Így tud spórolni a gyógyszereken

Ha egészségesen él, az sajna sokba kerül, ezt már tudhatja, aki próbálta. Hogy több maradjon a pénztárcájában, jól nézze meg, hogy hol, illetve miket is vásárol, és ez fokozottan igaz a gyógyszertárakra is: több olyan drága készítmény is van, melynek alternatívája lényegesen kevesebbe kerül.

Aki beteg, legtöbbször kénytelen mélyen a zsebébe nyúlni, és ha az egészségéről van szó, nem épp a gyógyszereken akar spórolni. Ez amúgy nem is volna könnyű, bár nem is lehetetlen, csak utána kell járni pár dolognak. Fontos tudni, hogy a készítmények többségének az eredeti mellett van úgynevezett generikuma (másolata) is, és ezek árai között lényeges eltérések lehetnek.

„Mikor egy gyógyszergyár kifejleszt egy új hatóanyagot, az a gyárnak a kapcsolódó kutatások és vizsgálatok miatt rengeteg pénzébe kerül. Ezeken a gyógyszereken rendszerint Tb-támogatás is van, mivel egyediek a piacon. A szabadalmi védettség lejárta után azonban más cégek is forgalomba hozhatnak ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó készítményeket, de nekik nyilván már nem kerül annyi pénzbe (hisz a kutatást-fejlesztést az eredeti gyártó már megfinanszírozga), így ezeket ők már jóval olcsóbban elő tudják állítani. Amikor forgalomba kerülnek, az OEP dönt arról, hogy melyiket milyen mértékben támogatja, így jelentős mértékben lehetnek eltérések a gyógyszerek árai között (mind a teljes ára, mind a beteg által fizetett, támogatott ár között)” – magyarázza dr. Szabó Júlia gyógyszerész.

A nem receptre kapható gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) között is nagy árbeli eltérések lehetnek. Természetesen bátran lehet az olcsóbbat választani, de azt tudnunk kell, hogy nem csak az számít, hogy mindkét készítmény fájdalomcsillapító hatású legyen: "Helyettesítő készítmény keresésénél a hatóanyagnak kell azonosnak lennie, az árak közötti különbségeket csakis azonos hatóanyagú és azonos hatáserősségű termékeknél érdemes keresni" – mondja a gyógyszerész. Ezért nem lehet például a Saridont az Advillal összehasonlítani, mert teljesen más a hatóanyaguk. Ugyanakkor csak a hatóanyag egyezése sem elegendő: hiába azonos az Advil és az Algoflex hatóanyaga, míg az Advil Ultra 200mg ibuprofent tartalmaz, addig az Algoflex 400mg-ban tartalmazza azt (az Advil Ultra forte pedig 400mg-os, az Algoflex forte 600mg-os).

Jó példa viszont, hogy az 500mg paracetamolt tartalmazó, 20 darabos kiszerelésű Rubophen ára kb. 950 Ft, míg az ugyanúgy 500mg paracetamolt tartalmazó, 20 szemes Ben-u-ron tabletta már csupán 312 Ft-ba kerül. Ha ezt épp nem talál, jól jár még a kék Panadollal is, melynél ugyanennyi hatóanyagtartalommal 24 szem kb. 700 Ft. Szintén ide tartozik az a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott eset, amikor a megszüntetett állami támogatás miatt több ezer forintra emelkedett árú Rectodelt kúpról derült ki, hogy létezik helyette pár száz forintért kapható, hatását tekintve megegyező készítmény is.

A további helyettesítő készítményeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján találhatja meg.

Az ár többnyire a gyártótól függ, és nagyban befolyásolja például, hogy mekkora marketingköltségvetést kell megfizettetniük a fogyasztóval: érthető módon többet kérnek a termékért, ha drága pénzért reklámozzák. Nem véletlen tehát, hogy a drága Advilt sokan ismerik, míg az olcsó Ben-u-ront alig. Vannak természetesen olyan készítmények is – és a Ben-u-ron is ilyen –, melyeknek az ára kötött, mert közgyógyellátásra is adhatók, a nem támogatott gyógyszerek viszont szabad árasak, így lehetnek eltérések.

Ezért ne vásároljon gyógyszert a piacon

Szabó Júlia szerint a piacokon való gyógyszervásárlás nem csak azért kerülendő, mert fennáll a hamisítás veszélye, de még az eredeti, gyógyszertárban vásárolt készítmények sem feltétlenül biztonságosak, ha így veszi őket. A patikákban vásárolt készítmények ugyanis míg a vásárlókhoz kerülnek, egy rendkívül szigorú rendszeren keresztül utaznak, és a gyártótól a nagykereskedőig, majd onnan a patikáig minden esetben a legmegfelelőbb körülmények között tárolják őket (ha kell hűtőben, hűvös helyen, fénytől védve). Ezeket a körülményeket nem csak az adott helyen, hanem már a szállítás alatt is betartják. Amint azonban a gyógyszer kikerül a patikából, már nem tudni, mi a sorsa (ez az egyik oka annak is, hogy patikák nem vehetnek vissza még bontatlan gyógyszert sem). A nem megfelelő tárolás  következményeként a készítményekben lévő hatóanyagok bomlásnak indulhatnak, és így persze a hatásuk is csökken vagy megszűnik.

Törzsvásárlói kártya

Amennyiben rendszeresen gyógyszereket szed, akkor néhány gyógyszertárban - pl. Alma patika, Gyöngy patikák, Pharma patika - igénybe vehetőek törzsvásárlói kártyák, azonban ezekre speciális szabályok vonatkoznak, és csakis egyes gyógyszertárvezetők döntése alapján létezhet ilyen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek