no

Lesérülhet, ha elkezd mezítláb, vagy ötujjas cipőben futni

Bár mostanában hatalmas divatja van az ötujjas cipőknek és a mezítláb futásnak egyaránt, szakértők óva intenek mindkettőtől, mivel komoly problémákat is okozhatnak, főleg akkor, ha figyelmen kívül hagyjuk a fokozatosság elvét.

A Medicine & Science in Sports & Exercise nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanis a mezítláb, illetve az ötujjas – vagyis "mezítlábas" – cipőkben való futás nem is olyan egészséges, mint azt eddig gondolták, mivel megnövelheti a sérülések kockázatát.

A mezítlábas futás hívei ez idáig azzal érveltek, hogy a lábbelik feltalálása előtt is mezítláb közlekedtek és futottak az emberek, tehát lényegében ez a láb normál állapota, és így egészségesebb is. Sportorvosok azonban most azt állítják, hogy azoknál, akik így futnak, sokkal inkább megnő a sérülések veszélye.

Sarah Ridge, a tanulmány vezetője 36 tapasztalt futót – férfiakat és nőket – gyűjtött össze, akik ez idáig 15 és 30 mérföld közti távot szoktak megtenni, méghozzá normál edzőcipőben.

Elküldte őket dr. Dougles Brown radiológushoz, aki MRI felvételeket készített a fókuszcsoport lábának állapotáról, és ennek eredménye szerint az összes résztvevő lába, lábszára anatómiailag tökéletes állapotban volt.

Ezután két csoportra osztották az önkénteseket: az egyik felüknek hagyományos cipőben kellett futniuk, ám a másiknak Vibram Five Fingers cipőt adtak, és arra kérték őket, hogy – a Vibram honlapján áttérési menetrendként ajánlottak szerint – fokozatosan kezdjék el használni: az első héten legyen rajtuk 1 mérföldön át, a másodikon kettőig, a harmadikon háromig, majd utána annyit, amennyit csak szeretnék.

10 hét után mindkét csoport tagjainak lábát ismételten megvizsgálták MRI-vel. Szerencsére senkinél sem lépett fel igazán komoly probléma vagy sérülés, azonban a mezítlábas cipőt használók 50 százalékának lábában a csontsérülés korai jeleit fedezték fel. Legtöbbjüknél egész pontosan csontvelő ödéma kezdett kialakulni, ami lényegében egy folyadékgyülem, nagyjából a véraláfutás megfelelője. A radiológusok az ödémát 0-4-ig tartó skálán osztályozzák. A 0 azt jelenti nincs ödéma, az 1-es azt, hogy van egy nagyon enyhe csontsérülés, de alapjában véve még egészségesnek tekinthető, és ez csupán egy jel, ami azt mutatja, az illető reagál az edzésre és a csontjai erősödnek.

Azoknál a résztvevőknél, akik a normális edzőcipőt hordták, az 1-es szintet állapították meg, a mezítlábas lábbeliben futók legtöbbjénél azonban minimum 2-es szintet diagnosztizáltak, ami már a korai csontsérülésre hívja fel a figyelmet. Három résztvevőnek  egyenesen 3-as, kettőnél pedig stressz-töréseket, illetve 4-es szintű ödémát eredményezett a cipő újdonság. Ráadásul ez a csoport a tanulmány végére csak rövidebb távot tudott megtenni lábfájdalmaik miatt.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy vajon mi okozta, hogy az ötujjas cipők egyeseknél problémát okoztak, másoknál meg semmit, ezért most még azt is vizsgálják, van-e köze mindehhez a testsúlynak, a futás formájának, és egyéb tényezőknek.

Dr. Rodre viszont kihangsúlyozta, ezek az eredmények még nem azt mondják, hogy mindenki lesérül, aki úgy dönt, hogy lecseréli hagyományos cipőjét mezítlábasra, csak azt, hogy legyenek nagyon óvatosak az átmeneti időszakban. Sőt, jobban teszik, ha még lassabban, még nagyobb fokozatossággal teszik, mint azt a kutatásban (a gyártó útmutatása alapján) tették, hiszen bármennyire is ez volt valaha a lábunk természetes állapota, ma már mégse ehhez vagyunk hozzászokva.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra