Tífusz, sárgaláz, veszettség ellen oltassa magát, ha utazik

Sok mindenre fel kell készülnie annak, aki egzotikus területre utazik nyaralni, mármint azon felül, hogy sokba fog kerülni. Az egyik legfontosabb, hogy a más klíma hatására más betegségekkel is kell számolni, mint itthon, ezért a nagy kaland előtt mindenképp nézzen utána, milyen védőoltásokkal teheti biztonságosabbá az utazását. Az alábbiakban összeszedjük a leggyakoribb betegségek elleni oltásokat, és hogy hogyan juthat hozzájuk.

A világ minden részén találkozni olyan fertőző vírusokkal, baktériumokkal, melyek egy külföldi számára igen veszélyesek lehetnek. Léteznek olyan országok, ahová eleve csak kötelező oltások megléte esetén léphet be az utazó, ezeket a lakóhelyéhez legközelebbi oltóközpontban tudja beadatni magának. Elképzelhető azonban, hogy ezek mellett érdemes egyéb ajánlott vakcinákat is beadatni – hogy ezek közül kéri-e valamelyiket, azt érdemes orvosával megkonzultálni.

Ezeken a helyeken tud oltást kérni

Az utazás előtti védőoltásokat kizárólag orvosok adhatják be a következő helyeken:

  • megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek
  • Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában
  • az országos tisztifőorvos által a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére feljogosított egyéb oltóhelyein.

Fontos tudni, hogy csakis a Hepatitis A és B oltóanyagokon van 25%-os TB támogatás!

Beutalót az oltóközpontokba nem kell kérni a háziorvostól, azonban a legtöbb helyen előzetes bejelentkezés szükséges.

Sárgaláz

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatása szerint ez az egyetlen kötelező oltás, amit muszáj lesz beadatnia, ha Közép-vagy Kelet-Afrikába, illetve Dél-Amerikába utazik. Az ezt igazoló oltási iratot vigye is magával, mivel bizonyos országok – pl. Angola, Tanzánia, Ruanda – el is kérhetik belépéskor. A vakcina 10 évig biztosít védelmet a vírus ellen, melyet szúnyogok terjesztenek. Igen veszélyes betegség, ami a kezdeti lázas állapottal kezdődik, majd az idő előrehaladtával sárgasággal, izomgyengeséggel, valamint máj-és veseelégtelenséggel társul. Akár halálos kimenetelű is lehet.

Diftéria

Magyarországon már csecsemőkorban beadják az első diftéria – azaz torokgyík – elleni védőoltást, melyet időközönként megismételnek. Azt azonban nem árt tudni, hogy felnőtt korra a védettség szintje fokozatosan csökken, így a szakemberek szerint érdemes 10 évente megismételni az oltást tetanusz és gyermekbénulás elleni vakcinával kombinálva. Maga a diftéria veszélyes és igen fertőző bakteriális betegség, ami cseppfertőzés útján nagyon könnyen terjed. Kezdeti tünetei a megfázáshoz hasonlóak, azonban az idő előrehaladtával főleg a garatnál és a légutakban fekélyek és úgynevezett álhártya képződik.

Hastífusz

A hastífusz leginkább a fejlődő országokra jellemző betegség, ami fertőzött széklettel szennyezett ételekkel, vízzel, tárgyakkal terjed, de akár egy egyszerű kézfogás útján is átadható. Tünetei közt szerepel az alacsony pulzusszámmal járó láz, hasmenés és fejfájás. Súlyos esetben a szív és az idegrendszer is károsodhat, viszont szerencsére az esetek többségében antibiotikummal maximálisan kezelhető.  A védőoltás 3 évig nyújt védelmet, így ha úgy adódik, ismételni kell.

Hepatitis A

A Hepatitis A az egész világon elterjedt betegség, ám a hastífuszhoz hasonlóan az elmaradottabb országokban nagyobb a fertőzési veszély. Szintén székletürítéssel kerül ki a gazdatestből, ám például mosatlan kézzel való kézfogással, szennyezett tengeri élőlények, illetve víz fogyasztásával bárki könnyen megfertőződhet. Egy oltás 3-5 évre nyújt védelmet, ám a két részből álló vakcinával ez 15-20 évig is kitolható.

A betegség tünetei: láz, sötét vizelet, világos széklet, sárgaság, jobb oldali hasi fájdalom, hasmenés, de előfordulhat, hogy különösebb tünetek nélkül zajlik le. Gyakran önmagától gyógyul.

Hepatitis B

A Hepatitis B az egész világon előfordul. A betegség elleni védőoltás 3 injekcióból áll, és ezután az illető egész életre szóló védettséget kap. Anyatejjel, vérrel, vérrel szennyezett tűvel és orvosi műszerekkel, valamint szexuális úton terjed, mely következtében krónikus májbetegség is kialakulhat, ami nem ritkán halálos kimenetelű. Az esetek 30%-ban panaszokat nem okoz, azonban  leggyakoribb tünetei a sárgaság, hasi fájdalom, hőemelkedés, láz, sötét vizelet, izomgyengeség. Súlyosságától függően az orvos ágynyugalomra és diétára kötelezheti az illetőt, azonban rossz esetben vírusellenes szerekkel kezelik a beteget.

Járványos agyhártyagyulladás

Európában ritkán fordul elő, azonban Ázsiában, a Szaharától délre, illetve a fejlődő országokban igen gyakori. A baktérium leginkább cseppfertőzéssel terjed és főleg a gyerekeket támadja. Főbb tünetei a hirtelen kialakuló, magas láz, fejfájás, tarkómerevség, tűszúrásszerű bőrkiütések, illetve olykor eszméletvesztés. Kezeletlenül akár halálos is lehet, így nagyon fontos a megfelelő időben történő antibiotikum kúra. A védőoltás 3 évig biztosít védettséget, és csakis 2 éves kor felett adható.

Veszettség

Bár szinte az egész világon ismert betegségről van szó, mégis Közép-és Dél-Amerikában, Afrikában, illetve Ázsiában a leggyakoribb. Igen veszélyes, minden esetben halálos kimenetelű! A vírus fertőzött állatok harapása útján terjed, és sajnos nem létezik rá semmilyen kezelés, csakis a szenvedés enyhíthető. Tünetei a fejfájás, láz, hangulatingadozások, dührohamok, mivel a vírus a központi idegrendszert támadja. A védőoltás 4 dózisú, melynek hatása 1-2 évig tart, és az esetben ha veszettség gyanúja áll fenn, ám a tünetek még jelentkeztek, ismételt oltásra van szükség!

Malária

A malária leginkább a magas páratartalmú, trópusi területeken az elterjedtebb. Szúnyogcsípés útján lehet megfertőződni, így ha ilyen szempontból veszélyes területre megy, legyen magánál szúnyogriasztó, illetve szúnyogháló! Malária ellen védőoltás nincs, ellenben gyógyszeres kezeléssel elérhető a védettség. Mindenképp konzultáljon azonban orvosával, mielőtt utazik, mivel több készítmény van forgalomban a betegség ellen, attól függően, melyik országba utazik az illető, és területenként más-más gyógyszer szedése javasolt!

+1: Kolera

A kolera egy hányással, hasmenéssel járó, súlyosan fertőző betegség, mely leginkább a fejlődő országokban okoz problémát. Főleg szennyezett vízivás és gyümölcsfogyasztás útján terjed. Bár védőoltást kifejlsztettek már rá, ám hatékonysága még nem megfelelő, így rutinszerű oltását nem javasolják.

Területek, oltások

 Oltás/betegség  Terület  Ár  Javasolt időköz az oltás és az utazás között
 Sárgaláz Közép-Afrika, Kelet-Afrika, Dél-Amerika 8500 Ft 14 nap
 Diftéria Afrika, Közép-Amerika, Kelet-Ázsia 4600 Ft 10 nap
 Hastífusz Afrika, Mexico, Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia 4100 Ft 14 nap
 Hepatitis A Afrika, Közép-Amerika, Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia 8300 Ft 14 nap
 Hepatitis B Mindenhol 4400 Ft 28 nap
 Malária Közép-Amerika, Afrika, Dél-Ázsia, Kelet-Ázsia gyógyszerfüggő 700-11.000 Ft gyógyszerfüggő
 Járványos   agyhártyagyulladás Ázsia, Afrika 4600 Ft 14 nap
 Veszettség Közép-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Ázsia 7500 Ft 28 nap
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek