Eltüntethetők a ráncok plasztikai műtét nélkül is

Sokan már fiatalon stresszelnek a már meglévő, vagy még ki sem alakult ráncaik miatt: mi történik, ha már nemcsak a száj és szem környékén jelennek meg, de főleg mi lesz akkor, ha egyre csak mélyülnek? Van lehetőség a ráncok csökkentésére? Erre és hasonló kérdésekre válaszolt a Díványnak Dr. Vass Ilona bőrgyógyász.

 

Bőrtípustól és hidratáltságtól függ

Nem lehet általános szabályt felállítani arra, kinél, mikor és mitől alakulnak ki a ráncok. „Vannak, akiknél előbb, és vannak, akiknél később kezdődik ez a folyamat, ez egyénileg változó. Az viszont biztos, hogy bőrtípusfüggő is: a zsíros bőrűeknél általában később kezdenek el látszani a szarkalábak” - tudtuk meg dr. Vass Ilona bőrgyógyásztól.

Az is előfordulhat, hogy csak simán a nem megfelelő hidratálás miatt jelennek meg finom ráncok, ezeket viszont pár hét alatt el lehet tüntetni, halványítani. Hogyan? Jó sok folyadékkal és egy megfelelő hidratáló krémmel. Ha nagyon aggódik amiatt, hogy idő előtt elkezd ráncosodni, tartsa be a szakértő javaslatait, így biztosan pár évvel kitolhatja ezt a folyamatot.

"Hidratáláshoz olyan készítményeket érdemes vásárolni, amelyek nappali krém esetén fényvédőt, hidratáló komponenst (pl. hialuronsavat), antioxidánst, C és E-vitamint, és DNS-t védő illetve regeneráló hatóanyagot, például cassia alata kivonatot tartalmaznak" - ajánlja a szakember. Ha száraz az arcbőrünk, érdemes éjszakára a hám lipidjeivel azonos lipideket tartalmazó krémeket használnunk. A dobozon minden esetben fel van tüntetve, hogy a krém miket tartalmaz, nem árt megvizsgálni ezt a vásárlás előtt. A hatóanyaggyártók gondosan tesztelik, hogyan és mire hat egy termék, és előírások szabják meg azt is, hogy milyen százalékban kell azt tartalmazni a krémnek. Ugyancsak a dobozon és/vagy a leírásban tájékoztat a gyártó arról, hogyan és hová kell használni a krémet, ezt is érdemes mindig betartani.

stockfresh 2346488 face-cream-woman sizeM

Nem biztos, hogy a drága termék jobb

Ne az árcédulában bízzon! "Előfordul, hogy egy drága termékben nincsenek benne azok az anyagok, amelyek valóban jó hatással vannak a ráncos bőrre. És van olyan olcsóbb termék is, amelyik nagyon megéri az árát, főleg ha cassia alata is van benne" - ajánlja dr. Vass Ilona, szóval már csak ezért is fontos, hogy mindenképpen olvassa el az összetevők listáját vásárlás előtt.

DNS + cassia alata

A DNS a hámsejtek örökítőanyaga. Részben a napfény, részben pedig az életkor miatt alakulnak ki a ráncok, amikor az egyes sejtek másolódása már nem tökéletes. Ilyenkor szaporodhat az anyajegyek száma is, és megjelenhetnek az UV-fény ártalom következtében az egyéb bőrhibák. A cassia alata egy  trópusi növény kivonata, ami nagyon jó DNS-védő. Kettős hatása van: védi az örökítőanyagot az UV-fénytől, és napozás után használva javítja az esetlegesen kialakult károsodást a kettős spirálon. Ezért sokkal kisebb az esélye a bőrhibák kialakulásának.

A természetes pakolások időszakos hatást adnak

A bőrgyógyász nem ajánlja, hogy kizárólag a kamra tartalmát magunkra kenve vegyük fel a harcot a ráncok ellen, de szerinte is vannak olyan természetes anyagok, amelyek ideig-óráig kisimíthatják a ráncokat. "Jó hatással van a marokkói argánolaj, javíthat valamit a sheavaj és a hialuronsav. A házilag készíthető növényi pakolások, pl. szőlőmag olajjal, bizonyos szempontból jók, de hosszabb távú hatást ezekkel nem lehet elérni" - mondja dr. Vass, hozzátéve, ezek hatását természetesen össze sem lehet hasonlítani egy ráncfeltöltéssel, ami általában egy évig hatékony.

Hogyan válasszunk ránctalanító kezelést?

Sokféle kezelés létezik és nagyon sok olyan is van, amelyekkel sokat lehet javítani a bőr állapotán. Dr. Vass a következőket ajánlja, természetesen előzetes konzultáció után, a ráncok jellegétől függően: hialuronsavval történő ráncfeltöltés, mezoterápiás kezelés, GUNA terápia, és megfelelő esetekben a botox is nagyon szép eredményt ad.

Ráncfeltöltést a hazai plasztikai sebészeti klinikákon kb. 65 ezer forinttól végeznek, a GUNA terápia és a mezoterápiás kezelés alkalmanként körülbelül tizenötezer forint.  Egy kezelés 20-30 perc és bármikor el lehet végeztetni, nincs évszakhoz kötve. A ráncfeltöltésnél és mezoterápánál azonnal látható az eredmény, a GUNA terápiánál kell várni pár napot az eredménnyel. Általában 6-8 alkalom szükséges a kezeléseknél, de ez függ a bőr állapotától is. "Ezek a kezelések azért jók, mert a szervezet saját erőit mozgosítja, és a végeredmény egy természetes arc, nem pedig egy megváltozott, mint mondjuk az arcplasztikánál" - emeli ki dr. Vass e módszerek előnyeit.

stockfresh 457247 woman-receiving-an-injection-of-botox-from-a-d

Tragédia? Dehogy! Inkább szexi!

Az általam megkérdezett férfiak magasan tesznek a ráncokra: „Egyáltalán nem érdekelnek a ráncok, észre sem veszem őket. Ráncvak vagyok, minden más sokkal fontosabb.” „Szerintem nagyon szexi tud lenni ha egy nő mosolyog, és látszódnak a szeme körül a nevetőráncok” - ilyen és ehhez hasonló válaszokat kaptam. De akkor a nőknek mégis miért akkora katasztrófa? A válasz egyszerű: ez az első biztos jele annak, hogy tényleg vége a tinédzserkornak...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek