no

10 trükk, hogy ne egyen annyit

Fogyókúrázni nehéz dolog, főleg, ha az illető még imád is enni. A Huffington Post szerencsére összeszedett pár olyan praktikát, melyekkel le lehet faragni egy-két centit, méghozzá úgy, hogy fel sem tűnik, hogy mindeközben kevesebbet eszik.

Használjon kisebb tányérokat!

Az egyik jól bevált trükk az, hogy egész egyszerűen kisebb tányérokat használ, így előfordulhat, hogy ha megtölti mindenféle finomságokkal, még úgy is csak fél adagot fogyasztott. Ráadásul a szem és az agy könnyen becsapható, ugyanis ha azt látja, hogy tele a tányér, akkor olyan jelek továbbítódnak, melyek azt üzenik, hogy egy egész adag van előttünk.

Szedjen kevesebbet!

Az emberek általában többet esznek, mint amennyire szükségük van. Valószínűleg önnek se tűnne fel, ha a szokásos adagjának csupán a 80 százalékát fogyasztaná el. Ha mégis nagyon hiányozna az maradék 20%, akkor is inkább zöldségkörettel pótolja! Amennyiben maximális eredményt szeretne elérni, akkor ezt a praktikát kombinálja az előbbi kisebb tányér módszerrel, így egész biztosan rövid időn belül megszabadul egy-két felesleges kilótól.

Magasabb poharakat használjon!

Azt már leírtuk, hogy a kisebb adagok többnek tűnnek egy kicsi tányéron. Ugyanez a logika működik ott, hogy a magasabb pohárban lévő ital mennyisége szintén többnek tűnik, mintha ugyanazt a mennyiséget valami szélesebb edénybe öntötte volna. Tehát ha poharat választ, akkor keresse a keskeny, magasabbat, mert abba kevesebb fér. Persze ez csakis azokra az esetekre vonatkozik, amikor például cukros üdítőt, gyümölcslevet fogyasztana, vizet igyon bátran!

Egyen magas fehérjetartalmú reggelit!

A legtöbb fogyókúrázó reggelente kiéli magát, és mindent magába töm, amit csak talál otthon, mondván, hogy egyrészt így nem/később fog megéhezni, másrészt pedig úgyis lemozogja. Ez azonban csak akkor működik, ha fehérjét fogyaszt, mivel ez tudja leginkább folyamatosan magasan tartani az ember energiaszintjét, és így nem vágyódik majd pár óra múlva egy jól megtömött szendvicsre.

Háromszor egyen egy nap!

Gyakran hallani, hogy a napi ötszöri étkezés volna az optimális, azaz ha az ember egy nap sokszor, ám kis adagokat eszik, mint hogy csak háromszor, de sokat. Az igaz, hogy ha valaki kihagy étkezéseket, az később többet fogyaszt, ám az nem bizonyított, hogy a gyakori evésnek bármilyen jó hatása is lenne, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy emiatt kevésbé tudja majd kontrollálni, hogy mennyit is eszik egy nap.

Dugja el a nasst, vagy ne is tartson otthon!

Már számos tanulmány bebizonyította, hogy ha a nasi szem előtt van, akkor abból lényegesen több fogy. Sőt, az is visszatartó erő, ha extra erőfeszítést igényel az, hogy hozzájuthassunk – például másik szobában van, vagy erősen le van zárva a teteje.

Jól rágja meg az ételt!

Bármennyire is érdekes, az emberek lassan leszoknak arról, hogy alaposan megrágják az ételt, mivel így gyorsabban be lehet fejezni az étkezést és menni a dolgukra. Pedig ha lelassítanának, és jól megrágnák a falatokat, akkor lényegesen kevesebbet ennének, mivel lenne ideje a gyomornak észrevenni a telítődést, és jelezni, hogy már jóllakott és elég.

Ne egyen dobozból!

Egyre többen rendelnek ételeket különböző futárszolgálatoktól, amelyek az ételeket többnyire mély dobozokban szállítják. Érdemes odafigyelni rá, hogy mindig szedje ki ezekből tányérra az adagot, mert így látszik, valójában menenyit is eszik, a jóllakottság érzékelésében pedig a látásnak fontos szerepe van. Meg fog lepődni, ugyanis ezek az adagok többnyire másfélszer-kétszer akkorák, mint egy rendes adag. Ha viszont nem szedi ki tányérra, ez nem derül ki, és könnyen előfordulhat, hogy az egészet felfalja.

Ne egyen a TV előtt!

Sokan szeretnek este lerogyni a TV elé és csipegetni. A baj ezzel csupán annyi, hogy egyrészt ilyenkor nem a legegészségesebb rágcsálnivalókat választják, másrészt – mivel a figyelmüket leköti a film –, észre sem veszik, hogy szinte egész napi kalóriamennyiséget tömtek magukba.

Ne hagyja magát becsapni!

Dicséretes dolog, ha valaki egészségesen akar élni és táplálkozni, azonban sokan beleesnek abba a hibába, hogy bio/cukormentes/light dolgokat vásárolnak, majd annyit esznek-isznak belőlük, amennyi csak beléjük fér. Csakhogy mélységes tévedés, ha úgy gondolják, hogy mivel diétás termékekről van szó, sokat ehetnek belőlük: ha összeszámolnák, így összesen hány kalóriát fogyasztottak, lényegesen több lenne a végeredmény, mintha „sima”ételeket ettek volna.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek