A Facebook segíthet állást keresni is

Tudjuk, a Facebook néha piszok idegesítő tud lenni, de mellette nagyszerű kikapcsolódási és kapcsolatépítési lehetőség is, mivel összegyűjtheti ott régi-új ismerőseit. Azt már tudja, mit ne tegyen, ha meg akarja tartani az állását, a Women's Health azt is összeszedte, mit és hogyan kommunikáljon magáról a közösségi site-okon, ha az álláskereséshez szeretné használni őket.

Menedzselje magát

Az Facebook (és általánosságban a legtöbb közösségi média) remek lehetőséget kínálnak arra, hogy ügyesen alakítsa az imidzsét. Hogy lássák, képben van és érdeklődik szakmája aktualitásai iránt, osszon meg kapcsolódó cikket, publikációkat, kommentáljon ilyeneket – persze lehetőleg olyan oldalakon, ami a munkakörébe vág. Így ha épp állást keres, vagy csak váltani szeretne, talán épp ezáltal figyel fel önre valaki, lelkesedését és érdeklődését látva, segítheti állást találni.

„Az önmenedzselés napjainkban alapvető elvárás. Ne várja a sült galambot, hanem tegyen aktívan önmagáért! Legyen kreatív, fogja fel egy kihívással teli projektnek, hogyan tudja saját magára felhívni a szakma figyelmét! Legyen tájékozott, naprakész, kövesse az ágazati híreket, mozgásokat, és bátran szóljon hozzá szakmai kérdésekhez. Csak az első lépés nehéz, hamar belejön az ember. Ráadásul a visszajelzések, vélemény megosztások nagyon inspirálóan hatnak” – mondja Őri Júlia karrier tanácsadó, coach.

Ne titkolja, ha munkát keres

Ha munkanélküli és még állásinterjúra is csak ritkán jut el, próbálkozzon meg azzal, hogy időnként kiposztolja, hogy épp állást keres. Nem kizárt, hogy ismerősei vagy távolabbi ismeretségei közt épp akadhat olyan, akik tudnának segíteni az elhelyezkedésben. Ön is tudja, hogy az állások nagy részét az ember az ismerősein keresztül szerzi, így miért is ne használná azt az oldalt, ahol az összes egy helyen van?

„Az a tapasztalatom, hogy a leghatékonyabb módja az állásszerzésnek, ha minél szélesebb körben elmondja, megosztja, hogy aktívan állást keres. Ma már egyébként sem szégyen éppen munka nélkül lenni, ez bármikor, bárkivel megtörténhet. Fontos, hogy ne szégyellje a helyzetét, ez egy átmeneti állapot, ami idővel meg fog oldódni, ismerősei, szakmai kapcsolatai pedig ebben nagy segítséget tudnak nyújtani. Sosem lehet tudni, honnan, kitől kap olyan fontos információt, ami alapján megnő az esélye egy pozíció betöltésére" – teszi hozzá a HR-es.

Kövesse be a példaképeit

Az is meglehet, hogy épp a Facebookon jön szembe egy jó álláshirdetés. A Women's Health eredeti cikke azt tanácsolja, kövesse nyomon azoknak a cégeknek vagy személyeknek a profilját, ahol/akikkel szívesen dolgozna, mert van, hogy a komolytalan jelentkezők kiszűrésére direkt sehol sem hirdetik meg a munkát, csak a közösségi oldalakon. Tehát ha tudja, vegye fel őket az ismerősei/kedvenc oldalai közé, ki tudja, lehet, hogy előbb-utóbb épp így akad rá álmai állására!

Őri Júlia szerint viszont bár ez jól is elsülhet, ám hazánkban a szaktudást, tapasztalatot kívánó állásokat általában nem a Facebookon hirdetik meg. Itthon sokkal elterjedtebb a kimondottan szakmai kapcsolatok építésére épülő Linkedin használata. A tanácsadó állítása szerint, aki számít a szakmában, az fent van ezen a közösségi oldalon. Itt nagyon sok cikk, állásajánlat található, ráadásul érdemes szakmai csoportokhoz kapcsolódni, ahol témaspecifikus beszélgetések zajlanak a tagok között. Itt egyrészt jelentősen bővítheti szakmai kapcsolati számát, másrészt részese maradhat a szakmai vérkeringésnek, értesülhet a szakmát foglalkoztató hírekről, változásokról is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek