Egyszerre edzés és kikapcsolódás a természetjárás

Milyen távval kezdjen egy kezdő túrázó? Miért ez a legkönnyebben végezhető sport? Kiknek érdemes a túrázást választaniuk? Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ahhoz, hogy kicsit kimozduljunk a városból és megmozgassuk a tagjainkat, egy kényelmes cipőn kívül tulajdonképpen semmi más nem kell. A természetjárás mindenkinek kézenfekvő megoldás lehet, ha egy kicsit kiszakadna a környezetéből. Turi Zsolttal beszélgettünk, aki az ELTE-BEAC Természetjáró Szakosztályának kapcsolattartója, maga is aktív túrázó.

Mi az a természetjárás?

Pofonegyszerű sportág: kell hozzá egy túrázó, meg különféle tájak, erdők, hegyek, akár tágabb értelemben a vizek is beleférnek. Túrának azért mégsem volna szerencsés fordítani, mert az egy picit szélesebb kör, amibe belefér akár a biciklizés és sok minden más is. A természetjárás egyszerre kikapcsolódás, mert teljesen más ritmus szükséges hozzá, mint egy átlagos hétköznaphoz, de ugyanúgy edzés is, mert vannak olyan túráink is, amik kifejezetten arra valók, hogy formában tartsanak minket, és növeljék az állóképességünket.

Hogyan lehet és mennyit szoktak erre edzeni?

Eötvös túra, Gerecse
Eötvös túra, GerecseTuri Zsolt

A fokozatosság a legfontosabb. Érdemes mindig egy rövid, könnyed túrával kezdeni, aztán lehet emelni a távot és a nehézséget, és így lehet eljutni egészen hosszabb távokig. A legelhivatottabbak szombaton és vasárnap is mennek valahova. Ez a legtöbb, amit ki lehet ebből hozni. A túrázóink általában havonta egyszer vagy kétszer hódolnak ennek a szenvedélynek. Nagyjából 15-20 kilométer, amivel valaki el tudja kezdeni, és körülbelül 50 kilométerig kellemes a táv, de vannak, akik szeretnek akár száz kilométer fölött is menni.

Kinek ajánlja?

Ebben az jó, hogy tényleg bárkinek lehet ajánlani, mert - ahogy beszéltük - tényleg széles a spektruma, hogy milyen szinten lehet űzni. A másik pedig, hogy nagyon alacsony a belépő költsége: ha van egy jó sportcipője az embernek, akkor onnantól már működőképes a dolog. Bárhol lehet túrázni, akár itt a Budai-hegységben is. A sportcipőn kívül aztán tetszőlegesen lehet választani a kiegészítőket, ami meghatározó később, például hogy milyen táskát visz magával valaki. Ízlés dolga, hogy valaki bottal túrázik-e, engem például zavar a mozgásban.

Hogyan oszlanak meg a korosztályok?

Nálunk két nagyobb korosztály van jelen: az egyik kemény magot jelentik az ötven-hatvan év körüliek, a másikat pedig az egyetemistákból álló húsz-harminc év körüli csoport. A kettő között van egy kis szakadás, ennek ellenére kifejezetten jól el szoktunk lenni egymás programjain is. Nagyon jó viszonyt ápol egymással a két korosztály. A szakosztály egyébként valamivel több mint száz főből áll, a legutóbbi közös, éves nagy túránkra is majdnem százan érkeztek.

Milyen túrák vannak?

shutterstock 27638710

Egyrészt vannak az egyszerű kirándulások, amelyek nem hivatalos szervezések, csak pár ember fogja magát, és elindul a természetbe. Ezenkívül még két fő csoport van: a mozgalmak és a teljesítménytúrák. A mozgalmaknak általában kötött célja van, de az időpontjuk tetszőleges, például fölkeresni a Mátra összes csúcsát, amit egy túrafüzetben igazolni kell. A teljesítménytúra általában kötött időpontban és útvonalon megy, ilyen például a Kinizsi Százas, vagy a mi Sárga túránk. Van, aki ezt szereti jobban, van, aki azt.

Milyen jó túraútvonalat tudna mondani Budapest környékén?

Aki először kimozdul az erdőben, annak leginkább a Budai-hegységben tudok javasolni klasszikus útvonalakat, mint például a Normafáról az Erzsébet-kilátó, Szépjuhászné és Hűvösvölgy útvonal. Ehhez hasonlóan tudom javasolni a május elsejei Sárga túránkat. Kezdőknek a 18-as távot Hűvösvölgyből Budaörsre. Igazából bárhol el lehet indulni, minden tájegységben lehet találni sok szép útvonalat. Mindenkinek, aki a lakóhelyéhez közel kimegy az erdőbe, ez működik.

Miért kezdett el túrázni?

Én kiskorom óta túrázom. A szüleim is egész kis korom óta rendszeresen űzték ezt a sportot, vittek magukkal, és így szinte belenőttem ebbe. Aztán később az adott még egy újabb löketet, amikor az ELTE-BEAC Természetjáró Szakosztályhoz csatlakoztam. Itt folyamatosan biztatjuk egymást különböző túrákkal, mozgalmakkal, kihívásokkal, és így hajlamos benne ragadni az ember. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy csatlakozzon hozzánk. Mellette alkalmi jelleggel egy-egy sportot ki szoktam még próbálni, például a kerékpározást, futást, de floorballt is játszottam már.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek