Ötből egy embernek van lábgombája, önnek ne legyen!

Elindult a strandszezon, lassan dugig lesznek a fürdők, felpörögnek a wellness szállók is. Ilyenkor pedig nagyon könnyű megfertőződni a lábgombával, hiszen állítólag már az uszodák vizében is megtalálhatóak, egy szaunában ücsörgő négy-öt emberből pedig egy szinte biztosan fertőzött és fertőz is. Hogy néz ki egy fertőzőtt láb vagy köröm? Mik a tünetek? Mikor kell orvoshoz fordulni? A Díványnak ezúttal is Dr. Vass Ilona bőrgyógyász segített, hogy összegyűjtsük, hogy mikre és miért érdemes figyelnünk.

Kezdjük az alapoknál

A lábgomba egy fertőzés, olyan kis kórokozók okozzák, amelyek a meleg, nedves, sötét közeget kedvelik, és így aztán nagyon gyakori, hogy a lábunkon telepszenek meg. A zárt cipőkben ugyanis, különösen nyáron, pontosan nekik való klíma uralkodik. "A láb- és körömgombát egyértelműen elkapjuk, nem pedig csak úgy 'kialakul'. Sajnos nagyon könnyű összeszedni: ha az uszodában mondjuk fából van a lábrács, és nem fertőtlenítik elégszer, vagy magában is uszoda vizében is előfordulhat, de ha mezítláb járunk egy edzőteremben, akkor ott is könnyedén elkaphatjuk".

Hajlamosító tényezők is közrejátszhatnak

"Minthogy a lábgomba kórokozója a nedves közeget kedveli, a túlzott izzadás is egy hajlamosító tényező, a cukorbetegség, pajzsmirigy betegség, vagy más anyagcserezavar szintén. A sportolóknál pedig a sportcipő az, ami mintegy 'hajlamosító tényezőként' szerepelhet, mert nem biztos, hogy olyan gyakran mossák, amilyen gyakran kellene" - mondja dr. Vass. A lábgomba egyébként sajnos nagyon gyakori betegség, népbetegségnek számít: ha egy szaunában van négy-öt ember, egynek biztosan lehet találni bőrgombát vagy körömgombát a lábán.

shutterstock 82930861

A bőrön vöröses színű elváltozást okoz, ami vagy hámlik, vagy apró hólyagok övezik. Gyakori, hogy a fertőzött terület a középső részén gyógyultnak tűnik, és csak a szélén látható a hólyagkoszorú, amivel terjed. A betegség viszketéssel, égő érzéssel jár, fájdalom akkor kíséri, ha esetleg kireped a bőr. De nemcsak ezért kell minél hamarabb elkezdeni a kezelést: "Egy egyszerű lábgomba fertőzésnek lehetnek akár súlyos szövődményei is. Ezen a fertőzött területen könnyebben behatol más kórokozó is, különösen ha kireped a bőr. A Streptococcus nevű baktérium például orbáncot (egy magas lázzal járó betegség) és egy súlyosabb bőrgyulladást okozhat" - figyelmeztet a bőrgyógyász.

Persze nem kell azonnal pánikba esni, ha valaki még csak azt veszi észre, hogy viszket a lába egy uszodázás után, és egy kicsit piros, akkor elég az is, ha a gyógyszertárban gombásodás elleni ecsetelőt, krémet vagy spray-t vásárol. Ha viszont már súlyosabb, vagy régóta fennálló tünetekről van szó, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert csak ő tud olyan készítményt felírni, ami speciálisan az adott problémára jelent megoldást.

Körömre is átterjedhet

A hosszabban fennálló bőrgombásodás a köröm gombásodásához vezethet. Ilyenkor az érintett köröm megvastagszik: vagy az ép széle felől, vagy a körömágy felől fertőződik. Ezt háromféle gomba is okozhatja: a fonalas gomba, a sarjadzó gomba vagy pedig a penészgomba. "A fonalas gomba okozta fertőzés látható általában a köröm szabad széle felől, a sarjadzógombás fertőzés általában a körömágy felől terjed. A megvastagodott köröm általában sárgás színű. de lehet barna vagy akár zöldes fekete is. A penészgomba az, ami feketés is lehet" - mondja dr. Vass.

Megelőzés higiéniával

Jól mossuk meg a lábunkat, lehetőség szerint közös zuhanyzóban ne legyünk mezítláb, hanem ott is viseljünk papucsot. Figyeljünk arra is, hogy ne olyan zuhanyzót válasszunk, ami eldugult és áll benne a víz, mert akkor a papucs is hiába. Mindig törüljük jó szárazra a lábunkat, akár kicsit meg is száríthatjuk a hajszárítóval. Megelőzésre alkalmas lehet gombásodás elleni hintőpor is, ami szintén kapható a gyógyszertárban, tehát ha valaki tudja magáról, hogy nagyon izzad a lába, és zárt cipőt kell felvennie, akkor érdemes ezt is használnia. Nyáron lehetőség szerint jól szellőző lábbelit, pamut vagy cérna zoknit hordjunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra