Még van ideje egy savas arckezelésre a nyár előtt

Ijesztő elnevezése ellenére a savas hámlasztás a hidratálás mellett az egyik legjobb módja annak, hogy arcbőre puha és fiatalos legyen. Ennek ellenére sok a kérdés, illetve a tévhit vele kapcsolatban, ezért a legtöbben ódzkodnak tőle, pedig ha a megfelelő kezelést választják, akkor igen látványos eredményt lehet vele elérni. A Women's Health összeszedte, mit kell tudni róla, mire figyeljünk oda, és hogyan lehet a legjobb eredményt kihozni a segítségével bőrünkből.

Mire is valók a savas hámlasztók?

A savas hámlasztók lényege, hogy eltávolítják a bőr legfelső rétegeit, így meggyorsítják a sejtek megújulását, ezért az abból képződő bőrréteg már friss és sima lesz. Ezek a készítmények mindemellett javítják a bőr tónusát, csökkentik a finom ráncok mélységét, valamint megtisztítják a pórusokat a mitesszerektől és pattanásoktól. Bár valóban nagyszerű eredményeket lehet általuk elérni, mégis sokan tartanak használatuktól, mivel több tévhit is kering a köztudatban velük kapcsolatban. Az egyik az, hogy hegesedéssel járhat a használatuk, a másik pedig, hogy fokozzák a zsírképződést, így a bőr még pattanásosabbá válik. Dr. Jaliman New York-i bőrgyógyász szerint ez azonban elkerülhető akkor, ha a bőrtípusnak és a problémának megfelelő készítményt választunk.

Kinek milyen terméket érdemes választania?

Pattanásos, zsíros bőrre: ebben az esetben a szalicilsavat tartalmazó készítmények a legjobb választások, mivel egyrészt segítenek az eltömített pórusokon, másrészt szárító hatásuk miatt mérséklik a bőr zsírosodását.

Egyenetlen bőrfelszínre és apróbb ráncokra: a gránátalma, tök, antioxidáns és a glikolos hámlasztók hidratálják és kisimítják a bőrt. A téli időszakban leginkább az első három hatóanyag tartalmú készítmény ajánlott, mivel olyannyira enyhék, hogy a hidegben érzékenyebb bőrt sem irritálják, vagy szárítják.

Rozáceás, gyulladt, ekcémás bőrre: ez az egyetlen eset, amikor a hámlasztás kerülendő, ugyanis ezzel csak fokozná a problémát!

Ezeket kell tudni a savakról

„Az anyagok melyekkel általában dolgozunk a szalicilsav, glikolsav, valamint a laktobionikus sav. Mind más-más erősséget képvisel (töménységétől függően) a bőrmegújítások terén. Tudni kell a jellemzőit a hatóanyagoknak, és a rizikóikat: mint pl., hogy a szalicilsav képes felhalmozódni a bőrben, így hosszú távon, egy nem megfelelő adagolás és kúra keretén belül valóban tehet károkat is; vagy hogy a glikolsav erősen szárító hatású, így nem megfelelő adagolásnál lemezes hámlást is okozhat. Ezekkel ellenben a kutatások bebizonyították, hogy a laktobionikus sav optimálisan hámlaszt, nem szárítja a bőrt, és nem halmozódik fel a hámban. Természetesen ez nem jelenti, hogy a többi sav bőrkárosító volna: ezek sem azok, ha a kozmetikus betartja a savakkal szembeni szabályokat!” - emeli ki Hódi Erika kozmetikus szakoktató.

Mikor érdemes használni?

Köztudott, hogy a savas kezelésekre lehetőleg ősszel, tavasszal érdemes sort keríteni, amikor a legkisebb az esélye a napégésnek és a pigmentálódásnak. "A napfényben szegényes időszakok alatt ráadásul elkerülhetőek a további sejtkárosító folyamatok is” – teszi hozzá Hódi Erika. Az, hogy milyen gyakorisággal érdemes alkalmazni a savas hámlasztást, attól függ, hogy milyen a páciens bőrtípusa. Dr. Jaliman szerint általában 2-4 hetente 3-6 kezelés kell ahhoz, hogy az eredmény szemmel látható legyen. Szintén bőrtípusfüggő, hogy a szakember otthonra is ajánl-e alacsony koncentrációjú savtartalmú terméket a páciensnek, ami lehetővé teszi, hogy folytassa a kezelést.

Ezekre ügyeljen a kezelés után

Normális jelenség, hogy a hámlasztás után néhány percig jelentkezik némi bőrpír. Ha ez hosszabb ideig fennáll, akkor használjon hyaluronsavas terméket, vagy zöld teás készítményt, de semmiképp se kísérletezzen retinolos készítményekkel, mert azok irritálhatják a bőrt. Fokozottan ügyeljen továbbá a napvédelemre, legjobb, ha 30-as faktorszámú, cink-oxid és titánium-dioxid tartalmú készítményt választ.

„Hámlasztás után minimum 72 órának el kell telnie ahhoz, hogy kimehessen a szabadba, és még az enyhe közvetlen napsütéstől is óvni kell a kezelt bőrt! 72 óra letelte után nyáron, illetve napos helyeken (pl. strandon, vagy a hegyekben, síeléskor) használjon magas faktorszámú védőkrémet, valamint húzzon kalapot, sapkát is!” – javasolja a szakember.

Otthoni hámlasztás

Természetesen nem csak a kozmetikai szalonokban, drágán érhetők el a savas arckezelések, a drogáriákban is lehet kapni otthoni használatra való termékeket – persze, lényegesen alacsonyabb koncentrációval, hogy még véletlenül se sérüljön a bőr.  Az egyik legnépszerűbb készítmény a glikolt tartalmazó Clinique Turnaround Radiance Once A Week System, mely kifejezetten zsíros, illetve vegyes bőrre van kifejlesztve. Emellett pattanásos, idősödő bőrre jó választás a patikákban kapható Glyko-A nevű készítmény is, illetve jó szolgálatot tesznek a FitoFruit AHA-savas termékei is, melyek bőrtípustól függően 5-40 %-os koncentrátumban kaphatóak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek