no

Így nem folyik el a smink nyáron

Azt már tudjuk, hogy az izzadtság és a smink nem jó barátok, de nemcsak emiatt lehet problémás a nyári szezon. Nagyon sok mindenre kell ügyelnie annak, aki nem szeretné, ha úgy nézne ki, mintha ráborult volna a nesszeszere. Ezeket a szabályokat vesszük sorra a hajtás után.

shutterstock 109139468

Nyáron nemcsak sokkal többet izzadunk, hanem fokozódik a faggyútermelés is, amitől persze nehezebb lesz a sminkelés. Ezért érdemes olyan arctisztító termékeket használni, amelyekkel ezt kordában lehet tartani. Sőt, hetente egyszer nyugodtan használhatunk agyagos arcpakolást, ez is sokat segít, akárcsak az ásványi alapú kozmetikumok – írja a Stylelist.

Ezzel párhuzamosan természetesen a télre ajánlott olajosabb készítményeket cseréljük le vizes alapú krémekre, főleg ha sokat izzadunk. Akinek nagyon száraz a bőrre, továbbra is hidratáljon bátran, de könnyen beszívódó terméket használjon, amelyek nem ülnek meg a pórusokban. Sminkelés közben ügyeljünk arra is, hogy ne essünk túlzásokba, nemcsak azért, mert a végén úgy nézünk majd ki, mint Joker, hanem mert minél több dolgot kenünk magunkra, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami elkenődik. Nyáron egyébként is a friss, fiatalos, sugárzó külső a menő, amit kevés dekorkozmetikummal is el lehet érni. Az ásványi alapú termékek mellett egyébként a krémes, szilikonos készítmények jöhetnek szóba, a kőpúder, arcpirosító és a szemhéjpúder viszont nem menő.

Arc

Abban szinte minden szakértő egyetért, hogyha télen nem is használunk báziskrémet vagyis primert, nyárra mindenképpen szerezzünk be egyet. Bár a többség szerint ilyenkor kerülni kell a por állagú termékeket, ha nincs primer a közelben, akkor a T-zónán oszlassunk szét egy kis babapúdert vagy a bőrünk árnyalatával megegyező szemhéjpúdert. Az alapozót sem tartják annyira nyerő ötletnek, helyette inkább a színezett hidratálókrémeket, illetve a BB és CC krémeket javasolják. Ezekben a továbbfejlesztett termékekben fényvédő faktorok is vannak, ami ugye nagyon jól jön ilyenkor – írja a HuffingtonPost. A problémás részeket, például a szem alatti karikákat pedig korrektorral fedjük el. Ha éppen nincs kéznél színezett hidratáló krém, akkor nem marad más, elő kell venni az alapozót, és összekeverni ugyanannyi, matt hatású fényvédőkrémmel vagy arcápoló krémmel. Ha pedig nem akarunk kotyvasztani, viszont ragaszkodunk az alapozónkhoz, akkor legalább csak azokon a területeken használjuk, ahol nagyon muszáj.

Először persze a báziskrémet vigyük fel, majd jöhet az alapozó, amit az ujjunkkal kell eloszlatni a bőrünkön, ezt pedig egy réteg áttetsző kőpúder követi. Ha arcpirosítót is akarunk használni, akkor inkább a krémes, stift formában kaphatóakat válasszuk – tanácsolja az Oprah.com szakértője, Jenny Bailly.

shutterstock 134244518

Szem

Ugye mondanunk sem kell, hogy mennyivel jobban járunk, ha nyáron vízálló dekorkozmetikumokat használunk, ezek közül is a szempillaspirál és a szemhéjtus a legfontosabb (az egyik oldal szerint, ha igazán élesben szeretnénk tesztelni, mennyit bír az adott termék, akkor próbáljuk ki a zuhany alatt - mekkora ötlet!). A pandaszemeket egyébként úgyis kiküszöbölhetjük, ha csak a felső szempillákon használunk spirált, egy kis áttetsző kőpúderrel pedig még tartósabbá tudjuk tenni az eredményt. Ennyinek elégnek is kell lennie egy könnyű, nyári sminkhez, már ami a szemeket illeti. Ha ennél többre vágyunk, akkor se használjunk szemhéjpúdert, a krémesebb termékek állítólag jobban bírják, és a szemceruzát is váltsuk le egy zselés szemhéjtusra. Ha biztosra akarunk menni, akkor használjunk szemhez való primert, és ujjal oszlassuk el rajta a krémes szemhéjfestéket.

shutterstock 69038296

Száj

Ha feltűnő rúzst vagy ajakfényt használunk, akkor bizony látványos tud lenni, ha valami elkenődik, ezért érdemes olyan árnyalatot választani, ami viszonylag hasonlít ajkaink természetes színéhez. A legjobb megoldás talán a színezett, fényvédős ajakbalzsam. Ha mégis ragaszkodunk a sötét vagy az erős színű rúzsokhoz, akkor először vigyünk fel egy kis báziskrémet vagy alapozót a szánkra, majd erre jöhet több réteg rúzs. Egy-egy réteg felvitele után természetesen harapjunk rá egy zsebkendőre, hogy eltávolítsuk a felesleget, erre jön még egy kis áttetsző kőpúder és egy kis ajakfény – ajánlja a Buzzle.com egyik szerzője. Ha még jobban ki akarjuk hangsúlyozni ajkainkat, akkor használjunk olyan szájkontúrceruzát, ami elég tartós. A rúzs és az ajakfény helyett egyébként a szakértő az ajakfilceket ajánlja.

shutterstock 63286474

Egyéb

Ha éppen most léptünk ki a zuhanyból, várjunk tíz percet, és csak ezután vigyük fel a sminket. Természetesen azt is illik megvárni, hogy a hidratáló krémek teljesen beszívódjanak a bőrbe. Ha elmegyünk otthonról, mindig legyen nálunk mattító kendő, amivel fel tudjuk itatni az izzadtságot, a bőrünk által termelt zsírréteget és az elkenődött sminket. Az sem árt, ha van nálunk sminkszivacs is, ezzel is tudjuk korrigálni a hibákat. Persze, ha ezeket elfelejtettük bepakolni a táskánkba, akkor egy zsebkendő vagy egy kis vécépapír is megteszi – írja Faith Lawless sminkes.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek