no

Tegye energiatakarékossá az otthonát

Manapság egyre inkább előtérbe kerülnek az otthonokban azok az alternatív megoldások, melyekkel nem kevés energiát lehet spórolni. Ezáltal amellett, hogy lelkiismeretünket megnyugtathatjuk, hogy igen, mi is tettünk valamint környezetünkért, még a pénztárcánkban is több maradhat, ha például egy felújítás alkalmával lecseréljük az elavult rendszereket. Éppen ezért összeszedtük a legnépszerűbb energiatakarékos eszközöket.

Első lépés: megfelelő hőszigetelés

Amennyiben csökkenteni akarja energiaköltségét, akkor első körben a megfelelő hőszigetelésre érdemes figyelmet fordítani, hisz' szinte ez az alfája és omegája az otthonokban lévő energiahatékonyságnak. És ha ez optimális, akkor nagyban csökkenti a kiadásait is, mert miközben télen és nyáron is komfortosan érezheti magát, és 30-60 százalékkal is mérsékelheti a fűtési költségeket. További előnye a hőszigetelésnek, hogy ha a megfelelőre vált, akkor háza értéke is lényegesen megnő.

Napkollektor

A napkollektor lényegében egy hőcsapda, melyben a fekete felület miatt a napfény elnyelődik, majd a keletkezett hő felmelegíti a kollektor csöveiben lévő folyadékot. Ezzel a meleg víz, illetve a fűtés költségei hosszútávon lényegesen csökkenhetnek. Persze azt egyből nehéz lenne megmondani, hogy pontosan mikor is térül meg ez a befektetés, ugyanis ez függ többek között a ház szerkezetétől, fekvésétől, illetve attól, hogy pontosan mire is szeretné használni.

Hazánkban két típusa terjedt el, a síkkollektor, valamint a vákuumcsöves napkollektor. A kettő szinte megegyezik, azonban nagy különbség, hogy míg az előbbi hatásait inkább csak tavasszal és nyáron élvezhetjük, addig az utóbbinál hidegebb időben, például télen is, mivel a vákuum az egyik legjobb hőszigetelő. Ennek ellenére a kivitelezők ezt inkább azoknak ajánlják, akiknek a pénztárcájuk megengedik, mivel a síkkollektorokkal is nagy hatásfokot lehet elérni, sőt, sokak szerint élettartamuk is hosszabb.

Ára: 60.000-100.000 Ft/m2

Egy egész napkollektoros rendszer ára kivitelezéssel együtt 1-1,5 millió Ft.

Alternatív megoldás: sörkollektor: amennyiben a profi napkollektor árát húzósnak találja, ám valahogy mégis szeretne spórolni, akkor készíthet magának sörkollektort is! Ez egy lényegében üres sörösdobozokból álló szerkezet, melynek egy négyzetmétere akár 10.000 Ft-ból is kijöhet. Amennyiben bővebb információkat szeretne megtudni róla, akkor azt itt megteheti!

Geotermikus energia, hőszivattyúk

A geotermikus energia – akárcsak a napfény és a szél – a megújuló energiaforrásokhoz tartozik. Hogy ez mi is pontosan? Röviden a földből jövő hőenergia. Mivel a napsugárzás közel 50 százalékát elnyeli a talaj, az egész évben szinte állandó hőmérsékleten van. A hőszivattyúk pont ezt használják ki úgy, hogy szondáik összegyűjtik a föld hőjét, és így megoldható vele mind a fűtés, a hűtés, valamint a meleg víz előállítása is. Nagy előnye a többi megújuló berendezéshez képest az, hogy hatásfoka nincs időjáráshoz kötve, ellenben a legtöbbször hangoztatott hátrányával azonban számolni kell, vagyis azzal, hogy bár a fűtési gázszámla nullára csökken, addig az áram számla megemelkedik, hiszen a hőszivattyú villamosenergiával működik. Éppen ezért mielőtt beüzemeltetné, mindenképp vizsgálja meg, milyet is választ, és hogy egyáltalán megéri-e önnek.

Függőleges, vs. vízszintes szivattyú: a szivattyúkat el lehet helyezni függőlegesen és vízszintesen is. Azonban az utóbbinál lényegesen nagyobb területet kell felásni miatta, ráadásul azt jobban befolyásolja a külső hőmérséklet is. Ezzel szemben a függőleges kivitelezése állandó hőt biztosít, és a kertet sem kell hozzá annyira feldúlni.

Ára kivitelezéssel (120-150 m2-es ház esetén): kollektoros –vízszintes-, szondás –függőleges- rendszerek: 6-10 millió Ft, de korszerű levegő-víz hőszivattyút  már 2-2,5 milló Ft-ból is lehet telepíteni.

Biomassza, pellet

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy kiváltsák a fosszilis energiahordozókat (kőolaj, földgáz), és erre az egyik legnépszerűbb megoldás a biomassza használata. Fűtésre ezek közül leginkbb a pelletet használják, ami biológiai eredetű szilárd szerves hulladékok összepréseléséből származó tüzelőanyag). Ezt a pelletet kazánokban, illetve pellet kályhákban alkalmazzák. A különbség a kettő között annyi, mint egy egyszerű kazán és egy cserépkályha között, tehát míg az előbbi rendszerint egy elkülönített helyiségben van, és úgy fűti be az egész épületet, addig a másik egy adott szobában van, és mivel „csak” sugározza a hőt, így csak az adott légtér fűtésére alkalmas.

Árak:

pellet kazán: a kazán beszerelve 1 millió Ft. Ehhez kazánházat kell építeni, ami kb. kilenc négyzetméter. Ennek a kivitelezési költsége kb. brutto 200.000  Ft/m2 áron 1,8 millió Ft, tehát összesen 2.8 millió Ft.

pellet kályha: 400.000-2 millió Ft.

pellet: 50-100 Ft/kg

Hogyan válasszon szakembert?

Az interneten rengeteg kivitelezőt találni, akik különböző árakon dolgoznak, így nehéz közülük kiválasztani a legjobbat. Természetesen a legjobb, ha olyasvalakit keres meg a munkával, akit ismerősei ajánlottak, így nem lesz az egész zsákbamacska. Amennyiben erre nincs lehetősége, érdemes fórumokon, mesterember keresőkön kutakodni, ahol elolvashatja mások véleményét arról, kinek milyen tapasztalatai vannak. Ilyen például a joszaki.hu, vagy a mesterterkep.hu. Ráadásul az ilyen oldalakon sokszor véleményeket, hozzászólásokat is olvashat a szakemberekről. Utolsó körben pedig gyűjtsön be minél több helyről árajánlatot, majd válassza ki azt, aki az elképzeléseihez és a pénztárcájához a legközelebb áll.

Megjegyzés: Amennyiben energiatakarékos berendezéseket rendel, akkor a cégek árajánlatában legtöbbször benne szerepel már eleve a kivitelezési költség. Általában az összeg 60 százalékát maga a berendezés teszi, míg a maradék 40-et a munkadíj.

Finanszírozza a tervezett energiahatékony felújítást Fundamenta-
lakásszámlával


Ha
Fundamenta lakás-előtakarékossági szerződést köt,az ötletekből tettek válhatnak,
az álmok megvalósulhatnak! A lakásszámla olyan lakáscélra felhasználható – államilag
támogatott
(EBKM 10,56%, havi 20.000,- Ft-os betételhelyezést feltételezve) – megtakarítási

forma
, amely havi, rendszeres befizetés mellett, a megtakarítási időszak (jelenleg 48-
120 hónap között a kínált módozatok futamidejétől függően) végén kedvező, lakáscélú
kölcsönlehetőséget is biztosít.

A lejáratkor igényelhető lakáskölcsönévi 3,9% (referencia THM 5,23%) fix kamatozású,
forint alapú – igénybe vételével akár több mint kétszeresére növelhető a felvehető összeg,
így az otthonteremtéssel kapcsolatos terveit nagyobb pénzügyi keretből is megvalósíthatja.
A Fundamentánál a lakáskölcsönt igénylő ügyfelek 90 százalékának beadványát bírálták el
kedvezően és folyósítottak számukra kölcsönt.

Ha a munkálatok finanszírozáshoz magasabb összeg szükséges, nyithat lakásszámlát
közeli hozzátartozói számára is, így megtöbbszörözheti a konstrukció nyújtotta előnyöket és a lakáscélok eléréséhez szükséges anyagi forrást. Fundamenta lakásszámlájával finanszírozhatja napkollektor, napelem felszerelését is,
sőt a szakemberek munkadíjáról kiállított számlát is elfogadja a Fundamenta lakáscél igazolásaként.

Otthonunk állagának megőrzése, értékének növelése folyamatos célunk, amelyhez
kiváló anyagi alapot teremt a Fundamenta-lakásszámla! A konstrukcióról részletesen
tájékozódhat a honlapon!


A tájékoztatás nem teljeskörű, a lakás-előtakarékossági szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat) tartalmazza.

hirdetés
h i r d e t é s
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra