Házi módszerekkel a legyek ellen

A jó idő egyik hátránya, hogy ellepik a lakást a legyek, zümmögve köröznek ide-oda a szobákban, nem lehet tőlük nyugodtan aludni, és rászállnak a kajára. Amellett, hogy piszkosul idegesítőek, nagyon nyomasztó belegondolni, hogy mielőtt célba vették a lakásunkat, talán éppen az utcán hagyott kutyaürüléken ücsörögtek, és az ott összegyűjtött baktériumokat köpik most rá az ételünkre, vagy a kutya/macska táljára.

shutterstock 140517337
Shutterstock

Az alábbi praktikákkal ugyan tudtam csökkenteni a természet trolljainak számát a lakásban, de minek is áltatni bárkit, biztosra csak a szúnyoghálóval, a légycsapóval (ha gyors és ügyes a keze) vagy a légypapírral lehet menni. Én speciel undorítónak tartom az arcomba lengedező légytetemek látványát, de ha ön tudja ezt kezelni (vagy legalább meg tudja oldani, hogy ne legyen szem előtt), megmutatjuk, hogyan készítheti el házilag a sajátját. És ha már ennyire belejöttünk, adunk pár tippet arra is, milyen természetes szerekkel veheti fel a harcot a szemtelen legyekkel szemben.

Bazsalikom, paradicsom

Nem gondoltam volna, hogy ezektől a növényektől legalább annyira undorodnak a legyek, mint én tőlük, de a módszer bevált! A kertészetben, ahol a fűszernövényeimet szereztem be, az eladó hívta fel a figyelmemet erre a kis praktikára. Szerencsére imádom a bazsalikomot és a koktélparadicsomot is, meg egyébként is szerettem volna valamit ültetni a francia erkélyemre, úgyhogy ez az ötlet csak megerősítette, hogy kell ez a kis „veteményes”. Azt nem mondom, hogy teljesen elkerülnek azóta a legyek, de mindenképpen redukálódott a számuk, és simán el lehet húzva a függönyt anélkül, hogy légyinvázió lenne. Bónusz azoknak, akik nem csak a közcímeket olvassák: állítólag a levendulához is hasonlóan viszonyulnak, amit még nem próbáltam ki.

shutterstock 140177779
Shutterstock

Tippa hiperekben vett bazsalikom folyton kihalt a lakásban pár nap alatt. Aztán a napokban – talán a Tescóban – ismét vettem egyet, és kitettem a balkonra úgy, ahogy van. Nos, ennek már több mint két hete, és még mindig zölden pompázik. Ha önnél is mindig kihalnak a zöldségek a zárt helyiségekben, próbálja ki a teraszt, de a legtutibb persze az átültetés nagyobb edénybe, valami jobb minőségű virágföldbe.

Füstölő vagy illóolaj

Szúrjon a virágföldbe szegfűszeg illatú füstölőt, és gyújtsa meg a pálcát. Ha nem akar egész nap füstölögni, valami könnyű anyagra csepegtessen szegfűszeges illóolajat, és az rongyokat csomózza a terasz korlátjára. Ablakpárkányra kicsi üvegcsékbe tegyen vizet, és ezekbe csepegtesse az illóolajat, vagy egy szelet almába szúrjon jó sok szegfűszeget. Akkor is jó eredményt érhet el, ha babérolajat használ ellenük: szerencsére ezt is messziről elkerülik. Ez mind hatásos légyűző.

Légypapír házilag

Egyik kolléganőm küldte ennek a DIY (Do It Yourself „csináld magad”) légyfogónak a linkjét, ami szerintem zseniális.

Amire szüksége lesz

  • 4 dl víz
  • 4 dl cukor
  • 4 dl méz (vagy bármilyen édes szirup)
  • erős csomagolópapír (a legjobb az a barna, amibe tőkehúst szoktak csomagolni a hentesek, vagy a hiperes papírzacskó)
  • alufólia
  • lábas
  • zsinór
  • lyukasztó (vagy olló, hajtű, hústű, stb...)

Így készítse el

  1. Vágjon hosszú, körülbelül 10 cm szélességű csíkokat a papírból, a tetejét lukassza ki és fűzze bele a zsinórt, a végére kössön jó erős csomót.
  2. A lábasban főzze össze a vizet, cukrot és a mézet.
  3. Hagyja kihűlni a masszát, majd a papírokat mártsa bele.
  4. Akassza a papírcsíkokat alufólia fölé (ha tudja a kád fölé), és várja meg, míg teljesen kiszáradnak.
  5. Ezzel kész is a légyfogó, már csak fel kell akasztania őket a kívánt helyre.
Arra azért ügyeljen, ha teraszajtó fölé, esetleg bejárati ajtóhoz helyezi a papírokat, ne lógjanak túlságosan le, mert a hajszálak is szívesen tapadnak a papírhoz – meg persze bármi, hisz épp az a lényegük, hogy nagyon ragadnak.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek