no

Hülyebiztos kertészkedési tippek kezdőknek

Aki belevág a kertépítésbe és -gondozásba, egy szép, gondozott kert reményében teszi. De itt is vannak buktatók, főleg kezdő kertészek számára, melyek következményeként nem lesz az udvaron más, csak elhalt kórók, sár és káosz. Hogy mik a leggyakoribb hibák? A Realsimple.com összegyűjtötte őket.

Figyeljen oda, mit gyomlál ki!

Még a legtapasztaltabb kertészek is beleesnek olykor abba a hibába, hogy véletlenül a virágokat egyelik ki, és boldogan örvendeznek a szépen növő növénynek, míg rá nem jönnek, hogy az bizony gyom. Hogy ezt biztosan elkerülje, a legegyszerűbb, ha felcímkézi azokat, amik kibújnak – így később tudni fogja, miket kell kihúzni –, vagy tegyen melléjük már rögtön ültetésnél egy-egy táblácskát!

Nem készíti elő a talajt

Az ültetés sajnos nem úgy megy, hogy egyszerűen elveti a magokat, vagy elülteti a palántákat. Első lépésként érdemes megvizsgálnia a talajt, hogy egyáltalán megél-e ott, amit szeretne. E célból vehet talajvizsgáló készletet is, de ami minden talajnak jót tesz, az, ha komposztot, humuszt kever hozzá, mivel ezáltal rengeteg tápanyaggal látja el.

Ne fojtsa vízbe a növényeket!

A kezdő kertészek leggyakrabban a túlöntözés csapdájába esnek, pedig ezzel a növény gyökerei megfulladnak és elrohadnak. A legjobb, ha beszerez egy automata öntözőrendszert, ami érzékeli, mikor van szükség öntözésre. Ha nem akar egy ilyenbe fektetni, akkor mindig ellenőrizze a talajt! Ha teljesen száraz, göröngyökre esik a kezében, akkor biztosan kell locsolni, de ha gombócot tud formálni, akkor nem kell! Ezen kívül ültethet úgynevezett indikátor növényeket (pl. hortenzia), melyek azonnal jelzik, ha kezd kiszáradni a talaj, így elég őket figyelni!

Ne hagyja elburjánzani a szapora növényeket!

Vannak úgynevezett invazív növények, például a torma, vagy az angol borostyán, melyekre jellemző, hogy hihetetlen gyorsasággal nőnek és szaporodnak, így ha nem figyel oda, akkor könnyen elburjánzanak. Hogy ne érje meglepetés, mielőtt megveszi a magokat, olvassa el figyelmesen a hozzá tartozó leírást, mert általában feltüntetik rajta, ha invazív növényről van szó. Amennyiben úgy dönt, a szaporaság nem tántorítja el, akkor ügyeljen arra, hogy szorgalmasan gyomlálja majd! Erre a célra fektessen le az adott területre fekete talajfóliát, rögzítse le a széleit, majd hagyja így pár hónapig a nyáron! Ez idő alatt a talaj felmelegszik, a gyomok pedig elpusztulnak.

Nem veszi figyelembe az élővilágot

Ha valaki a város zajától messze él, annak megvannak az árnyoldalai is: például az olyan hívatlan vendégek, mint a mókusok, egerek és egyéb rágcsálók, sőt akár nagyobb testű állatok (őzek, vaddisznók), akik nem csak a szemetesládákra mennek, hanem a növényekre is. Vannak olyan virágok, melyekre remek elemózsiaként tekintenek az állatok, így lelkesen rá is járnak. Persze vannak mérgező növények, amiket békén hagynak (pl. nárcisz, hóvirág, sisakvirág), de ha maximálisan biztonságban akarja tudni ültetvényét, inkább kerítse el!

Legyen elég fény a növényeknek!

Nem hoz termést az elültetett növény? Valószínű, hogy rossz helyre telepítette! Mielőtt nekilát helyet keresni új szerzeményének, mindenképp tájékozódjon előtte, hogy milyen is a fényigénye! A paradicsom, akárcsak a chili és a padlizsán, a kert legnaposabb részén érzi magán igazán jól, és egy nap minimum hat órányi közvetlen fényre van szüksége. Az árnyékosabb területre pedig mehet például a fejessaláta és a borsó.

Ne vessen túl sok magot!

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek könnyen átvehetik az uralmat a kertben, ilyen például a dinnye, illetve a tök, amik hihetetlen gyorsasággal óriásira nőnek. Így ha csak egy részt néz ki magának a kertben, ahol szeretné ezeket termeszteni, akkor keresse meg az adott növény latin nevét, írja be a Google-ba, majd olvassa el, mire is számíthat.

Ne adagolja túl a növényvédő szereket!

Természetes, hogy zavarják a növényeit megtámadó élősködők, fertőzések, gyomok, azonban fontos, hogy ne essen túlzásokba a védekezéssel. Az agresszívebb szerek ugyanis akár évekig is fertőzhetik a talajt, így bármennyire is körültekintő, ott egy darabig biztosan nem fog semmi sem megélni. Éppen ezért lehetőleg természetbarát készítményeket válasszon, vagy folyamodjon a jól bevált házi praktikákhoz! Például, ha el akarja tüntetni a füvet, vagy a gyomokat, keverjen össze egyenlő arányban meleg vizet és ecetet, majd egy nap egyszer öntözze ezzel az adott területet addig, míg a fű és a gaz meg nem barnul. Ezután már igazán könnyű lesz őket kihúzni.

Ne ültesse túl közel egymáshoz a növényeket!

Amennyiben valaki nagy hévvel áll neki kertészkedni, méghozzá különösebb tapasztalat nélkül, akkor hajlamos helytakarékosság miatt túlságosan közel ültetni egymáshoz a növényeket. Így nem is csoda, ha idővel fura alakzatban nőnek – már ha nőnek egyáltalán –, éppen ezért mielőtt nekilát az ültetésnek, alaposan olvassa el a csomagoláson lévő leírást. Ha pedig már kicsit jártasabb a témában, akkor utánajárhat, mit mivel lehet összeültetni! Például paradicsom alá bazsalikomot.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek