a szódabikarbóna akár külön-külön is megállják a helyüket. Az előbbit önmagában, a bőrön dörzsölve is lehet használni, a szódabikarbonát pedig  a kád vízébe is lehet helyezni, mivel így is jól leoldja a felső réteget.”- teszi hozzá dr. Csernus Krisztina kozmetológus.

Áztassa ki

Alyson Hogg, egy ír, organikus önbarnítókat forgalmazó cég alapítója szerint ha nincs megelégedve az eredménnyel, akkor engedje tele vízzel a kádat, és áztassa ki benne jól magát! Ez a legjobb módja annak, hogy a bőr felső hámrétegét könnyedén és kíméletesen eltávolíthassa. Ha jobban rá akar segíteni a folyamatra, akkor használjon cukros testradírt, illetve lactacidot, AHA savat, vagy béta-hidroxi-savat tartalmazó készítményeket, melyek elősegítik a hámlást és a bőr mihamarabbi megújulását.

Száraz dörzsölés

Azt már kitalálhatta, hogy az önbarnító eltávolításának legjobb módja, ha a bőr hámlását segíti elő. Ha nem akar különböző kenceficékkel bajlódni, akkor vegyen a kezébe egy durvább sörtéjű kefét és határozott mozdulatokkal kezdje el sikálni a bőrét. Azonban mielőtt hozzákezdene, kenje be magát babaolajjal, majd 10 perc múlva, mikor valamennyire fellazult és megpuhult a bőr, egy kis radírral kezdje el sikálni az önbarnítós részt! Fontos, hogy ezt csakis a testén alkalmazza, az arcán semmiképp!

„Radírként a legjobb házi módszer, ha a testápolójához durva szemcséjű kristálycukrot kever. Ez nem csak eltávolítja a felső hámréteget, de még hidratálja is a bőrt” - fűzi ehhez hozzű a kozmetológus.

Aceton és glikolsav

Ha csak kisebb területeken kell kármenteni, akkor bátran használjon acetont (ami a legtöbb körömlakk fő alapanyaga) vagy glikolsavat tartalmazó bőrradírt, esetleg hámlasztót. Azért legyen óvatos: mielőtt nekiesne a bőrének, valami kevésbé szem előtt lévő testrészén végezzen bőrtesztet, nehogy allergiás kiütések jelenjenek meg, miután nagy nehezen megszabadult az önbarnító okozta foltoktól.

Miket ajánl a szakember?

Amennyiben nem kedveli a házi praktikákat, akkor a drogériákban több olyan termék is van, mely elősegíti a bőr hámlását, ezáltal pedig a barnító halványodását.

„ Az egyik legjobb erre a célra az az Image Skincare Rejuvenating Body Lotion 10% glikolsavtartalmú testápoló, a Neostrata Bionic Lotion, illetve a La Roche Posay Effaclar mikrohámlasztó tonikja szalicil-és citrussav tartalmánál fogva hatásos. Bőrradírból tulajdonképpen bármelyik megfelel, és ha nem volna elég erőteljes a hatása, egy kis szódabikarbonát vagy cukrot bátran keverhet hozzá. A legjobb talán mégis az Image Body Spa Exfoliating bőrradírja, ami  szemcsés ugyan , de elég magas koncentrációban tartalmaz glikolsavat, laktátsavat, valamint papaya, ananász, grapefruit és egyéb citrus kivonatokat" - ajánlja dr. Csernus Krisztina.

Bár hazánkban még nem terjedtek el, de külföldön már nagy sikert aratnak a kifejezetten önbarnító eltávolító készítmények, az internet révén pedig ezek is beszerezhetők. Az egyik legjobb a glikolsavat tartalmazó St. Tropez Tan Remover, melyet főleg a tenyérre és az ujjakra ajánlanak, hogy a barnító használata után ne maradjanak foltosak. Fontos, hogy ezt a felkenés után 4 órán belül kell alkalmazni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek